Ζαπορίζια: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό – Έκκληση για εκκένωση των γύρω περιοχών από το Κίεβο

Ζαπορίζια: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό – Έκκληση για εκκένωση των γύρω περιοχών από το Κίεβο

Συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ στη Ζαπορίζια, καθώς η Ουκρανία κάλεσε την Τετάρτη τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια, ενώ συνεχίζουν χωρίς σταματημό οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων πέριξ του πυρηνικού σταθμού.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ….και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία»,δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ζήτησε «επιπρόσθετες διευκρινίσεις» από τον διευθυντή του IAEA ισχυριζόμενος πως «η έκθεση περιέχει μια σειρά σημείων που γεννούν ερωτήματα», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι πρέπει να κάνουμε» απάντησε με τη σειρά του στο Reuters ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντοτλιάκ. «Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων», προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απηύθηνε έκκληση για την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, σημειώνοντας σε σχετική έκθεση ότι «επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα».

«Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει ο Οργανισμός σε αυτήν την έκθεση, έκτασης 52 σελίδων. «Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προσωρινά μέτρα» για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα λόγω ζημιών που μπορεί να προκληθούν από στρατιωτικά μέσα, συνεχίζει, ζητώντας «να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας».

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτής της ζώνης, σημειώνοντας ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

«Κόκκινος» συναγερμός για τη Ζαπορίζια – Φόβοι για πιθανό πυρηνικό ατύχημα

Η Μόσχα υποστηρίζει πως απέκρουσε προσπάθεια κατάληψης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter