Ζάεφ: Με τον Αλέξη Τσίπρα φοβόμασταν ότι η Συμφωνία θα μας έκανε «πολιτικά νεκρούς»

Ζάεφ: Με τον Αλέξη Τσίπρα φοβόμασταν ότι η Συμφωνία θα μας έκανε «πολιτικά νεκρούς»

Για την συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες μέχρι να υπογραφεί η Συμφωνία, μίλησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ίδιος, φοβούνταν ότι η συμφωνία θα τους έκανε «πολιτικά νεκρούς» αλλά όπως είπε η υποστήριξη αυξάνεται συνεχώς και οι πολίτες «ακολουθούν τους ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

«Τη στιγμή που υπογράψαμε τη συμφωνία με την Ελλάδα, μόνο το 17% (των Σκοπιανών) υποστήριξε το νέο όνομα. . . τώρα είναι το 60% που στηρίζουν τη λύση», είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σε ένα χρόνο, ανέφερε ο κ. Ζάεφ το εμπόριο με την Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, με την Αυστρία κατά 60% και με άλλους γείτονες κατά τουλάχιστον 10%.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θέλει να εμποδίσει μια σταθερή ροή μετανάστευσης. Το 2012, μια μελέτη της ΕΕ αποκάλυψε ότι περίπου 500.000 πολίτες της χώρας, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, ζούσαν στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ελπίζει να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις και να εδραιώσει τη δημοκρατία σε μια χώρα που χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως θύμα «κρατικής σύλληψης» υπό τον προκάτοχό του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ο κ. Ζάεφ είπε: «Σήμερα έχουμε μια καρέκλα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, και. . . πολύ σύντομα θα έχουμε δικαίωμα ψήφου », είπε χαμογελώντας. «Μια ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μια ψήφο για τη Μεγάλη Βρετανία, μια ψήφο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία. . . θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς».

«Η πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί επίσης να είναι πολύ καλή για την ΕΕ, επειδή ορισμένα κράτη μέλη της έχουν ξεχάσει τι είναι», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Για εμάς είναι ένας ιερός στόχος να επιτύχουμε τις ευρωπαϊκές αξίες όπως πλήρεις ελευθερίες, κράτος δικαίου, ελευθερία λόγου [και] επαγγελματικά ιδρύματα ασφαλείας χωρίς πολιτικοποίηση. Αυτό είναι το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να επιτύχουμε. Πρέπει να κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι στο μυαλό μας» κατέληξε. 

Documento Newsletter