Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχουν νόημα χωρίς ρωσική συμμετοχή, αναφερόμενος σε μια διάσκεψη που η Ελβετία σχεδιάζει να φιλοξενήσει.
Η Ζαχάροβα είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως η ειρηνευτική φόρμουλα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που καλεί για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη τα οποία κατέλαβαν, δεν φέρνει πιο κοντά την ειρήνη αλλά παρατείνει τη σύγκρουση.
Η Ελβετία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως θα φιλοξενήσει μια διήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 15-16 Ιουνίου για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα λάβει μέρος και το Κρεμλίνο έχει πει πως η ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών για την ειρήνη χωρίς τη Μόσχα είναι παράλογη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στην Πολωνία θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Ζαχάροβα δήλωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν διαιρέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Κίνα.
«Όσο για τις απόπειρες των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλουν μια σφήνα στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό», δήλωσε.
Η ίδια πρόσθεσε πως η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα -με την οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια» λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Για το θέμα με τα πυρηνικά όπλα στην Πολωνία αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με τον οποίο:
«… Κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση δεν θα παράσχουν μεγαλύτερη ασφάλεια (στην Πολωνία ή σε άλλες χώρες που φιλοξενούν τέτοια όπλα)», δήλωσε σήμερα ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία.
«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», εξήγησε ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στην εφημερίδα Fakty.
Διαβάστε επίσης:
Ζωή με δανεικά και φτώχεια για 7 στους 10 μισθωτούς
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ετσι μας φόρτωσαν τη ζημιά €42,5 δισ. από τις τράπεζες
S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές
Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Πτώση στην Ε.Ε.