Αφρικανική σκόνη και 43άρια «πνίγουν» τη χώρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία Copernicus, πότε κορυφώνεται το φαινόμενο (LIVE)

Αφρικανική σκόνη και 43άρια «πνίγουν» τη χώρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία Copernicus, πότε κορυφώνεται το φαινόμενο (LIVE)

Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης, ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.

Δείτε ΕΔΩ LIVE την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Εικόνα από την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, όπως την κατέγραψε το AtmoHub.

LIVE ο καιρός

Οι προβλέψεις CAMS από την αρχή της εβδομάδας προϊδέαζαν για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές της αφρικανικής σκόνης όλα δείχνουν ότι εμφανίζονται πιθανότατα σήμερα, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Μιλώντας για την αφρικανική σκόνη, ο Βασίλης Αμοιρίδης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ) ανέφερε: «Η ομάδα ΑtmoΗub παρακολουθεί επεισόδια εισβολής της σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σοβαρότητά τους και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα.

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Ε.Α.Α. υποστηρίζεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργασίας CAMS για την ανάπτυξη και την παροχή μειωμένης κλίμακας προβλέψεων σε ανάλυση 2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το CAMS και τοπικά δεδομένα από επίγειους απομακρυσμένους αισθητήρες στην Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης:

«Βράζει» η χώρα από τον καύσωνα: Μπροστά μας οι δυσκολότερες ώρες – Πού χτυπά κόκκινο ο υδράργυρος (LIVE)

Αποκάλυψη – βόμβα Καστανίδη: Συζητήσεις για ενότητα της Αριστεράς, στο πρότυπο της συμφωνίας της νίκης Μιτεράν

Ανασχηματισμός: Μετά το στραπάτσο ο Μητσοτάκης προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στους υπουργούς του – Η άρνηση Χατζηδάκη

«Βράζει» η χώρα από τον καύσωνα: Μπροστά μας οι δυσκολότερες ώρες – Πού χτυπά κόκκινο ο υδράργυρος (LIVE)

ΠΑΣΟΚ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Φέρνει εξελίξεις η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Documento Newsletter