Την ώρα που το Politico διαπομπεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό κατατάσσοντάς τον ως «ταραξία» μεταξύ των ηγετών του κόσμου για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή της ελευθεροτυπίας και φυσικά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την προστασία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται εκ νέου στον διεθνή οργανισμό για την ελευθερία του Τύπου, και συγκρίνει ο ίδιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Βίκτορ Όρμπαν.
«Για τα σχόλια αυτών που αναζητούν την ελευθερία του Τύπου σε δικτατορίες, δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω» ήταν το νέο υψηλό επιθετικότητας και απαξίωσης κατά των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα που κατέγραψε ο Γιάννης Οικονόμου στο όνομα της κυβέρνησης το πρωί της Πέμπτης, όταν κλήθηκε από το documentonews.gr να σχολιάσει τα όσα είπε στο Euractiv την Πέμπτη ο επικεφαλής τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Πάβολ Σζλάι. Μία ημέρα νωρίτερα, το Politico κατάφερε ένα ακόμα χτύπημα στη διεθνή εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη, κατατάσσοντάς τον στη «μαύρη λίστα» των ηγετών του 2023, με ειδικές αναφορές στις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστολή της ελευθεροτυπίας και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Χτες το Politico κατέταξε τον κ. Μητσοτάκη μέσα στους ηγέτες που προκαλούν “ταραχές”, χρεώνοντάς του καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή του Τύπου και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Επίσης είχαμε παρέμβαση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, οι οποίοι είπαν πως “όλη η Ευρώπη βλέπει τον λεκέ, μόνο οι ελληνικές αρχές δεν θέλουν να το δουν. Αλλά αν αποτύχει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, θα έχουμε αποτύχει όλοι”. Πως ερμηνεύετε αυτές τις αναφορές διεθνώς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό;» ήταν η ερώτηση που υπέβαλε το documentonews.gr προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Κρίνοντας από την απάντησή του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν ωρωδεί προ της διεθνούς κριτικής, αλλά μάλλον την επιδιώκει κιόλας.
Στην απάντησή του, βάζει ο ίδιος τον Κυρ. Μητσοτάκη στο ίδιο κάδρο με τον Β. Όρμπαν, επιχειρώντας πίσω από τη σύγκρισή τους να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του Έλληνα πρωθυπουργού για τα χτυπήματα κατά του κράτους δικαίου και στα τρία επίπεδα, ενώ ο τρόπος με τον οποίο «απαντά» στην κριτική των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αποτελεί μία αποθέωση της αμετροέπειας.
«Τελείως εκτός πραγματικότητας…» σημειώνει αρχικά πως ερμηνεύει τις αναφορές, επικαλούμενος την πρόσφατη σύναξη της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα, ως επιχείρημα… αναγνώρισης του σεβασμού του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Οικονόμου επικαλέστηκε και το γεγονός πως πριν από δύο και πλέον χρόνια, ο Κυρ. Μητσοτάκης συντάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Β. Όρμπαν από το ΕΛΚ, το οποίο θεωρεί εξίσου απόδειξη σεβασμού του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
«Να θυμίσω ότι πριν από μία εβδομάδα, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν εδώ, καλεσμένη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε εκτός ΕΛΚ πολιτικός ηγέτης με τον οποίον κάποιοι φαντασιώνονται ότι μπορούν να τον συγκρίνουν» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου».
«Είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, αυτό το καταλαβαίνουν και το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες» συνεχίζει ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, καταλήγοντας σε μία χυδαία και «τελείως εκτός πραγματικότητας» αναφορά στο έργο των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.
«Τώρα για τα σχόλια αυτών που αναζητούν την ελευθερία του Τύπου σε δικτατορίες, δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω…» είναι η απάντηση του Γ. Οικονόμου στις αναφορές του διεθνούς οργανισμού. Σημειώνεται πως οι ΡΧΣ έχουν εδώ και ημέρες καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις -νόμιμες και παράνομες- παρακολουθήσεις, φτάνοντας στο σημείο να τις καταθέσουν στο δημόσιο διάλογο ακόμα και μεταφρασμένες στα ελληνικά.
Ίσως αυτό το τελευταίο να εξηγεί και τον έντονο εκνευρισμό που οδήγησε σε μία ακόμα προσβλητική αναφορά της κυβέρνησης εναντίον τους, που και αυτή θα συζητηθεί διεθνώς.
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέος διασυρμός από Politico: «Αυταρχικός κράτος» η Ελλάδα του Μητσοτάκη
Politico: «Σε μπελάδες ο Μητσοτάκης – Ρωγμές στην κυβέρνηση μετά την παρέμβαση Καραμανλή»
Politico για το ελληνικό Watergate: «Σε αδιέξοδο η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών»