Ζιζέλ Πελικό: Η γενναία γυναίκα που επιβίωσε 92 βιασμούς – Η «χημική υποταγή» και η ανοιχτή δίκη

Ζιζέλ Πελικό: Η γενναία γυναίκα που επιβίωσε 92 βιασμούς – Η «χημική υποταγή» και η ανοιχτή δίκη

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της δίκης του Γάλλου Ντομινίκ Πελικό που κατηγορείται ότι επιστράτευσε δεκάδες αγνώστους για να βιάσουν τη ναρκωμένη σύζυγό του Ζιζέλ Πελικό. Η δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνει κατηγορίες για βιασμό εναντίον του ίδιου και άλλων 50 ανδρών που φέρεται να στρατολόγησε στο διαδίκτυο για να κακοποιήσουν τη σύζυγό του.

Η γενναία Ζιζέλ Πελικό, που παρακολουθεί τη δίκη, ζήτησε να είναι ανοιχτή στο κοινό για χάρη των παιδιών της, αλλά και χιλιάδων γυναικών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και ψυχολογικά από τους συντρόφους τους, ζητώντας δικαίωση.

Την επομένη, την Πέμπτη, θα πάρει τον λόγο για πρώτη φορά η Ζιζέλ, ενω δεν ζήτησε δίκη κεκλεισμένων των θυρών, όπως ήταν δικαίωμά της. Τα εγκλήματα πρέπει να βγαίνουν στο φως, είπε στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι της λένε ότι ήταν τόσο βαριά ναρκωμένη που δεν είχε επίγνωση της κακοποίησης που συνεχίστηκε για μια δεκαετία.

«Εσύ είσαι»

Οι κατηγορίες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ένας φύλακας ασφαλείας συνέλαβε την Πελικό σε ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη Καρπεντράς επειδή βιντεοσκοπούσε τις φούστες των πελατών. Στην τσέπη του βρέθηκαν προφυλακτικά και μια φωτογραφική μηχανή. Όταν ανακρίθηκε ο Πελικό είπε ότι «ενήργησε βάσει παρορμήσεων» τις οποίες «δεν μπόρεσε να ελέγξει».

Η Ζιζέλ δεν γνώριζε ότι είχε υποστεί επανειλημμένους βιασμούς, αλλά παρουσίαζε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης και μαλλιών, φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας και πόνο στην κοιλιά της. «Υποπτευόταν ότι μπορεί να έχει Αλτσχάιμερ ή καρκίνο», δήλωσε ένας άλλος από τους δικηγόρους της, ο Αντουάν Καμί, στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη LeMonde,όταν η Αστυνομία της είπε για τι ακριβώς κατηγορείται ο σύζυγός της, δήλωσε ότι δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε. Η Αστυνομία την προειδοποίησε ότι επρόκειτο να της δείξει οδυνηρές εικόνες από τον υπολογιστή του συζύγου της και στην αρχή «δεν αναγνώρισε τη γυναίκα στις εικόνες. Δεν καταλάβαινε ποια ήταν και της είπαν: «Εσύ είσαι».

Ο Αράτα αφηγήθηκε πως γυμνά φωτομοντάζ της κόρης του Πελικό, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Καρολίν Νταριάν, είχαν βρεθεί στον υπολογιστή του σε έναν φάκελο με τίτλο «Γύρω από την κόρη μου, γυμνή». Η Νταριάν κατέρρευσε κλαίγοντας και συνοδευόταν από την αίθουσα του δικαστηρίου από τα δύο αδέλφια της και τον δικηγόρο της, Αντουάν Καμύ, αλλά επανεμφανίστηκε περίπου 20 λεπτά αργότερα.

Το 2022 η Darian έγραψε το βιβλίο Et J’ai Cesse de T’appeler Papa (Και σταμάτησα να σε αποκαλώ μπαμπά) για τις επιπτώσεις της ανακάλυψης των φερόμενων εγκλημάτων στην οικογένεια.Η Ζιζέλ Πελικό παρέμεινε ήρεμη και συγκρατημένη καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ ο σύζυγός της καθόταν ακριβώς απέναντί της στην άλλη άκρη της αίθουσας και άκουγε προσεκτικά.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Υπάρχουν άλλοι 72 ύποπτοι για την υπόθεση, αλλά μόνο 50 έχουν εντοπιστεί. Δεκαοκτώ από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένης της Pélicot, βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ άλλοι 32 κατηγορούμενοι παρακολουθούν τη δίκη ως ελεύθεροι. Ένας 51ος άνδρας δικάζεται ερήμην.

Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών για βιασμό σε βαθμό κακουργήματος εάν καταδικαστούν.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ερευνητές έπεσαν πάνω σε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν την Ζιζέλ Πελικό να κακοποιείται σεξουαλικά από αγνώστους που είχαν στρατολογηθεί σε ένα διαδικτυακό φόρουμ με την ονομασία «Χωρίς τη γνώση της» στον αμφιλεγόμενο ιστότοπο Coco, ο οποίος έκλεισε από τα δικαστήρια τον Ιούνιο.

Ο Πελικό, ο οποίος εμφανιζόταν στον ιστότοπο με ψευδώνυμο, ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στο φόρουμ «περιστασιακά» και ότι δεν ήταν «συνήθειά του».

Βρέθηκαν όμως αρκετές συζητήσεις στις οποίες χρησιμοποιούσε μερικές φορές τον όρο «βιασμός» και έλεγε σε πιθανούς επιτιθέμενους ότι η χορήγηση υπνωτικών χαπιών στη σύζυγό του του επέτρεπε να την κακοποιεί με πρακτικές που κανονικά θα αρνιόταν.

Οι 92 βιασμοί και οι κανόνες

Οι αστυνομικοί καταμέτρησαν περίπου 200 βιασμούς σε βάρος της Ζιζέλ Π., ηλικίας σήμερα 72 ετών. Τους περισσότερους τους διέπραξε ο σύζυγός της, τους υπόλοιπους 92 άνδρες παντελώς άγνωστοι στην ίδια. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να ταυτοποιηθούν οι άνδρες αυτοί, να κατανοήσουν οι αρχές την ιστορία πίσω από τη χρόνια σεξουαλική κακοποίηση της γυναίκας και να απαγγελθούν κατηγορίες σε κάθε ύποπτο.

Σύμφωνα με τη Washington Post που επικαλείται τη Le Monde. Μάλιστα έθετε και κανόνες πριν τους βιασμούς: οι άνδρες δεν έπρεπε να φοράνε άρωμα, να έχουν καπνίσει ή να έχουν πιει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η γυναίκα του δεν θα ξυπνούσε. Δεν ήθελε να φορούν προφυλακτικά και έπρεπε οπωσδήποτε να απομακρυνθούν σε περίπτωση που η Ζιζέλ αντιλαμβανόταν τι της έκαναν.

Ο διεστραμμένος άνδρας μάλιστα δεν δίστασε να αιτιολογήσει τις πράξεις του λέγοντας ότι η γυναίκα του τον απατούσε. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους είπαν ότι νόμιζαν ότι το ζευγάρι ήταν swingers που ζούσαν μια σεξουαλική φαντασίωση και δεν γνώριζαν ότι το θύμα δεν είχε συναινέσει στους βιασμούς.

 

 «Χημική Υποταγή»

Ο Πελικό παρήγγειλε 450 χάπια σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την εθνική ασφάλιση υγείας. Ο όρος «χημική υποταγή» είναι διεθνής και χρησιμοποείται για τα θύματα που ναρκώθηκαν και στη συνέχεια βιάστηκαν. Η αστυνομία δήλωσε ότι βρήκε εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο της Ζιζέλ Πελικό στον υπολογιστή του, εμφανώς αναίσθητη και κυρίως σε εμβρυακή στάση. Οι φωτογραφίες φέρονται να δείχνουν δεκάδες βιασμούς στο σπίτι του ζευγαριού στο Μαζάν, ένα χωριό 6.000 κατοίκων περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αβινιόν, στην Προβηγκία.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν παραδειγματική τιμωρία.

 

«Μια αφόρητη δοκιμασία»

Τα παιδιά της Ζιζέλ βγήκαν εμφανώς σοκαρισμένα από τη δικαστική αίθουσα, μετά τη μακρά και ωμή παρουσίαση των γεγονότων, με λεπτομέρειες που προκαλούσαν ναυτία.

