Ζελένσκι: «Παράθυρο» για διαπραγματεύσεις με Ρωσία – Πώς η πιθανή εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα

Αντιμετωπίζοντας τη δύσκολη πραγματικότητα της πρώτης γραμμής και την προοπτική του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι υπαινίσσεται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε έναν ασυνήθιστα συγκρατημένο τόνο καθώς απευθυνόταν στο έθνος του αυτή την εβδομάδα, υπονοώντας την προθυμία του να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Ο Ζελένσκι πρότεινε η Μόσχα να στείλει αντιπροσωπεία στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην προηγούμενη ειρηνευτική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, καθώς ο Ζελένσκι είπε ότι τυχόν συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά από μια ρωσική απόσυρση από την Ουκρανία.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή τη διπλή σύγκρουση μιας δύσκολης κατάστασης στην πρώτη γραμμή και της πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με το επίπεδο μελλοντικής υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ενώ η πρόοδος που σημειώνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που άρχισαν να φτάνουν αμερικανικά όπλα στη χώρα τον Μάιο, δεν έχει σταματήσει εντελώς. Η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Ταυτόχρονα, αναδύονται ερωτήματα σχετικά με την προθυμία ορισμένων από τους στενότερους και πιο σημαντικούς συμμάχους της Ουκρανίας – ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας – να συνεχίσουν να διοχετεύουν πόρους στη σύγκρουση για την υποστήριξη του Κιέβου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν λαμβάνει αρκετή δυτική βοήθεια για να κερδίσει τον πόλεμο, επισημαίνοντας ότι η έκβασή του θα καθοριστεί πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Ξέρουμε ποιο θα ήταν ένα δίκαιο τέλος του πολέμου, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν εξαρτάται μόνο από τον λαό μας και την επιθυμία μας, αλλά και από τα οικονομικά, από τα όπλα, από την πολιτική υποστήριξη, από την ενότητα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζον Χέρμπστ δήλωσε ότι είναι εύλογη η αλλαγή του τόνου του Ζελένσκι και πως ήταν μια αντίδραση στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα έναν ένθερμο επικριτή της αποστολής αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, τον Τζ. Ν. Βανς, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Μιλώντας στο CNN από το Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, ο Χερμπστ είπε ότι είναι πιθανό ο Ζελένσκι να προσπαθούσε να προσεγγίσει την πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ τονίζοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί – εφόσον η συμφωνία στο τραπέζι είναι δίκαιη.

«Πρέπει να υπάρχει μια λογική ειρήνη, η οποία δεν επιτρέπει στους Ρώσους κατακτητές να συνεχίσουν να βασανίζουν, να καταπιέζουν και να δολοφονούν τον κατεχόμενο λαό της Ουκρανίας», είπε. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι μίλησαν την Παρασκευή σε αυτό που είπε ο Τραμπ «είχαν ένα πολύ καλό τηλεφώνημα».

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι «θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσει τον πόλεμο που έχει κοστίσει τόσες πολλές ζωές», ενώ ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν «ποια βήματα μπορούν να κάνουν την ειρήνη δίκαιη και πραγματικά διαρκή».

Διαβάστε επίσης

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis – Την Κυριακή στο Documento

Ακριβά τα νησιά, προσιτά μόνο για τους ξένους – Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες

Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου»

Ανθρώπινο λάθος πιθανότατα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Στέφανος Κασσελάκης – Κύπρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να στηρίζει μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό