«Ζω ξανά και ξανά τη στιγμή. Νιώθω τον φασίστα να με χτυπάει. Όπου και να είμαι. Είτε στο γραφείο είτε στον δρόμο. Είναι σαν να μην έφυγα ποτέ από κει. Ζω κάθε μέρα την ίδια μάχη». Τα παραπάνω είπε μιλώντας στο Documento ο Αλέξης Λάζαρης, ο φοιτητής που το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου του 2017, δέχτηκε ανηλεή επίθεση από τον Χρήστο Ζέρβα, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο 28άχρονος σήμερα φοιτητής θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον βασανιστή του, αφού ύστερα από μια κραυγαλέα καθυστέρηση η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό όχι μόνο δεν έχει τελειώσει πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, αλλά ούτε καν έχει ξεκινήσει επί της ουσίας. Έπειτα από τέσσερις αναβολές και τέσσερις διακοπές ο Αλ. Λάζαρης και η οικογένειά του θα βρεθούν για ένατη φορά ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη 24 Μαρτίου, αναβιώνοντας ξανά τις δραματικές στιγμές της επίθεσης.
«Ζούμε μια δικαστική ομηρία. Είμαστε όμηροι του εγκληματία αυτού. Κάθε φορά πριν από το δικαστήριο ο Αλέξης είναι χάλια. Με την αναβίωση συνεχίζεται η κακοποίηση και προς το παρόν ηδονίζεται ο κατηγορούμενος ότι πετυχαίνει να μας έχει εκεί όλους και να μας βασανίζει» σημειώνει στο Documento η μητέρα του 28άχρονου Μαρία Κασκαρίκα, ενώ ο ίδιος προσθέτει: «Κάθε φορά πριν από κάθε δικαστήριο κάνω εμετούς. Νιώθω τεράστια αδικία. Είναι λες και είμαι κλεισμένος σε υπόγειο και η Δικαιοσύνη δεν με βλέπει».
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο Αλέξης βιώνει μετατραυματικό στρες και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. «Ο ψυχίατρος είπε ότι δέχτηκα ψυχικό βιασμό. Αυτό νιώθω. Είναι σαν να έχω χάσει τον εαυτό μου, δεν είμαι πια ίδιος από εκείνη τη μέρα. Δίνω καθημερινή μάχη εγκεφαλικά. Απαξ και νιώσω ένα μικρό πόνο στο νεύρο μου μεταφέρομαι αυτόματα στο σημείο της επίθεσης. Η ζαλάδα δεν έχει σταματήσει τόσα χρόνια. Τόση ώρα είμαστε ακίνητοι και εγώ νιώθω ότι κουνιέμαι. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό έχει σταματήσει μία φορά μόνο για δύο δευτερόλεπτα. Δυσκολεύομαι στη δουλειά, στην καθημερινότητα. Αν τύχει και περάσω από το σημείο, καίγομαι ολόκληρος και μετά από λίγο κυλάνε δάκρυα στο πρόσωπό μου».
Το χρονικό
Ήταν μεσημέρι Παρασκευής όταν ο 24χρονος τότε φοιτητής επέστρεφε από την Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου είχε πάει για τη διπλωματική του εργασία. Ενώ περνούσε απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων είδε μια ομάδα χρυσαυγιτών να τον κοιτούν και να του γνέφουν απειλητικά. Από απόσταση ρώτησε απορημένος τι συμβαίνει και οι χρυσαυγίτες άρχισαν να τον κυνηγούν. Τον πρόλαβαν, τον χτύπησαν στο κεφάλι με κλοτσιές και μπουνιές.
Το πρωί της ίδιας μέρας είχε πραγματοποιηθεί επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ και ο Αλ. Λάζαρης δέχτηκε το συσσωρευμένο μένος των ακροδεξιών.
Μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στον Ερυθρό Σταυρό. Τόσο ο ίδιος όσο και αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν ως έναν από τους δράστες τον Χρ. Ζέρβα, μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε επτά χρόνια φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ληστεία.
«Θεωρώ ότι είναι εκ πεποιθήσεως εγκληματίας. Φαντάσου ένα κτήνος που χτυπούσε και γελούσε. Αν δεν ήταν ο κόσμος, θα τον είχαν σκοτώσει» τονίζει η μητέρα του Αλέξη, που στο πρωτόδικο δικαστήριο δέχτηκε χυδαία φραστική επίθεση από ακροδεξιό ο οποίος εισέβαλε στην αίθουσα και άρχισε να φωνάζει προς την έδρα ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία λέγοντας ψέματα και συκοφαντώντας την. Η ανεπίτρεπτη αυτή συμπεριφορά δεν ήταν αρκετή ώστε ο πρόεδρος της έδρας Μ. Αποστολάκης να παρέμβει.
