Ζιλιέτ Μπινός, Ούλριχ Ράσε, Θεόδωρος Κουρεντζής και επιστροφή Τερζόπουλου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Ζιλιέτ Μπινός, Ούλριχ Ράσε, Θεόδωρος Κουρεντζής και επιστροφή Τερζόπουλου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Έχουν περάσει 70 χρόνια από το πρώτο Φεστιβάλ Αθηνών, όταν στις 24 Αυγούστου 1955, οι μελωδίες  από την εναρκτήρια άρια «Ombra mai fu» σε ενορχήστρωση Μπερναρντίνο Μολινάρι -μια από τις πιο γνωστές μελωδίες του Χαίντελ που συχνά αποκαλείται «Το Largo του Handel» – πλημμύρησαν το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Από το πόντιουμ ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, έδωσε με την μπαγκέτα του το «σύνθημα» στην ορχήστρα και έκτοτε, ο θεσμός συνέδεσε το όνομα του με το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας προσελκύοντας κάθε καλοκαίρι χιλιάδες θεατές από όλο τον κόσμο.

Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Δημήτρης Πασσάς και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσίασαν μέρος του φετινού προγράμματος και συγκεκριμένα τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αργολικό Θέατρο, καθώς, επίσης και τον χορηγό του Φεστιβάλ που είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το μέχρι στιγμής ανακοινωθέν πρόγραμμα ποντάρει σε συμπαραγωγές με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς προσκαλώντας  Έλληνες και ξένους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες φόρμες και αναγνώσεις της αρχαίας τραγωδίας.

Φέτος στην Επίδαυρο θα παρουσιαστούν οκτώ έργα εκ των οποίων τα επτά, θα είναι παγκόσμιες πρεμιέρες, ενώ επιστρέφει και η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Highlight του φετινού προγράμματος είναι αναμφίβολα η συμμετοχή της Ζιλιέτ Μπινός η οποία πρωταγωνιστεί σε καινούριο έργο με τίτλο «Όρκος της Ευρώπης, του Λιβανέζου  Ουαζντί Μουαουάντ, καλλιτεχνικού διευθυντή του Théâtre National de la Colline, που έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως ως ο σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μέσα από τις φλόγες» που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του «Πυρκαγιές».

Τα φετινά Επιδαύρια θα ανοίξει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, μια συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, στις 27, 28 και 29 Ιουνίου. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Κόρα Καρβούνη και στο ρόλο του Κρέοντα ο Γιώργος Γάλλος.

Τη σκυτάλη, στις 4 και 5 Ιουλίου, θα πάρει το Θέατρο Πορεία και ο Δημήτρης Τάρλοου θα σκηνοθετήσει την Σοφόκλεια «Ηλέκτρα» όπου στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, ενώ μαζί της θα εμφανιστούν η Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Αναστάσης Ροϊλός (Ορέστης) και Νικόλας Παπαγιάννης (Αίγισθος).

Maliakos

Στις 11-12 Ιουλίου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα παρουσιάσει τον Ξένο, μια σύνθεση των ραψωδιών Ζ, Η, Θ της Οδύσσειας του Ομήρου» σε μετάφρασή Δημήτρη Μαρωνίτη.

Στις 19 Ιουλίου, σε μια μοναδική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο πολυβραβευμένος Έλληνας αρχιμουσικός, Θεόδωρος Κουρεντζής, θα διευθύνει τη Utopia, την ανεξάρτητη ορχήστρα που ίδρυσε το 2022, στην Τέταρτη συμφωνία του Μάλερ, τη δημοφιλέστερη του Αυστριακού μουσουργού.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μία παράσταση ως ενιαίο έργο. Η μετάφραση – διασκευή είναι του ίδιου ενώ στη σκηνή θα δούμε τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Καραθάνος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η μόνη γυναικεία παρουσία του Φεστιβάλ δεν είναι άλλη από τη Μαρία Πρωτόπαππα όπου θα σκηνοθετήσει στις 8 και 9 Αυγούστου την «Ανδρομάχη» με τον Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Πιάτα και Τάσο Λέκκα. Η Μαρία Πρωτόπαπα μιλώντας για την παράσταση επισήμανε την ανάγκη μια Δικαιοσύνης ανεξάρτητης από τους θεσμούς που θα στέκεται στο πλευρό κάθε πολίτη.

Στη Μικρή Επίδαυρο συνεχίζεται το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2021, Πάροδος, προσφέροντας στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη αρχαία δραματουργία. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο στην Αθήνα και το δεύτερο στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Με τα έργα «Θήβα μοναξιά» της Όλιας Λαζαρίδου και «Ιαχές» των Χρήστου Στέργιογλου και Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, ο κύκλος Contemporary Ancients θα παρουσιάσει νέες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα.

Αναπάντεχη η σύμπραξη στο πλαίσιο των εορτασμoύ των 70 χρόνων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας που αποτελεί πρόταση της ΕΑΚ η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή.

Στις 25 και 26 Ιουλίου ο Γιάννης Σκουρλέτης θα παρουσιάσει δύο γυναικείους μονολόγους εμπνευσμένους από το Αρχαίο Δράμα με την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, του Γιάννη Παλαβού και του Άρη Αλεξανδρή.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΑΘΕ-ΜΘΑΕ by Website Documento on Scribd

Documento Newsletter