Υπουργός είναι ό,τι θέλει κάνει: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από τον Θεοδωρικάκο στις φυλακές

Πριν στεγνώσει το μελάνι της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει όσους διευθυντές και αρχιφύλακες φυλακών προσέφυγαν κατά του «πογκρόμ» καρατομήσεων της Σοφίας Νικολάου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρήκε τον τρόπο να προσπεράσει την απόφαση της Δικαιοσύνης για να βολέψει όσους κρίνει ότι πρέπει να βουλευτούν. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρει.

Τη Δευτέρα, η ΕΦ.ΣΥΝ ανέδειξε το «ξήλωμα» του πουλόβερ που με πελατειακή ζέση έραψε η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εις βάρος των μη αρεστών διευθυντών και αρχιφυλάκων σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Όσοι προσέφυγαν κατά των αποφάσεων της μετρ των απευθείας αναθέσεων, δικαιώθηκαν, γεγονός που έφραζε τον δρόμο για την επαγγελματική αποκατάσταση «γαλάζιων» στελεχών στις φυλακές. Απ΄ ό,τι φαίνεται, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης» συμπεριλήφθηκε στα «μουλωχτά» ρύθμιση, η οποία προβλέπει πως ο Τ. Θεοδωρικάκος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τοποθετήσει «σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης υπαλλήλους» και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης» όσους κρίνει ότι θα «διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια».

Αναλυτικά τι προβλέπει το άρθρο 33 του νομοσχεδίου:

«Κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους που ανάγονται στην εύρυθμη λειτουργία, στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των κρατούμενων και του προσωπικού αυτών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δύναται να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης υπαλλήλους τους κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια του άρθρου 86 του ν. 3528/2007 (Α’26)».

«Εξευτελισμός»

Το documentonews.gr επικοινώνησε με έμπειρο στέλεχος της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ), το οποίο χαρακτήρισε τη ρύθμιση του υπουργού «εξευτελισμό» τόσο του υπαλληλικού κώδικα όσο και της πρόσφατης δικαστικής απόφασης.

Τόνισε, επίσης, πως δεν γίνεται κάθε φορά που μία απόφαση της Δικαιοσύνης δεν αρέσει στην κυβέρνηση, αυτή να νομοθετεί για να την προσπεράσει. Έφερε ως παράδειγμα την «αναγκαστική παραίτηση» του διευθυντή των φυλακών της Άμφισσας, η οποία -κατά τα λεγόμενά του- θα χρησιμοποιηθεί ως «Δούρειος Ίππος».

«Όποιος διεκδίκησε και κέρδισε το δίκιο του στο δικαστήριο μπορεί μέσω του συγκεκριμένου άρθρου να σταλεί υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο κατάστημα, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει την επιστροφή του στις φυλακές που ανήκε. Έτσι, όποιος αρνηθεί να μετακινηθεί στην Άμφισσα, θα… χαιρετήσει!» είπε χαρακτηριστικά.