Ο τελευταίος μάλιστα απευθυνόταν στον ενικό στο θύμα και τη μητέρα του όσο κατέθεταν, αποστρέφοντάς μάλιστα το βλέμμα του.
Σκανδαλώδες είναι ωστόσο και το γεγονός ότι η κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης μετατράπηκε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Συγκεκριμένα το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Ν. Μιχαλολιάκου στη Βουλή για το κακούργημα της ληστείας και μετέτρεψε την πλημμεληματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παράλληλα το δικαστήριο δέχθηκε ότι η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβάλλοντας στον δράστη τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης, ύψους 2.000 ευρώ και της εμφάνισης σε ΑΤ δύο φορές το μήνα.
Το «ανύπαρκτο» άλλοθι
Ο δράστης επικαλέστηκε ως άλλοθι ότι την ώρα της επίθεσης έπινε καφέ στο μαγαζί Αϊνστάιν. Κατά τη δίκη όμως μάρτυρας που κλήθηκε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του άλλαξε την κατάθεσή του.
Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες, όπως η νοσηλεύτρια Φ. Καριωτίδου που συγκλόνισε με την κατάθεσή της, έχουν αναγνωρίσει τον δράστη. «Τους έβλεπα να τον κλοτσάνε στο κεφάλι, να του πατάνε με τα τακούνια τον αυχένα και φοβήθηκα πως τα χτυπήματα θα ήταν μοιραία. Όταν προς στιγμή σταμάτησαν να τον χτυπούν τον τράβηξα δίπλα μου για να δω τα τραύματά του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Ζέρβας ξαναγύρισε. Τον ρώτησε αν είναι καλά και όταν ο Αλέξης του αποκρίθηκε, τον άρπαξε και άρχισε να τον χτυπάει ακόμη χειρότερα. Οι άλλοι δύο τον κράταγαν από τις μασχάλες. Μόλις είπα “μη φοβάσαι, αγόρι μου, έρχεται η αστυνομία” του πήραν την τσάντα και τον άφησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίθεση με σφραγίδα ΧΑ
«Η επίθεση στον Αλέξη είναι χαρακτηριστική του τρόπου δράσης της ΧΑ, η οποία μάλιστα έλαβε χώρα ενώ διεξαγόταν η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει στο Documento η δικηγόρος του Ελευθερία Τομπατζόγλου και προσθέτει: «Ύστερα από τέσσερα χρόνια από την καταδίκη του ο κατηγορούμενος επιχειρεί για πολλοστή φορά να αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς γνωρίζει ότι είναι πιθανό να οδηγηθεί στη φυλακή. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τον Αλέξη αλλά και κανένα θύμα της ναζιστικής βίας μόνο του στη μάχη που δίνεται στις δικαστικές αίθουσες».
Ποιος είναι ο Χρήστος Ζέρβας
Πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στους Αμπελοκήπους, υπεύθυνος ασφαλείας στη Μεσογείων και μετακλητός υπάλληλος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Αυτά ήταν ο Χρ. Ζέρβας, πράγματα που αποδεικνύουν πως δεν ήταν ένας… περαστικός από τη ναζιστική οργάνωση.
Στη δίκη που έκρινε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση αναφέρθηκε η επικοινωνία του με τον Γιώργο Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στο τηλεφώνημα αυτό, την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ο Χρ. Ζέρβας μετέφερε στον Γ. Πατέλη διάλογο που είχε με τον Ν. Μιχαλολιάκο σε μια προσπάθεια να τον εμψυχώσει για να μη «σπάσει» στην περίπτωση που κληθεί να καταθέσει.
Ακόμα ένα σημείο που φάνηκε ότι ο ρόλος του Χρ. Ζέρβα δεν ήταν διακοσμητικός στην οργάνωση, είναι επίσης από τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, η κατάθεση μάρτυρα, πρώην χρυσαυγίτη: «Όταν ήμουν ανήλικος, με έπαιρναν μαζί τους σε νυχτερινές επιθέσεις κατά μεταναστών οι Κασιδιάρης, Γερμενής, Δεβελέκος, Ζέρβας. Όταν τελείωσα τον στρατό, μου έκαναν σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση οι Γερμενής, Κασιδιάρης, Πατέλης, Ζέρβας, Ρουπακιάς και άλλοι».