Υπουργός Brexit: Η ΕΕ πρέπει υποχωρήσει κι άλλο για την Βόρεια Ιρλανδία

Υπουργός Brexit: Η ΕΕ πρέπει υποχωρήσει κι άλλο για την Βόρεια Ιρλανδία

Ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προτάσεις της ΕΕ για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι αρκετά. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Φροστ επανέλαβε ότι το Λονδίνο θέλει μια μεγάλη υποχώρηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επίβλεψη των αποφάσεων που επηρεάζουν το εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να συζητήσει σχετικά με αυτό, μακριά από τις ήδη υπάρχουσες θέσεις, προφανώς θα είμαστε χαρούμενοι να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση», είπε. «Θα χρειαστούν [οι Βρυξέλλες] αν θέλουμε να βρούμε μια λύση, πρέπει να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή εάν θέλουμε να έχουμε μια συμφωνημένη λύση», πρόσθεσε ο Φροστ, πριν από τις συνομιλίες του την Παρασκευή με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ προσέφερε την Τετάρτη στη Βρετανία ένα πακέτο μέτρων για να διευκολύνει την εισαγωγή των εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν προέβλεψε μια εναλλακτική λύση, από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για την διαιτησία των εμπορικών διαφορών μετά το Brexit.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μειωμένους τελωνειακούς ελέγχους και λιγότερη γραφειοκρατία για τα βρετανικά προϊόντα που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο συμφωνήθηκε «βιαστικά»

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ως μέρος της συμφωνίας του για το Brexit το 2020, αλλά έκτοτε υποστήριξε ότι συμφωνήθηκε βιαστικά και δεν λειτουργούσε πλέον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθυστέρησαν, εν μέρει λόγω της επιθυμίας αποφυγής των «σκληρών συνόρων» μεταξύ του βρετανικού εδάφους της Βόρειας Ιρλανδίας και του μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Για να το ξεπεράσει αυτό, η Βόρεια Ιρλανδία – η οποία επί δεκαετίες ταλανιζόταν σχετικά με την βρετανική κυριαρχία, μέχρι το 1998 και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής – απέκτησε μοναδικό καθεστώς ως μέλους της ενιαίας αγοράς και του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτό απαιτούσε νέα σημεία ελέγχου στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για να αποτραπεί η είσοδος αγαθών από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ιρλανδίας.

Η Βρετανία καλεί εδώ και μήνες την ΕΕ να επιτρέψει ορισμένες αλλαγές στο πρωτόκολλο, λόγω καθυστερήσεων στη μεταφορά τροφίμων και άλλων αγαθών στην Βόρεια Ιρλανδία. Τμήματα της φιλο-βρετανικής συνδικαλιστικής κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν επίσης κάνει διαδηλώσεις για το πρωτόκολλο, το οποίο λένε ότι δημιουργεί μια χάσμα μεταξύ της χώρας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χαιρέτισε τη «σημαντική προσπάθεια» που έκανε η ΕΕ για την αλλαγή του πρωτοκόλλου, αλλά είπε ότι «ένα σημαντικό κενό» παραμένει μεταξύ των δύο πλευρών.
«Τόσο εμείς όσο και η ΕΕ έχουμε τώρα προτάσεις στο τραπέζι. Πρέπει να τις συζητήσουμε εντατικά τις επόμενες ημέρες για να δούμε εάν τα κενά μπορούν να γεφυρωθούν και να βρεθεί μια λύση που θα προσφέρει τη σημαντική αλλαγή που απαιτείται», είπε ο Φροστ.

Documento Newsletter