Καθισμένα πλάι στη Ζιζέλ, τα τρία παιδιά του ζεύγους δυσκολεύονταν να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και φορτισμένης ημέρας. Το ζευγάρι είναι σε διαδικασία διαζυγίου αφότου αποκαλύφθηκαν τα γεγονότα. Δύο φορές, η Καρολίν Νταριάν (σ.σ. το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε η κόρη της Ζιζέλ για το βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2022, το «Σταμάτησα να σε αποκαλώ μπαμπά») αναγκάστηκε να φύγει από την αίθουσα, ενώ συγκλονιζόταν από τους λυγμούς. Υποστηριζόμενη από τους αδελφούς της, η Καρολίν «έσπασε» όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στις φωτογραφίες της –προϊόν φωτομοντάζ– που βρέθηκαν στον υπολογιστή του πατέρα της και όπου εμφανιζόταν γυμνή…

«Για τα παιδιά, η οδύνη είναι τεράστια», είπε ο δικηγόρος τους, Αντουάν Καμί, σε μια διακοπή της δίκης. «Η Καρολίν έπρεπε να βγει έξω, ήταν αβάσταχτο. Αν και δεν ανακάλυψαν κάτι νέο, μολονότι γνώριζαν την υπόθεση, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο το σημερινό πρωινό, αλλά αναγκαίο», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα η Ζιζέλ Π. και τα παιδιά της διαφώνησαν με το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Αντιθέτως, απαίτησαν να γίνουν όλα δημόσια «ώστε η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο».

Προτού να επιστρέψει στη θέση της, μετά τη δεύτερη έξοδό της από την αίθουσα, η Καρολίν Νταριάν σταμάτησε για μια στιγμή μπροστά στο γυάλινο κλουβί όπου κάθονται οι 18 κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Τους κοίταξε, αλλά κανείς δεν σήκωσε τα μάτια να την αντικρίσει. Ούτε καν ο πατέρας της, τον οποίο πλέον αποκαλεί «γεννήτορά» της.

Από τους 51 κατηγορούμενους οι 18, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος, παραμένουν προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση. Όσοι κρατούνται είναι εκείνοι που πήγαν πολλές φορές να βιάσουν τη Ζιζέλ Π. –κάποιοι, μέχρι και έξι φορές – ή είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, παλαιότερες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία ή βιασμούς, ακόμη και παιδιών.

Εκτός από τον βασικό κατηγορούμενο, μόνο οι 50 από τους συνολικά 72 βιαστές της Ζιζέλ Π. που είχαν καταγραφεί σε φωτογραφίες και βίντεο από τον ίδιο τον σύζυγό της ταυτοποιήθηκαν και βρέθηκαν, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε εντελώς κατά τύχη, στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Εκείνη την ημέρα ο Ντομινίκ Π. συνελήφθη σε ένα σουπερμάρκετ του Καρπεντράς, στη νότια Γαλλία, επειδή βιντεοσκοπούσε κάτω από τη φούστα τους τις πελάτισσες. Στην ανάκριση είπε ότι είχε «παρορμήσεις» που «δεν μπορούσε να ελέγξει». Όμως, στις διαδοχικές, αλλεπάλληλες έρευνες που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω σε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο όπου εικονιζόταν η σύζυγός του, ναρκωμένη και αναίσθητη, να βιάζεται από αγνώστους. Οι βιασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, όταν το ζευγάρι ζούσε ακόμη στο Παρίσι και συνεχίστηκαν από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, αφού μετακόμισαν στη Μαζάν, ένα γραφικό χωριουδάκι κοντά στο όρος Βαντού.

«Το αρχείο βιασμών»

Όταν ο βασικός κατηγορούμενος γίνεται ο καλύτερος «σύμμαχος» των αστυνομικών: χωρίς τον Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος αρχειοθετούσε σχολαστικά τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με τους βιασμούς της γυναίκας του, από άνδρες που στρατολογούσε στο διαδίκτυο, οι δράστες πιθανότατα δεν θα είχαν βρεθεί ποτέ.

Έπειτα από έρευνα που κράτησε περισσότερα από δύο χρόνια, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 54 άνδρες, από τους 72 που αναζητούσαν. Στο μεταξύ όμως, ο ένας από αυτούς πέθανε και άλλοι δύο απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Για να γίνει αυτό «επέλεξα να συγκροτήσω μια περιορισμένη ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα», εξήγησε από το βήμα του μάρτυρα ο αστυνομικός επιθεωρητής Ζερεμί Μπος Πλατιέρ. «Και επέλεξα ανθρώπους αρκετά δυνατούς για να αντικρύσουν τις εικόνες», σχολίασε, αναφερόμενος λεπτομερώς στις μακροχρόνιες, κοπιαστικές έρευνες.

Άθελά του, ο Ντομινίκ  διευκόλυνε την έρευνα: είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους χιλιάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε τραβήξει. Όλο το υλικό έφερε επίσης λεπτομερείς περιγραφές: σε ένα φάκελο με τον τίτλο «κακοποίηση» είχε καταγράψει το όνομα, την ηλικία, ακόμη και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε άνδρα που πήγε στο σπίτι για να βιάσει την αναίσθητη Ζιζέλ. Οι αστυνομικοί έπρεπε πλέον να βρουν «τον Κρις τον πυροσβέστη», τον «Κουεντίν», τον «Γκαστόν», τον «Νταβίντ τον Μαύρο» ή ακόμη τον «Ζανλυκασιάτ».

Παράλληλα, η ομάδα ακολούθησε τα πολλά ίχνη που άφησαν οι δράστες στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τον σύζυγο. Η επικοινωνία ξεκινούσε από το διαδίκτυο, στον ιστότοπο γνωριμιών Coco.fr, στη συνέχεια μεταφερόταν σε ένα «ιδιωτικό» chat room που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο με δικαστική απόφαση επειδή είχε μετατραπεί σε «άντρο αρπακτικών». Τέλος, ο σύζυγος επικοινωνούσε με τους επίδοξους βιαστές μέσω του Skype ή στο τηλέφωνο.

Οι αστυνομικοί κατάρτισαν μια πρώτη λίστα 11 «επαφών» του Ντομινίκ και αναζήτησαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων αυτών, με τη βοήθεια της Microsoft. Το ίδιο έκαναν και με τα τηλέφωνα: από τους τηλεφωνικούς αριθμούς (στους λογαριασμούς του συζύγου) εξέταζαν αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της κλήσης και των γεγονότων που είχαν καταγραφεί σε κοντινές ημερομηνίες στα βίντεο, εξήγησε ο Μπος Πλατιέρ.

Ο Ντομινίκ Π. είχε μπλοκάρει επίσης πολλές επαφές στο τηλέφωνό του, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών. «Είναι ασυνήθιστο, είδαμε πολύ μεγάλο αριθμό μπλοκαρισμένων επαφών και σκεφτήκαμε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα σχετίζονταν» με τους βιασμούς, συνέχισε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Για να βρουν τα στοιχεία αυτών των ανδρών, οι αστυνομικοί ζήτησαν τη βοήθεια των τηλεφωνικών εταιρειών.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναγνώριση των προσώπων μέσω του λογισμικού που διαθέτει η γαλλική αστυνομία, με την εισαγωγή σε αυτό εικόνων που βρέθηκαν στον υπολογιστή του συζύγου.

Λόγω του μεγάλου πλήθους των υπόπτων, οι συλλήψεις έγιναν σε πέντε φάσεις, από τα τέλη του 2020, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κάθε φορά, πριν από τους βιασμούς, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εξελισσόταν το ίδιο σενάριο: ο άνδρας που είχε προσκληθεί στο σπίτι έπρεπε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του σε αρκετή απόσταση, για να μην κινήσει τις υποψίες των γειτόνων. Κάποιοι περίμεναν μέχρι και μία ώρα, μέχρι να ναρκωθεί το θύμα τους. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν προηγουμένως κάποια επαφή μαζί της, τόνισε ο αστυνομικός, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων που λένε ότι συμμετείχαν σε μια «φαντασίωση» του ζεύγους.

Η Ζιζέλ Π. δεν είχε τις αισθήσεις της και «δεν έκανε καμία κίνηση» στις χιλιάδες εικόνες που βρέθηκαν στην κατοχή του συζύγου της, υπογράμμισε ο Μπος Πλατιέρ. «Δεν θυμάμαι να είπε ούτε μία λέξη, κάποιες φορές ακούγονται αγκομαχητά, ροχαλητά, αλλά καμία καταληπτή λέξη», κατέληξε ο αστυνομικός.

Διαβάστε επίσης:

Δακρυγόνα και ΜΑΤ κατά εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονταν για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την υποβάθμιση των σχολείων (Photos)

ΠΑΓΝΗ: Εβαλαν λουκέτο στο αμφιθέατρο για να μην γίνει η παγκρήτια σύσκεψη εργαζομένων και νοσοκομειακών γιατρών

Συναγερμός στη Νέα Φιλαδέλφεια: Έπεσε κολώνα στη μέση του δρόμου – Τραυματίστηκε γυναίκα (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter