Τις δικές του εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία που ξαναβάζουν την ακροδεξιά στη Βουλή αλλά και την ιστορική ήττα του Λαϊκού Κόμματος έκανε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδευόμαστε. Τα πράγματα είναι απολύτως σαφή και απολύτως καθαρά. Ξεκινώ με τις αρνητικές ειδήσεις. Οι αρνητικές ειδήσεις είναι ότι οι νοσταλγοί του Φράνκο, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες του Vox από εκεί που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές 0,2%, σ’ αυτές κατέγραψαν περίπου 10% λίγο παραπάνω, και αυτό είναι ιδιαιτέρως αρνητικό, ιδιαιτέρως ανησυχητικό, βεβαίως δεν είναι το πρώτο κρούσμα ανόδου δυνάμεων σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ακροδεξιάς (…)» υπογράμμισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «πρόκειται για μια ιστορική ήττα του Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής Δεξιάς, έχασε περίπου το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης και πρέπει να θυμίσω ότι τις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το Λαϊκό Κόμμα, ο τότε πρωθυπουργός και το κόμμα έχασαν την πλειοψηφία μέσα στη Βουλή και ανέλαβε προσωρινός πρωθυπουργός ο κ. Σάντσεθ γιατί το κόμμα αυτό καταδικάστηκε από την ισπανική δικαιοσύνη για διαφθορά. Άρα η διεφθαρμένη ισπανική δεξιά καταρρακώθηκε και εκλογικά».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «το Podemos ένα κόμμα το οποίο συγκροτήθηκε από το 2010- 12 και μετά και είχε μια εκρηκτική αύξηση της δυναμικής του παίρνοντας ένα τεράστιο τμήμα από την ιστορική Σοσιαλδημοκρατία περίπου το 20% είχε μια υποχώρηση των δυνάμεων του. Πού πήγε αυτό το ποσοστό? Επαναπατρίστηκε στους Σοσιαλιστές. Να το εξηγήσω πιο απλά: Πριν από δέκα χρόνια στην Ισπανία είχαμε ένα σοσιαλιστικό κόμμα του 35%,40%,45%. Αυτό σήμερα βρίσκεται στην εκλογική κάλπη των Σοσιαλιστών και των Podemos και ποιο είναι το ενθαρρυντικό; Ότι η τότε δεξιόστροφη ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος που έκανε πόλεμο στον Πέδρο Σάντσεθ σήμερα έχει ηττηθεί και ο Πέδρο Σάντσεθ λέει ότι είναι ένας ηγέτης προοδευτικός, αριστερός που θελει να μιλήσει μαζί με τους άλλους προοδευτικούς και αριστερούς ηγέτες για να χαράξουν την επόμενη ημέρα με προοδευτική ατζέντα στην Ισπανία» .
Κληθείς να σχολιάσει την είσοδο του Vox στην ισπανική Βουλή, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως πρόκειται για «μελανό σημείο» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς είναι μια εξέλιξη η οποία έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή της ανατολικής Ευρώπης βλέπουμε και μεγαλύτερη δυναμική του 10% και θα πρέπει με σοβαρότητα και σχέδιο να μπορέσουμε να δούμε πώς αυτές τις δυνάμεις τις “γκρίζες” αυτές που πιστεύαμε πριν από κάποια χρόνια ότι έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και έχουν ηττηθεί, πώς μπορούμε να τις πετάξουμε εκτός κοινοβουλίων, εκτός κοινωνικής ατζέντας, εκτός πραγματικότητας του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης. Θέλει γενναίες αποφάσεις, θέλει ενίσχυση των δομών και των υποδομών της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση των πολιτικών της απασχόλησης, ιδεολογική και πολιτική μάχη με όλες αυτές τις ιδέες, οι οποίες έρχονται από ένα γκρίζο παρελθόν που ανήκει βεβαίως στην πολιτική παρακαταθήκη – και αυτό – της Ευρώπης».
