Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων η συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι απαραίτητη για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα ένας ακόμα ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Το όνομα της “Μακεδονίας” (πΓΔΜ) δεν αλλάζει, συμπληρώνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο.
Με αυτό τον τρόπο, απάντησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις δηλώσεις του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, Κρίστο Γιοβανόφσκι, ο οποίος ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.
«Πάντοτε στήριζα τον διάλογο, ήθελα να βρίσκω λύσεις μέσα από τη συζήτηση. Έχουμε τόσα να μας χωρίζουν στη “Μακεδονία”(πΓΔΜ) και πρέπει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασκήσω πίεση σε θεσμούς η σε δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, απαντώντας σε καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ώστε να ασκηθούν πιέσεις υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο βουλευτής της Συμμαχίας των Αλβανών, Σουρίγια Ρασίτι, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ναι μεν θα στηρίξει την ένταξη της πΓΜΔ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το αίτημα των ίσων δικαιωμάτων για τους Αλβανούς πολίτες της.
Μία ακόμη ψήφος υπέρ της Συμφωνίας
Ο αναξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.
Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72. Συνολικά απαιτούνται 80 ψήφοι στις συνολικά 120.
Πληροφορίες: mia.mk / ΑΠΕ-ΜΠΕ