Ζητούνται καναλάρχες για 7 άδειες

Ζητούνται καναλάρχες για 7 άδειες

Στην τελική ευθεία μπαίνουμε την ερχόμενη εβδομάδα για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση των επτά τηλεοπτικών αδειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι έως και επτά –όσες και οι άδειες που θα προκηρυχθούν, δηλαδή– δεν θα γίνει δημοπρασία, ενώ εάν είναι από οκτώ και πάνω τότε η διαδικασία θα εξελιχθεί ακριβώς όπως προβλέπεται από τον νόμο με δημοπρασία, προσφορές, πρώτο και δεύτερο γύρο κ.λπ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει μια πεντάδα ενδιαφερομένων που θεωρείται ότι θα συμμετάσχει σίγουρα στον διαγωνισμό: η οικογένεια Βαρδινογιάννη για το Star, ο Θεόδωρος Κυριακού για τον Αnt1, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον Σκάι, ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha και ο Ιβάν Σαββίδης για το Epsilon TV. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ορισμένες ανεπιβεβαίωτες φήμες για τη συμμετοχή κι άλλων ενδιαφερομένων, όπως ο Φίλιππος Βρυώνης, ιδιοκτήτης του τοπικού Extra και πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon, αλλά και ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είχε καταθέσει τη δεύτερη υψηλότερη προσφορά, μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για την εξαγορά του ΔΟΛ.

Οσον αφορά τον σημερινό μέτοχο του Mega και ιδιοκτήτη του πρώην ΔΟΛ Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες πως επρόκειτο να συνεργαστεί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και ότι θα διεκδικούσαν από κοινού μία άδεια, το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται και όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο ιδιοκτήτης του πρώην ΔΟΛ δεν ενδιαφέρεται σε αυτήν τη φάση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αλλά θα περιμένει να διαμορφωθεί πρώτα το νέο τηλεοπτικό τοπίο για να ενταχθεί ίσως αργότερα σε κάποιο σχήμα.

Η περίπτωση του Mega

Ολα δείχνουν ότι το Mega θα είναι εκτός διαδικασίας λόγω των γνωστών οικονομικών του προβλημάτων, ενώ οι υποσχέσεις που κατά καιρούς δόθηκαν –ωστόσο, ποτέ επίσημα– στους επί 15 μήνες (από τον Σεπτέμβριο του 2016) απλήρωτους εργαζομένους του καναλιού για εξεύρεση λύσης μοιάζουν από μακρινές έως και αδύνατες… Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι βάσει του ισχύοντος νόμου όσα κανάλια δεν αποκτήσουν άδεια οφείλουν το αργότερο σε τρεις μήνες από τη λήξη της διαδικασίας να σιγήσουν, εξέλιξη που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ισχύσει και για το Mega.

Κατά τα λοιπά υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει την κατάθεση εκ μέρους των ενδιαφερομένων 35 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις των 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, ενώ παραμένει σε ισχύ το κατώτερο πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά κανάλι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΣΡ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά προβλέπεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών θεματικού περιεχομένου, αφού προηγουμένως καταλήξει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στο τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι και γίνει η σχετική προκήρυξη.

«Μπαίνει τέλος σε μία εκκρεμότητα δεκαετιών, που προκαλούσε παρενέργειες και στα μέσα ενημέρωσης, αλλά συχνά και στη λειτουργία της δημοκρατίας» δήλωσε στο Documento ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και προσέθεσε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης, ενώ διασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας.

Οι ωφελημένοι του διαγωνισμού

Μπορεί οι καναλάρχες να συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το τίμημα απόκτησης τηλεοπτικής άδειας, απειλώντας μάλιστα ότι θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές που θα επιβαρύνουν τους εργαζομένους επειδή… δεν βγαίνουν, η πραγματικότητα όμως είναι ότι από τον επικείμενο διαγωνισμό βγαίνουν κερδισμένοι, σε περίπτωση που –όπως όλα δείχνουν– δεν είναι περισσότεροι από επτά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό που αφορούσε τη χορήγηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, αναγκαστικά το τίμημα ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ήταν περισσότεροι από τις άδειες που θα δίδονταν.

Για παράδειγμα ο Ιβάν Σαββίδης πέρυσι είχε καταθέσει προσφορά 61,5 εκατομμυρίων ευρώ και τελικά είχε μείνει χωρίς άδεια. Ομοίως και ο Δημήτρης Κοντομηνάς που είχε φτάσει στα 61 εκατομμύρια πέρυσι αλλά δεν τα κατάφερε. Ο όμιλος Κυριακού, επίσης, είχε αποκτήσει στον προηγούμενο διαγωνισμό άδεια με την πολύ υψηλή προσφορά των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 73,9 εκατ. ευρώ, ενώ με το χαμηλότερο συγκριτικά με τους άλλους τίμημα είχε πάρει άδεια ο Γιάννης Αλαφούζος καταβάλλοντας 43,6 εκατ. ευρώ.

Αυτήν τη φορά, όμως, καταβάλλοντας 35 εκατομμύρια ευρώ, πάντα σε περίπτωση που δεν ξεπεράσουν τους επτά, και μάλιστα με τη διευκόλυνση των δέκα ετήσιων δόσεων, θα μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους μια νόμιμη –επιτέλους– τηλεοπτική άδεια για δέκα ολόκληρα χρόνια, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να κάνουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τα κανάλια, την ανάπτυξή τους αλλά και τα κέρδη τους.

Documento Newsletter