Ζακυνθινός κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη: Καταγγέλλει παρεμβάσεις στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων «εκ των έξω»

Ζακυνθινός κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη: Καταγγέλλει παρεμβάσεις στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων «εκ των έξω»

Έκθετη αφήνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καταγγελίες του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην μέλους της επιτροπής των ειδικών Σπύρου Ζακυνθινού ο οποίος καταγγέλλοντας πολιτικές επιρροές που υπήρχαν στην επιτροπή των ειδικών.

«Υπήρχαν μερικές καταστάσεις στην επιτροπή που δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των έξω», είπε μιλώντας στο Open και στη συνέχεια έδωσε και σχετικό παράδειγμα:

«Όταν η επιτροπή λέει για παράδειγμα ότι χρειάζεται να γίνουν τεστ σε 1.000.000 πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ότι “έχουμε μόνο 1.000 τεστ να κάνουμε”, τότε η επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με 1.000 τεστ».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνηθισμένη φράση που ακούμε καθημερινά από κυβερνητικά στελέχη ο κ. Ζακυνθινός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Σαφώς. Η επιτροπή είναι συμβουλευτικό μεν όργανο προς την κυβέρνηση, αλλά προσαρμόζει τις αποφάσεις και τις συμβουλές της βάσει των μέσων που η κυβέρνηση προσφέρει. Σαν συνέπεια γίνεται συνένοχη στην όλη διαδικασία».

Για το δεύτερο lockdown, ο κ. Ζακυνθινός ήταν σαφής: «Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το lockdown. Υπήρξε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προετοιμασία».

«Υπήρχαν προτάσεις από ό,τι άκουσα ότι οι μονάδες δεν χρειάζονται κιόλας, “μη χαλάμε και λεφτά”», κατήγγειλε.

Σχετικά με το ποιος ευθύνεται που χάθηκε ο έλεγχος και επήλθε το δεύτερο σφοδρότερο κύμα, ο κ. Ζακυνθινός ξεκαθάρισε: «Ο ιός κάπως μπήκε. Κάποιοι τον έφεραν. Αυτοί που τον έφεραν πιστεύω ότι ήταν κατά κύριο λόγο οι τουρίστες και οι εργάτες γης». Έπρεπε να γίνουν σε όλους τεστ και επανειλημμένα, τόνισε. «Είναι λάθος όλων. Και της επιτροπής που δέχτηκε αυτό το πράγμα και της κυβέρνησης, η οποία δεν φρόντισε στη συνέχεια να αποκτήσουμε εκατομμύρια τεστ. Προφανώς αδράνησαν όλοι σε αυτό», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις της Αθηνάς Λινού, ότι δεν δίνονται αναλυτικά δεδομένα να κάνουν τη δουλειά τους, ο καθηγητής σημείωσε ότι «δεν δίνονται επειδή δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ τα κρύβουν. Δεν πιστεύω ότι έχουν “διπλά βιβλία” εκ του πονηρού, αλλά μπορούν να κάνουν κι άλλα».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να ισχυροποιηθεί ο ΕΟΔΥ, να αποκτήσει στιβαρή διοίκηση», σημείωσε.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ως πολίτης ότι με 16 εκατ. ευρώ θα κάνει 180 κλίνες ΜΕΘ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δεν μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο μερικά εκατομμύρια να φτιάξει 200-400 κλίνες; Δεν μπορεί να το πιστέψει το μυαλό μου», τόνισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter