Υψηλά κέρδη και ρευστότητα €700 εκατ. για τον Ελλάκτωρ

Υψηλά κέρδη και ρευστότητα €700 εκατ. για τον Ελλάκτωρ

Με τα υψηλότερα λειτουργικά και πραγματικά κέρδη των τελευταίων δέκα ετών και τεράστια ρευστότητα ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 ο νέος, συρρικνωμένος συγκριτικά με τα ιστορικά μεγέθη του, όμιλος Ελλάκτωρ, που επικεντρώνει τη δραστηριότητά του αποκλειστικά στις παραχωρήσεις και στην ανάπτυξη ακινήτων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2023, τα συνολικά έσοδα του ομίλου (συμπεριέλαβαν τα έσοδα της κατασκευαστικής Ακτωρ ως τον Νοέμβριο 2023, όταν και εγκρίθηκε η πώλησή της στην Intrakat από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) έκλεισαν στα 808,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23% σε σχέση με πέρσι, καθώς δεν συμπεριλάμβαναν καθόλου έσοδα από τις ΑΠΕ, οι οποίες είχαν ήδη πωληθεί στη Motor Oil στα τέλη του 2022.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 242,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 46% σε σχέση με το 2022), το περιθώριο EBITDA έφτασε το 63% και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 116 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,6 εκατ. ευρώ το 2022.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας χαρακτήρισε το 2023 χρονιά-φαινόμενο και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, βάσει στοιχείων Απριλίου 2024, η ρευστότητα της εταιρείας ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, έχοντας κατά μεγάλο μέρος προέλθει από το εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποίησε και τις πωλήσεις συμμετοχών.

Πωλήσεις συμμετοχών και έργα ΣΔΙΤ 6 δισ. ευρώ

Μέσα στο 2023, εξήγησε ο Ευθ. Μπουλούτας, ο όμιλος έλαβε 18 εκατ. ευρώ από την πώληση της Ακτωρ στην Intrakat ενώ εκκρεμούν προς είσπραξη άλλα 96 εκατ. ευρώ, εισέπραξε 95,4 εκατ. ευρώ από την πώληση του Smart Park της Reds στην Trade Estates αλλά στη θέση του αγόρασε έκταση στις Γούρνες προς 40,2 εκατ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ εισέπραξε επίσης από την πώληση ακινήτων στη Ρουμανία 13 εκατ. ευρώ και 4,4 εκατ. ευρώ για μερίδιο στην Athens Metropolitan Expo, ενώ πούλησε το υπόλοιπο 25% της Ανεμος στη Motor Oil για 123,5 εκατ. ευρώ και είναι σε συζητήσεις με τον ίδιο όμιλο για να πουλήσει την Ηλέκτωρ.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ τόνισε ότι ο όμιλος αναμένει μερίσματα ύψους 1 δισ. ευρώ από τις παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συμβάσεων, ενώ θα επιδιώξει συμμετοχή σε νέες παραχωρήσεις και έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, είτε μόνος του είτε μέσω κοινοπραξιών.

Εξοδος της Reds από το χρηματιστήριο

Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του έτους 2023, αξιοποιώντας τμήμα της υψηλής ρευστότητάς του, ο όμιλος Ελλάκτωρ κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του 38,79% της Reds, θυγατρικής ανάπτυξης ακινήτων που κατείχε ακόμη η RB Ellaktor, και πρόσθεσε ότι θα αγοράσει μετοχές από την ελεύθερη διασπορά με τίμημα 2,70 ευρώ τη μετοχή προκειμένου να συγκεντρώσει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου και να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Πηγές από την Ελλάκτωρ ανέφεραν ότι στο εξής η διοίκηση των Ολλανδών θα ρίξει το βάρος στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της Reds ύψους 350 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Πάρκου Καμπά και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που θα υλοποιηθεί με τα κεφάλαια της Ελλάκτωρ, οπότε η έξοδος της Reds από το χρηματιστήριο κρίθηκε σκόπιμη για να την απαλλάξει από τα υψηλά έξοδα μιας εισηγμένης και να αυξήσει την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.

Documento Newsletter