Υπουργός Ενέργειας με το ακριβότερο ρεύμα της Μεταπολίτευσης: «Έχουμε προσιτές τιμές γιατί κάνουμε ενεργειακή επανάσταση»

Με διαπίστωση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας άλλης χώρας μοιάζει η δήλωση του Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία «στην Ελλάδα συντελείται μία ενεργειακή επανάσταση, η οποία διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλούν κοινωνικό σοκ και δέος.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κώστας Σκρέκας έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα κρεσέντο πολιτικής αμετροέπειας και σουρεαλισμού. Συγκεκριμένα, είπε: «Στην Ελλάδα συντελείται μία ενεργειακή επανάσταση, η οποία διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε δε ότι η εν λόγω «ενεργειακή επανάσταση» διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες προκαλούν την κλιματική κρίση. «Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον και πετυχαίνουμε και την κλιματική ουδετερότητα» ισχυρίστηκε και κατέληξε κρίνοντας τα λεγόμενά του ως αιτία καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας: «Για αυτό τον λόγο, νομίζω ότι η απόφαση για το τι πρέπει να ψηφίσει ένας βουλευτής -με όλα αυτά που έχω πει- στην πρόταση μομφής είναι πολύ εύκολη».

«Δώσαμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση»

Νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας αποπειράθηκε να αντικρούσει την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, περιγράφοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. «Όλοι έχουν καταλάβει -τουλάχιστον αυτοί που διαβάζουν και ενημερώνονται- ότι υπάρχει μία τεράστια, διεθνής ενεργειακή κρίση. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, έχουν πενταπλασιαστεί οι τιμές φυσικού αερίου και αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» περιέγραψε και συμπλήρωσε:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, λοιπόν, μας κατηγορεί ότι αντιμετωπίζουμε τη διεθνή κρίση με επικοινωνιακούς όρους. Τα 1,7 δισ. ευρώ σε μόλις πέντε μήνες, που έχουμε διαθέσει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα θεωρείται επικοινωνιακό τέχνασμα;». Χωρίς να προβαίνει και πάλι σε… υπερβολικές διατυπώσεις, τόνισε πως το ποσό που προανέφερε «είναι τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ. Είμαστε μεταξύ των δύο χωρών που προχώρησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε οριζόντια στήριξη όλων των νοικοκυριών».

Σε εκείνο το σημείο, παρέθεσε το σύνολο των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, με τα ποσά που αναλογούσαν σε κάθε νοικοκυριό να μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά στους υπέρογκους λογαριασμούς. . «Να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με επιδότηση μόλις 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες και φτάσαμε να επιδοτούμε με 49,5 ευρώ όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο» θύμισε και συνέχισε λέγοντας:

«Μετά από μία πολύ μικρή αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές ενέργειας συνεχίζουμε να επιδοτούμε όλες τις κύριες κατοικίες οριζόντια με 42 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, 4,2 εκατ. παροχές τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες παροχές. Και έχουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο με 54 ευρώ τον μήνα. Έχουμε υπερδιπλασιάσει και το επίδομα θέρμανσης από 74 σε 184 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και επιδοτούμε με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, 20 ευρώ δίνει έκπτωση η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτά τα θεωρείτε εσείς επικοινωνιακά τεχνάσματα;».