Ευρωπαϊκή και βαλκανική επιτυχία η Συμφωνία των Πρεσπών
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ελπιδοφόρο παράδειγμα διευθέτησης μακροχρόνιων διενέξεων στα Βαλκάνια, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «είναι απολύτως σαφές ότι σε όλη την Ευρώπη βλέπουν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών ως μία σημαντική ευρωπαϊκή και βαλκανική επιτυχία (…)Βέβαια στην Ελλάδα επιμένουν διάφοροι αυτό να μη το ακούν, να μη το καταλαβαίνουν και μάλιστα όταν έρχεται πολιτικός από τη δική τους οικογένεια και αναφέρομαι στην επίσκεψη του κ. Βέμπερ και στη δήλωση που έκανε ότι η Ευρώπη είδε θετικά και χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό να το κόβουν και να το λογοκρίνουν. Αυτή είναι μεγάλη υποκρισία, είναι μεγάλος λαϊκισμός και νομίζω ότι οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν και ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική τα βλέπουν, τα ξέρουν και θα κάνουν τον απολογισμό τους την ώρα που πρέπει».
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «τα Βαλκάνια είναι μια κρίσιμη περιοχή ευρύτερα για την Ευρώπη, αλλά και για την εύθραυστη λεκάνη της Μεσογείου, βεβαίως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι με αυτή τη συμφωνία σταθεροποιούνται (…) και βεβαίως ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Βεβαίως θέλω να πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι λογικοί άνθρωποι σε όποιο κόμμα και αν βρισκόμαστε αυτή τη στρατηγική μπορούμε να την υποστηρίξουμε από εδώ και πέρα. Είναι μια μεγάλη τομή αυτό το οποίο μπήκε ως ατζέντα το 2003 στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται σήμερα από εμάς,δηλαδή τα Βαλκάνια με δρόμο ευρωπαϊκό, σταθερά, ασφαλή, ειρηνικά με αντίληψη συνεργασίας και συνανάπτυξης κόντρα στη λογική των εθνικισμών, της μισαλλοδοξίας (…) πρέπει να είμαστε στον αντίποδα αυτής της αντίληψης».
Φοροελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής
Αναφερόμενος στο “μέτωπο” της οικονομίας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «φαίνεται ότι αυτό το τέταρτο μνημόνιο στο οποίο βρισκόμαστε από τον Αύγουστο και μετά έχει μόνο θετικές ειδήσεις. Το λέω λίγο ειρωνικά για να σατιρίσω την αντιπολίτευση γιατί ενώ όλοι προεξοφλούσαν μια καταστροφή (…) από τον Αύγουστο και μετά έχουμε διάφορα θετικά στοιχεία. Χαμηλώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν κόψαμε τις συντάξεις, δώσαμε αυξήσεις σε 650.000 συντάξεις από 5 μέχρι και 45 – 50 ευρώ, υπήρξε μια δυνατότητα να χαμηλώσουν κάποιοι φορολογικοί συντελεστές που θα τους δει ο κόσμος για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ».
Από εδώ και πέρα – σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης – «επειδή τα μεγέθη πάνε καλύτερα και από τον υπολογισμό που κάναμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δοθούν οι κατάλληλες ελαφρύνσεις προκειμένου να πάρει ανάσα η μεσαία τάξη η οποία έχει υποφέρει τόσο πολύ, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν κινούμαστε σε μια λογική προεκλογικών παροχών, δεν είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μία παράταξη, μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός με τέτοια χαρακτηριστικά, δεν θα κάνουμε εμείς προεκλογικές παροχές για να φορτώσουμε στη χώρα ελλείμματα και χρέη, εμείς με νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά, με σταθεροποιημένη την οικονομία και σε ανάκαμψη, με την ανεργία σε πτώση εκεί που δίνεται η δυνατότητα θα δώσουμε αυτό το οποίο πρέπει να δώσουμε στη μεσαία τάξη».