Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην πολύπαθη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) το τελευταίο χρονικό διάστημα από την διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση. Τελευταίο παράδειγμα η κατάθεση αγωγής και μήνυσης σε βάρος πέντε εργαζομένων της εταιρείας που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Ναι καλά διαβάσατε. Είναι τα νέα ήθη στα εργασιακά επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να «ποινικοποιούνται» δηλαδή ακόμη και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κάτι που παραπέμπει σε «σκοτεινές» εποχές του παρελθόντος που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Με τη μόνη διαφορά ότι όπως υπογραμμίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι που μηνύθηκαν και κατατέθηκε σε βάρος τους αγωγή, έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές τη διοίκηση για αποφάσεις της, και ειδικότερα για συγκεκριμένες εργολαβίες.
Η αγωγή κατατέθηκε από την πλευρά της ΕΑΒ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών, σε βάρος πέντε εργαζομένων της ΕΑΒ που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και του Σωματείου Εργαζομένων της Εταιρείας.
«Ποινικοποίηση» των κινητοποιήσεων
Όπως επισημαίνεται στην αγωγή, οι εργαζόμενοι φέρονται να προκάλεσαν «ζημία» στην ΕΑΒ. Τι έκαναν; «Με πρωτοβουλία τους» και με «αφορμή αναφορές τους στις εργασιακές σχέσεις και στη μισθοδοσία» προχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο σε μαζική συγκέντρωση στο κτίριο 10 της ΕΑΒ». Πρόκειται για το κτίριο όπου εργάζονται ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι Γενικοί Διευθυντές, οι Τομεάρχες και οι Προϊστάμενοι της εταιρείας. Εκεί οι εργαζόμενοι «έκαναν κατάληψη» στους διαδρόμους κάτι που όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας «προκάλεσαν έντονη αναστάτωση και αναταραχή στο εργασιακό περιβάλλον». Επίσης στην αγωγή γίνεται λόγος και για «απειλές» των συνδικαλιστών προς τα στελέχη της εταιρείας. Ότι δηλαδή σε περίπτωση που κάποιος καταγράψει τα ονόματα των εργαζομένων «δε θα έχει δικαίωμα ύπαρξης στον χώρο του εργοστασίου και η απομάκρυνσή του θα είναι άμεση». Είναι άγνωστο εάν η εταιρεία ακολουθεί τέτοιου είδους πρακτικές. Εάν δηλαδή τα στελέχη της καταγράφουν ποιοι εργαζόμενοι προβαίνουν σε κινητοποιήσεις ενημερώνοντας τη διοίκηση θυμίζοντας σκηνή από την ταινία του 1966 η «κόρη μου η σοσιαλίστρια».
Τα εντυπωσιακά όμως της αγωγής συνεχίζονται σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, παρόμοια συμπεριφορά ακολούθησαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και άλλες φορές. Στις 2 Μαρτίου για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε τρίωρη αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους, ενώ δύο μέρες μετά ματαιώθηκε μία «κρίσιμη συνάντηση» με αντιπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.
Με την αγωγή η εταιρεία ζητεί από τους πέντε εργαζομένους το ποσό των 532.336 ευρώ επειδή όπως ισχυρίζονται «υπέστη ζημία» από τις κινητοποιήσεις. Επίσης η εταιρεία έχει καταθέσει και μήνυση σε βάρος των εργαζομένων
Καταγγελίες για συγκεκριμένες εργολαβίες
Η κατάθεση αγωγής και μήνυσης έχει προκαλέσει ήδη σάλο. Σε ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε η ΓΣΕΕ έδωσε και μία άλλη πτυχή στην υπόθεση. Ότι δηλαδή, η υποβολή μήνυσης και αγωγής έχει να κάνει με προσπάθεια «φίμωσης» της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, συνδέοντας την όλη υπόθεση με καταγγελίες που έχουν κάνει δημόσια για εργολαβίες της εταιρείας.
«Η απαράδεκτη αυτή κίνηση, έχει ξεκάθαρο στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να φιμώσει τη συνδικαλιστική τους δράση.
Μία κρατική επιχείρηση μετά την ανάδειξη από τους εργαζομένους της προσπάθειας απαξίωσης της τεχνογνωσίας του άκρως εξειδικευμένου προσωπικού, των εγκαταστάσεων, αλλά και της διερεύνησης από τους εργαζόμενους ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με εργολαβίες, επιχειρεί να βάλει τέλος στον αγώνα τους επιδιώκοντας την οικονομική εξόντωσή τους. Όλα αυτά ζητώντας το εξωφρενικό ποσό των 532.336 ευρώ.
Η ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων της ΕΑΒ, ζητά από την Κυβέρνηση, ως κύριο μέτοχο της επιχείρησης, να παρέμβει για την απόσυρση της αγωγής κατά των 5 συναδέλφων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι εργαζόμενοι απέστειλαν εξώδικο προς τη διοίκηση της ΕΑΒ σχετικά με την απευθείας ανάθεση επισκευής πολεμικού αεροσκάφους τύπου C – 130 σε ιδιωτική εταιρεία.