Ζελένσκι: Τέλος στον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Ο Τραμπ τον αδειάζει

Ζελένσκι: Τέλος στον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Ο Τραμπ τον αδειάζει

Σε «αντιπαράθεση» με την κυβέρνηση Τραμπ πριν καν αυτή ορκιστεί, έρχεται ο Βολοντίμι Ζελένσκι, ο οποίος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεχθεί μια περιορισμένη παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία, είναι να δοθεί στην Ουκρανία μια θέση στην Βορειοτλαντική Συμμαχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη σε αμερικανικό μέσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε: «Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να πάρουμε υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας». Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα επέτρεπε στην χώρα του μελλοντικά να διαπραγματευτεί μια καλύτερη διευθέτηση με διπλωματικά μέσα του πολέμου με την Ρωσία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά από την διακίνηση ενός σχεδίου έξι σημείων που μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια διαχείρισης της ζημίας (damage control) για την Ουκρανία που είχε παρουσιάσει ο Κιθ Κέλογκ, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά από σχετική ανάρτηση του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησίας του. Σύμφωνα με την ανάρτηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου στο Truth Social: «Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗ».

Ο Κέλογκ που αν όλα πάνε όπως τα έχει στο μυαλό του ο Τραμπ θα είναι ειδικός απεσταλμένος του για την Ουκρανία, έχει κάνει γνωστές τις προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης ήδη από την Άνοιξη στα πλαίσια έκδοσης του ινστιτούτου… πολιτικής (ακροδεξιάς)America First. Σε αυτό πέραν της κριτικής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία που είναι για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ και αφορούσαν την προεκλογική περίοδο, ο Κέλογκ έχει και συγκεκριμένες προτάσεις πρακτικές για την επίλυση της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τότε ότι οι ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που σε γενικές γραμμές έχει «διαφημιστεί» ιδιαίτερα θα πρέπει να ανασταλεί επ’ αόριστον και να υπογραφεί μια ειρηνευτική συνθήκη με εγγυήσεις ασφαλείας υπέρ του Κιέβου. Παράλληλα με αυτό, κάθε παροχή βοήθεια από την ώρα που θα αναλάβει η κυβέρνηση Τραμπ θα δίνεται ως δάνειο και θα εξαρτάται από την πορεία διαπραγμάτευσης της χώρας με την Ρωσία για μια συνθήκη, ενώ ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα συνεχιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορεί να αμυνθεί επαρκώς μέχρι την υπογραφή συμφωνίας.

Όσον αφορά στο πεδίο, το σχέδιο Κέλογκ, ανέφερε πως παράλληλα με τα παραπάνω η γραμμή του μετώπου θα πρέπει να παγώσει και να επιβληθεί αποστρατιωτκοποιημένη ζώνη. Η Ρωσία θα συμφωνήσει σε αυτό με μοχλό την άρση (μερική) των κυρώσεων οι οποίες θα αρθούν πλήρως μετά την υπογραφή σχετικής συνθήκης ειρήνευσης. Όσον αφορά στο κόστος του πολέμου και την ανοικοδόμηση της χώρας, η πρόταση προβλέπει την επιβολή εισφοράς στις ρωσικές εξαγωγές για την ενίσχυση του ταμείου ανοικοδόμησης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτηση θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαιώνει το Documento ο Τασούλας: Η αλληλουχία πριν την αποκάλυψη της υπόθεσης για τον αστυνομικό που βίαζε τα παιδιά του

Στέφανος Κασσελάκης: «Να γίνουμε η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε»

Τραγική επιβεβαίωση και από την ΕΛΑΣ για τον αστυνομικό της Βουλής αλλά κουβέντα γιατί το έκρυβαν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter