Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στις κοινωνικές του πλατφόρμες, ακολουθώντας την πολιτική του Έλον Μασκ στον απόηχο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκρουση με τους δύο πρωταγωνιστές των κοινωνικών δικτύων.
Οι ειδικοί και οι πολιτικοί στην Ευρώπη επικρίνουν την επιλογή τους να καταργήσουν τους ελέγχους δεδομένων, επηρεάζοντας – μετά το Χ – και το Facebook, το Instagram αλλά και το Threads, επιτρέποντας τη «συμπεριφορά μίσους».
Οι σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο των αναρτήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta θέτουν την εταιρεία τεχνολογίας σε τροχιά σύγκρουσης με τις κυβερνήσεις και τα νομοθετικά σώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν τόσο οι ειδικοί όσο και πολιτικοί.
Βουλευτές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λονδίνο επέκριναν την απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να καταργήσει τους ελέγχους πληροφοριών στις ΗΠΑ για το Facebook, το Instagram και τα Threads, με έναν εξ αυτών να το χαρακτηρίζει «αρκετά τρομακτικό».
Οι αλλαγές στις παγκόσμιες πολιτικές της Meta για το περιεχόμενο μίσους περιλαμβάνουν πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκαλούν τα τρανς άτομα “it”(αυτό), με τις οδηγίες να αναφέρουν: «Επιτρέπουμε ισχυρισμούς για ψυχική ασθένεια ή ανωμαλία όταν βασίζονται σε φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».
Ο Chi Onwurah, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, η οποία διερευνά πώς η διαδικτυακή παραπληροφόρηση πυροδότησε τις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού, είπε ότι η απόφαση του Ζάκερμπεργκ να αντικαταστήσει τους επαγγελματικούς ελέγχους πληροφοριών με χρήστες που ελέγχουν την ακρίβεια των αναρτήσεων είναι «ανησυχητική» και «αρκετά τρομακτική».
«Το να ακούς ότι η Meta καταργεί όλους τους ελέγχους δεδομένων της [στις ΗΠΑ] μας αφορά… οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να προστατεύονται από τις βλαβερές συνέπειες της παραπληροφόρησης», είπε. «Το γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι ακολουθεί το παράδειγμα του X πρέπει να εγείρει ανησυχίες όταν συγκρίνουμε πώς το X είναι μια πλατφόρμα παραπληροφόρησης σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ήταν το Facebook».
Η Meta είπε από την πλευρά της ότι θα βασιστεί στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγξουν ο ένας τις αναρτήσεις του άλλου σε ένα σύστημα «κοινοτικών σημειώσεων» παρόμοιο με αυτό που υιοθέτησε ο Έλον Μασκ στο X. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για παραπληροφόρηση που προέρχεται από τις ΗΠΑ σχετικά με ζητήματα όπως οι εκλογές, η υγεία, οι πανδημίες και οι ένοπλες συγκρούσεις με αναμενόμενη διάχυση σε ψηφιακές ροές σε όλο τον κόσμο, όπου η Meta έχει περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια χρήστες.
Την Τετάρτη, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αμερικανο-Φιλιππινέζος δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα προέβλεψε «εξαιρετικά επικίνδυνες στιγμές» για τους χρήστες της δημοσιογραφίας, της δημοκρατίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσθεσε ότι η Μέτα θα «επιτρέψει στα ψέματα, τον θυμό, τον φόβο και το μίσος να μολύνουν κάθε άτομο στην πλατφόρμα».
Η κίνηση της Μέτα, την οποία ο Ζάκερμπεργκ κατέστησε σαφές ότι ήταν μια απάντηση στην επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε επίσης φόβους ότι έρχεται μια μεγάλη πρόκληση από την κυβέρνηση Τραμπ ενάντια σε νόμους όπως ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Ο πρώην υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέμιαν Κόλινς, είπε ότι μια τέτοια πρόκληση «πιθανότατα θα γίνει μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων όπου θα ασκηθεί πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποδεχθεί τα αμερικανικά πρότυπα για την ψηφιακή ρύθμιση».
«Πρέπει να μείνουμε σταθεροί ενάντια σε τέτοιες προτάσεις, οι οποίες θα αφαιρούσαν κάθε πιθανότητα να ζητήσουμε από τα στελέχη της τεχνολογίας να λογοδοτήσουν και να απαιτήσουμε από αυτά να επιβάλουν τα πρότυπα ασφαλείας στις πλατφόρμες τους που ορίζονται στους νόμους μας».
Μια πηγή από μέσα από τη Meta είπε στον Guardian: «Ανησυχώ εξαιρετικά για το τι σημαίνει αυτό για τους εφήβους».
Ο Αρτούρο Μπέχαρ, πρώην ανώτερος μηχανικός του οποίου οι ευθύνες στη Meta περιλάμβαναν μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών, είπε: «Θα εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε όλες τις κατηγορίες περιεχομένου από τις οποίες πρέπει να προστατεύονται».
Το επιβλαβές περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου βίαιου ή πορνογραφικού υλικού, θα μπορούσε να φτάσει πιο εύκολα σε νεαρούς χρήστες, είπε ο Μπέχαρ, επικαλούμενος τη δήλωση του Ζάκεμπεργκ ότι η αντιμετώπιση παραβάσεων «χαμηλότερης σοβαρότητας» θα βασίζεται πλέον στους χρήστες που επισημαίνουν το περιεχόμενο προτού η Meta ενεργήσει σε αυτό.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη δήλωση του Ζάκερμπεργκ την Τρίτη, στην οποία ανέφερε την Ευρώπη ως τόπο με «έναν αυξανόμενο αριθμό νόμων που θεσμοθετούν τη λογοκρισία» – μια αναφορά στον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος ρυθμίζει το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Ένας εκπρόσωπος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ είπε ότι «διαψεύδουμε απολύτως οποιουσδήποτε ισχυρισμούς λογοκρισίας» και ότι «τίποτα απολύτως στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν υποχρεώνει ή ζητά ή απαιτεί μια πλατφόρμα να καταργήσει νόμιμο περιεχόμενο».
Ο Ζάκερμπεργκ έχει πει ότι η πολιτική του να εγκαταλείψει τους ελέγχους δεδομένων ισχύει μόνο στις ΗΠΑ προς το παρόν, αλλά η ευρεία του στάση εναντίον της Ευρώπης έχει εγείρει ανησυχίες ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει την προσέγγιση και στην Ευρώπη.
Η Meta θα αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο εάν το κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, δήλωσε ο Arnav Joshi, ανώτερος δικηγόρος τεχνολογίας στη δικηγορική εταιρεία Clifford Chance.
«Εάν υπάρξει μια απομάκρυνση από τους ανθρώπινους ελέγχους δεδομένων προς περισσότερη αυτοματοποίηση, οι ρυθμιστικές αρχές θα θέλουν να δουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των αλλαγών – αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο να μετρηθεί και να αιτιολογηθεί στο παρελθόν».
Η Valérie Hayer, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κεντρώας ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Η ΕΕ θα παραμείνει σε άβολη θέση απέναντι σ τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπερασπιζόμενη την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ελεύθερης έκφρασης και των δημοκρατικών διαδικασιών. Η Ευρώπη δεν θα δεχτεί ποτέ τη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση ως πρότυπο για την κοινωνία. Εγκαταλείποντας τον έλεγχο πληροφοριών στις ΗΠΑ, ο Μέτα κάνει ένα βαθύ στρατηγικό και ηθικό λάθος».
Ο Oliver Marsh, πρώην σύμβουλος της Downing Street και επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στο μη κερδοσκοπικό Algorithmwatch του Βερολίνου και της Ζυρίχης, δήλωσε: «Εάν αυτές οι αλλαγές πολιτικής σημαίνουν ότι μπορείτε να διαδώσετε ψέματα που τελειώνουν με επιθέσεις σε ομάδες, τότε υπάρχει περίπτωση η Meta να αντίκειται στον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το ερώτημα είναι αν ενδιαφέρεται ο Ζάκερμπεργκ. Οι αποφάσεις του – και η αυξανόμενη πιθανότητα να αρνηθεί να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής για να εντυπωσιάσει τον Τραμπ, μάς φέρνει πιο κοντά στη στιγμή που η ΕΕ μπορεί να πρέπει να αποφασίσει εάν έχει τις εξουσίες να απαγορεύσει την Meta ή πώς αλλιώς θα μπορούσε να τους καταστήσει υπόλογους.»
Ενώ η Meta είπε ότι το περιεχόμενο σχετικά με την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές θα εξακολουθούσε να θεωρείται «υψηλής σοβαρότητας παραβιάσεις» και «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας για να σαρώνει αυτό το περιεχόμενο υψηλής σοβαρότητας», το NSPCC – η παιδική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου – εξέφρασε τις ανησυχίες της.
Ο Rani Govender, υπεύθυνος ρυθμιστικής πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, δήλωσε: «Η Meta πρέπει να καθορίσει πώς οι κίνδυνοι βλάβης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξάνονται με την κατάργηση των ελεγκτών πληροφοριών στην Αμερική και τις αλλαγές στις πολιτικές περιεχομένου».
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Τραμπ έχει… εμμονή με τη Γροιλανδία; – Τα παιχνίδια εξουσίας με φόντο τους πάγους
Οι γκρίζες ζώνες στα όπλα που φεύγουν για Ουκρανία – Ποιοι και πώς αποφασίζουν