Νέο σκάνδαλο φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τα περιβόητα self test που από σήμερα βρίσκονται στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα φαίνεται πως έχουν παραβιαστεί κατάφορα όροι του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, πράγμα που καταγγέλλουν τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.
Δείτε επίσης: Νέο σκάνδαλο με τα self test: Αντί για ατομικά, έφτασαν στα φαρμακεία συσκευασίες 25 τεμαχίων
Μετά τις εξελίξεις αυτές, απαιτείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης ώστε να διερευνηθεί και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και πέντε εταιρείες πληρώθηκαν αδρά ώστε να διοχετεύσουν την αγορά με τεστ, αλλά και το πώς αυτά έφτασαν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα πρέπει να διερευνηθεί αν τα τεστ παραγγέλθηκαν από τις εταιρείες μετά το πέρας του διαγωνισμού ή αν επειδή κάποιοι είχαν σίγουρη τη δουλειά, τα παρήγγειλαν πριν καθώς και το πώς έφτασε να αναλάβει την προμήθεια της αγοράς με τεστ, εταιρία χωρίς γραφεία και site η οποία διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ. Πρέπει παράλληλα να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους έχουν παραβιαστεί όροι του διαγωνισμού.
Τα τρία μείζονα προβλήματα που παρατηρούνται είναι:
Πρώτον ότι κατά παράβαση των όρων του διαγωνισμού έχουν διατεθεί στα φαρμακεία ραπιντ τεστ τα οποία βαφτίστηκαν self test. Δεν είναι όλα τα rapid test καταλληλα ως αυτοδιαγνωστικά self test για το σπίτι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το προϊόν Nasal της εταιρίας Roche το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του μπορεί να γίνει είτε από ειδικό, είτε από τον πολίτη υπό την επίβλεψη όμως εργαζομένου στον τομέα της υγείας. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοραστεί και να γίνει στο σπίτι, αν κάποιος δεν είναι ειδικός.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το «SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal 25», ένα προϊόν της Roche το οποίο η ίδια η εταιρεία εξηγεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην ιστοσελίδα της ότι προορίζεται για την ανίχνευση αντιγόνου από SARS ‑ CoV ‑ 2 σε άτομα που είναι ύποπτα για COVID ‑ 19 ή με γνωστή ή με την υποψία έκθεσης σε SARS ‑ CoV ‑ 2. Αυτό το προϊόν προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε εργαστήριο και σημεία φροντίδας, ή με «αυτό-έλεγχο» υπό την επίβλεψη εργαζομένου στον τομέα της υγείας.
Δεύτερον, όπως έχει καταγγείλει ήδη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η εταιρία Roche έχει διαθέσει συσκευασίες των 25 τεστ και όχι ατομικές όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο ίδιος ο κ. Βαλτάς ανέφερε στο iatropedia.gr ότι «αν η Rοche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche αλλά δεν παρέδωσαν αυτές».
Στον ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αθήνας Κωνσταντίνου Λουράντου: «Τα τεστ, όπως τα παραλαμβάνουμε, δεν είναι ατομικά: μας έρχονται σε συσκευασίες των 25, όπως ακριβώς παραδίδονται στα εργαστήρια και πρέπει εμείς να τα κάνουμε ατομικά. Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, έχουν μία ακόμα ευθύνη, να κάνουν ατομικά πακέτα για να τα διαθέτουν στους δικαιούχους πολίτες. Είναι δυνατόν αυτή η ευθύνη να είναι του φαρμακοποιού; Να επιβαρύνεται και άλλο η δουλειά μας; Δε γίνονται αυτά που μας ζητάνε, τη στιγμή που τα φαρμακεία έχουν τόσο φόρτο εργασίας. Από την αρχή που αντιδρούσαμε, ο υπουργός, ο κύριος Σκέρτσος έλεγε χαρακτηριστικά: “Σιγά τη δουλειά που θα κάνουν οι φαρμακοποιοί… παίρνουν το ατομικό κουτάκι και το δίνουν στον πολίτη”. Αν νομίζει ο υπουργός και όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα κουτάκια είναι ατομικά, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν έρχονται σε ατομικά κουτάκια τα self tests. Εκτός αν δεν ήξερε ο υπουργός και οι συν αυτώ αρμόδιοι τι ακριβώς παρήγγειλαν και τι ακριβώς θα παραλάμβαναν. Έχουν αγανακτήσει οι φαρμακοποιοί με όλα αυτά», ανέφερε.
Τρίτον ότι στην αγορά κυκλοφορούν κινεζικα self test οι συσκευασίες των οποίων ρητώς αναφέρουν ότι τα τεστ προορίζονται μονο για επαγγελματική χρήση από επαγγελματίες υγείας. Το γεγονός πιστοποιούν φωτογραφίες τις οποίες εξασφάλισε το documentonews.gr.
Μετά τις αποκαλύψεις γεννώνται εύλογα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει τόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ανέλαβε την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, όσο και το υπουργείο Υγείας και βέβαια η Δικαιοσύνη.
Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός έγινε με φαστ τρακ διαδικασίες πρέπει να διερευνηθεί πότε παραγγέλθηκαν τα τεστ από τις εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό. Δηλαδή αν πράγματι παραγγέλθηκαν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στο περιθώριο των επτά ημερών που αυτός προέβλεπε ή κάποιοι είχαν σίγουρη τη δουλειά και τα παρήγγειλαν πριν μήνες.
Ασφαλώς πρέπει να απαντηθεί και το ουσιαστικό ερώτημα που αφορά την εταιρία Swiss Med, η οποία όπως αποκαλύφθηκε αφενός συστήθηκε πρόσφατα, αφετέρου, δεν διαθέτει ούτε γραφεία, ούτε όμως σελίδα στο διαδίκτυο, το δε μετοχικό κεφάλαιό της φαίνεται να ανέρχεται σε μόλις 30.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρία θα εισπράξει ποσό δέκα εκατ. ευρώ για να διαθέσει στην αγορά τρία εκατ. τεστ.