Επί του ζητήματος του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου τοποθετήθηκε ο βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξη, Ιβάν Σίσκοφ.
«Όλο το βουλγαρικό κράτος υποστηρίζει τον ανάδοχο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας Ιβάν Σίσκοφ. Ο βούλγαρος υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της συνάντησης με τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού, στόχος της οποίας είναι η βελτιστοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης.
Ο Σίσκοφ δήλωσε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό γιατί είναι «ζωτικής σημασίας». Πρόσθεσε ότι διάφοροι φορείς έχουν αντιρρήσεις: η πυροσβεστική υπηρεσία, η Αρχή αρδευτικού συστήματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος, και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερωθεί και εργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο βούλγαρος υπουργός δήλωσε ότι ορισμένα θέματα παραμένουν για να ολοκληρωθεί το έργο και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι άνευ σημασίας. Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο γειτονικών χωρών, παρέχοντας πρόσβαση στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και από άλλες πηγές μέσω του σχεδιαζόμενου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ είναι στη Βουλγαρία και τα 31 χλμ. στην Ελλάδα, με προβλεπόμενη χωρητικότητα έως 3 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Ο αγωγός εκτείνεται από την Κομοτηνή, στη βορειοανατολική Ελλάδα, περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.