Στα χνάρια του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι Αγγλοι, με 13 αλλαγές προπονητών μεταξύ των 20 ομάδων της μεγάλης κατηγορίας
Οι καιροί άλλαξαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο και στην αστραφτερή Πρέμιερ Λιγκ, που πλέον έχει αρχίσει να θυμίζει κάτι από… ελληνική Σούπερ Λίγκα. Οχι φυσικά σε ποιότητα και οικονομικά μεγέθη αλλά σε… απολύσεις προπονητών! Κι αυτό γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, μόλις οκτώ εννιά αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος στην Αγγλία, 13 από τις 20 ομάδες έχουν αλλάξει τον τεχνικό τους! Οι δώδεκα από αυτούς απολύθηκαν κι ο ένας αποχώρησε.
Μέχρι σήμερα το ρεκόρ απολύσεων/αποχωρήσεων έφτανε τις δέκα και σημειώθηκε τρεις φορές την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για τις σεζόν 2013-14, 2017-18 και 202122. Αλλες τρεις χρονιές είχαν αλλάξει εννέα προπονητές στους πάγκους (1994-95, 2004-05, 2008-09). Φέτος και προτού ακόμη λήξει η σεζόν η Πρέμιερ Λιγκ έφτασε τις 12+1 αλλαγές πάγκων και σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Πρόκειται για ποσοστό που φτάνει τώρα το 65% και θυμίζει περισσότερο ελληνικό πρωτάθλημα παρά αγγλικό.
Αρωμα… Ελλάδας
Οπως αναφέρουν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι, δύο ακόμη προπονητές βρίσκονται πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου. Ο Ντέιβ Μόγες της Γουέστ Χαμ και ο Στιβ Κούπερ της Νότιγχαμ. Ο πρώτος παραδέχτηκε με δηλώσεις του ότι βρίσκεται υπό πίεση καθώς μετά το Μουντιάλ και την επανέναρξη της Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα του μετράει εννέα ήττες, με
τελευταία τη συντριβή από τη Νιουκάστλ με 1-5. Οσον αφορά τον Κούπερ, ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Βαγγέλης Μαρινάκης με ανακοίνωσή του στήριξε τον κόουτς στη μάχη της παραμονής αλλά παράλληλα τόνισε ότι η ομάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει αποτελέσματα για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Το γεγονός όμως ότι η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει στη σειρά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Μπράιτον δεν προδιαθέτει για κάποιο θετικό αποτέλεσμα και αυτό τον φέρνει σε δεινή θέση. Εκτός πια κι αν η ομάδα του κάνει απανωτές υπερβάσεις.
Ο μοναδικός προπονητής που βρίσκεται δύο φορές στην επίμαχη λίστα είναι ο Γκρέιαμ Πότερ. Ο Αγγλος κόουτς αποχώρησε αρχές Σεπτεμβρίου από την Μπράιτον, αφού πρώτα δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο σύνολο στη μεγάλη κατηγορία, προκειμένου να αναλάβει την Τσέλσι που είχε απολύσει τον Τόμας Τούχελ. Μάλιστα η πρώην ομάδα του πήρε από τους Λονδρέζους 21,5 εκατ. λίρες ως αποζημίωση. Ομως ο Πότερ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες καθώς η Τσέλσι βρέθηκε στην 11η θέση και πλέον πολύ δύσκολα θα προλάβει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ετσι, λίγο προτού συμπληρώσει επτά μήνες στο Λονδίνο απολύθηκε, την ίδια ακριβώς μέρα που απολύθηκε από τη Λέστερ ο Μπρένταν Ρότζερς!
Τα νέα δεδομένα
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η κατακόρυφη αύξηση των απολύσεων των προπονητών και των συχνών αλλαγών στους πάγκους στο Νησί οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι τα τεράστια ποσά που επενδύονται και τα αστρονομικά κέρδη που μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων. Οι ομάδες που υποβιβάζονται χάνουν δεκάδες εκατομμύρια και από τη στιγμή που οκτώ ομάδες δίνουν αυτήν τη στιγμή μάχη για την παραμονή αντιλαμβάνεται κανείς το σασπένς που υπάρχει. Από τη 18η ομάδα που υποβιβάζεται και μέχρι τη 13η Γουλβς η απόσταση είναι μόλις 4 πόντοι, ενώ υπολείπονται οκτώ εννέα αγωνιστικές.
Πέρα από τη μάχη της ουράς, σκοτωμός γίνεται και για τα εισιτήρια του Champions League. Εκεί που οι οικονομικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όποια ομάδα από τις μεγάλες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει θέση. Ειδικά από τη στιγμή που ομάδες με τρομερό μπάτζετ αναζητούν ακόμη περισσότερα έσοδα για να μη βουλιάξουν. Ο δεύτερος λόγος είναι οι ξένοι επενδυτές. Σύμφωνα με τους Αγγλους δημοσιογράφους, το γεγονός ότι στους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και της Τσάμπιονσιπ έχουν εισέλθει ξένοι ιδιοκτήτες κάνει τη ζωή των προπονητών ακόμη πιο δύσκολη. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που βλέπουν μπροστά τους μόνο κέρδη με οποιοδήποτε κόστος. Συνεπώς, όπως και στις άλλες εταιρείες τους με τα υψηλά στελέχη έτσι και στις ποδοσφαιρικές, όποιος αποτυγχάνει να φέρει σε πέρας το οικονομικό πλάνο απολύεται.
Το γεγονός ότι κάθε χρόνο λιγοστεύουν οι ντόπιοι επενδυτές σημαίνει ότι χάνονται ο όποιος ρομαντισμός και το συναίσθημα κι αυτό το πληρώνουν κυρίως οι προπονητές. Αδικο έχουν;