Η αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αναδεικνύει μία προς μία τις εγκληματικές αμέλειες των αστυνομικών που συνέβαλαν στη στυγερή δολοφονία της 28άχρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων.
Βήμα βήμα, πώς κρίνετε τους χειρισμούς των αστυνομικών από την ώρα που πήγε το θύμα στο ΑΤ μέχρι την ώρα που ξεψύχησε σε ανοιχτή γραμμή με την Αμεση Δράση;
Καταρχάς σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί είναι να επιδείξουν ανθρωπιά. Μόνο. Οταν μια φοβισμένη κοπέλα βρει το κουράγιο να πάει στο ΑΤ σημαίνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη και γι’ αυτό ο οποιοσδήποτε αστυνομικός πρέπει να χειριστεί την κατάσταση αναλόγως.
Από εκεί και πέρα να ξεκαθαρίσω ότι είναι αυτεπάγγελτα τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Δηλαδή δεν χρειάζεται να υποβληθεί μήνυση. Ο αστυνομικός που λαμβάνει την καταγγελία πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για να λάβει τις ανάλογες κατευθύνσεις.
Ωστόσο στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων επί της ουσίας έδιωξαν το θύμα…
Οχι μόνο την έδιωξαν, αλλά της είπαν και το αδιανόητο να πάρει εκείνη τηλέφωνο την Αμεση Δράση, ενώ θα έπρεπε η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας να κάνει το συγκεκριμένο τηλεφώνημα. Δεν έπρεπε να παροτρύνουν το θύμα να πάρει τηλέφωνο, έπρεπε να την κρατήσουν στο τμήμα και να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πάει συνοδεία αστυνομικών στο σπίτι της η Κυριακή. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να τη συνοδεύσουν σπίτι της.
Πώς γίνεται ο σκοπός να μην είχε οπτική επαφή την ώρα της δολοφονίας, τρία μέτρα μακριά από το φυλάκιο;
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να μπει το θύμα μέσα στο τμήμα εξήγησε στον σκοπό τι ήθελε. Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρχε κόσμος στο τμήμα, ο σκοπός ήταν υποχρεωμένος να μην είναι μέσα στο κουβούκλιο αλλά έξω και σε εγρήγορση. Διότι ποτέ δεν ξέρεις τι εξέλιξη μπορεί να έχει κάθε περιστατικό.
Απ’ ό,τι είδα στα βίντεο που προβλήθηκαν, η δολοφονία έγινε μπροστά στη σκοπιά. Να δεχτώ τον ισχυρισμό του αιφνιδιασμού, όμως, επαναλαμβάνω, ο σκοπός έπρεπε να βρίσκεται εκτός σκοπιάς.
Επειδή ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε αρχικά το πρωτόκολλο, πού προβλέπεται ότι η Αμεση Δράση διευκρινίζει σε πολίτη πως τα περιπολικά δεν είναι ταξί;
Το πρωτόκολλο που επικαλέστηκε ο υπουργός είναι για θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Το να στείλουμε μια διαταγή σε ένα ΑΤ δεν λέει απολύτως τίποτε. Ο διοικητής του κάθε τμήματος πρέπει να οργανώνει μια φορά τον μήνα σύσκεψη με τους αστυνομικούς και να τους εξηγεί τις διαταγές και τις οδηγίες που έχουν έρθει. Δεν ξέρω αν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο στο ΑΤ Αγ. Αναργύρων. Επίσης, θα έπρεπε να έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας που υπάρχει στο Περιστέρι.
Ειδικά για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, πέραν των τυπικών διαδικασιών θα έπρεπε να υπάρχει και το πρακτικό σκέλος που θα έπρεπε να υποστηρίζει το έργο του κάθε αστυνομικού. Δηλαδή ένα απλό χαρτί που θα λέει το τηλέφωνο του εισαγγελέα υπηρεσίας, του αρμόδιου κοινωνικού λειτουργού, τη δομή της περιοχής και του επικεφαλής. Αυτά τα πρακτικά θέματα δεν έχουν λυθεί στα ΑΤ.
Οπότε όλη τη διαχείριση από την πλευρά της ΕΛΑΣ πώς τη χαρακτηρίζετε;
Αχαρακτήριστη! Δεν έγινε τίποτε απ’ ό,τι προβλέπεται και ό,τι όφειλε να γίνει.
Τι σήμα δίνει αυτή η δολοφονία σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας;
Πολύ φοβάμαι ότι αυτό το θλιβερό και πρωτοφανές περιστατικό για την κοινωνία θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να μπορέσει οποιαδήποτε γυναίκα έχει υποστεί βία να πάει σε ένα ΑΤ και να καταγγείλει αυτό που της συμβαίνει. Οπότε θα είναι παράδειγμα προς αποφυγή για άλλα θύματα.
Αντικειμενική πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει; Μπορεί ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης να παραμείνει στη θέση του;
Χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης των συγκεκριμένων αστυνομικών, ναι μεν όλες οι ενέργειες ήταν λάθος, γιατί τίποτε δεν έγινε σωστά, αλλά αν ο υπουργός νομίζει ότι το θέμα θα ξεχαστεί με την απομάκρυνση του διοικητή ή την απομάκρυνση τεσσάρων αστυνομικών από το συγκεκριμένο ΑΤ, ότι όλα θα λυθούν και θα ηρεμήσει η κοινωνία, τότε είναι πολύ γελασμένος. Γιατί η πολιτική ευθύνη υφίσταται, καθώς η ασφάλεια των πολιτών ήταν προμετωπίδα της σημερινής κυβέρνησης από το 2019 και βλέπουμε ότι αυτό που λέγανε «νόμος και τάξη» καταρρέει ακόμη και στον προαύλιο χώρο ενός αστυνομικού τμήματος. Υπάρχουν διαλυμένα ΑΤ με τεράστιες, πολυεπίπεδες ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και στα μέσα και στην εκπαίδευση. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το καταγγέλλουν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών.
Οπότε θεωρείτε ότι η κατάσταση στους Αγ. Αναργύρους είναι καθρέφτης και για τα υπόλοιπα αστυνομικά τμήματα;
Σαφώς και είναι καθρέφτης. Οταν το 2019 ανέλαβε ξανά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για επικοινωνιακούς λόγους δημιούργησε διάφορες υπηρεσίες και σώματα, όπως οι Μαύροι Πάνθηρες, η Οδός, η Δράση. Αυτές οι υπηρεσίες και τα σώματα πώς επανδρώθηκαν; Από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες. Αρα στα τμήματα αυτήν τη στιγμή υπηρετεί το 1/3 της δύναμης που θα έπρεπε να υπάρχει. Αστυνομικά τμήματα ή τμήματα ασφαλείας στην Αττική κλείνουν μετά τις δέκα το βράδυ. Βάζουν λουκέτο γιατί δεν έχουν κόσμο. Τα δε περιπολικά της Αμεσης Δράσης ή τα οχήματα της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ εκτελούν υπηρεσία στατικών δυνάμεων φρούρησης στόχων. Κι αυτό έχει καταγγελθεί άπειρες φορές από τους συνδικαλιστές. Ετσι λοιπόν το οικοδόμημα που λέγεται ΕΛΑΣ δεν θα πω ότι έχει καταρρεύσει, αλλά έχει υποστεί μεγάλη βλάβη.