Υπουργικό συμβούλιο πάνω σε ένα βουνό προβλημάτων για τον Μητσοτάκη

Υπουργικό συμβούλιο πάνω σε ένα βουνό προβλημάτων για τον Μητσοτάκη

Δεύτερο υπουργικό συμβούλιο σε διάστημα δύο εβδομάδων πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σε μία ακόμα προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναπλάσει την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης που εκπέμπει η κυβέρνησή του, απόρροια του ορυμαγδού αρνητικών ειδήσεων που αφορούν την κυβέρνηση και πλήττουν προσωπικά τον ίδιο.

Στο ίδιο τραπέζι που πριν από δύο εβδομάδες έστελνε μηνύματα με… ανώνυμους αποδέκτες και συστάσεις «να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε» θα ξανακάτσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, με την ατζέντα να περιλαμβάνει ένα ακόμα δείγμα της «στροφής στην καθημερινότητα» που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, με την αρωγή του μιντιακού συστήματος. Μεταξύ άλλων, αναμένεται η εισήγηση του Κυριάκου Πιερρακάκη για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με παράκαμψη του Συντάγματος, πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πολιτική προστασία και σειρά άλλων ζητημάτων.

Στο διά ταύτα, αντί της ανάκαμψης που ζητούσε από τους υπουργούς του πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγράφει σειρά σοβαρών και επικίνδυνων πληγμάτων, τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την ίδια τη χώρα. Πολίτες και αντιπολίτευση την επικρίνουν σκληρά για την επαμφοτερίζουσα και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αιματοκύλισμα της Γάζας, με χαρακτηριστική την «αποχή» από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για το οποίο η κυβέρνηση ακόμα πασχίζει να δικαιολογηθεί.

Επίσης, σειρά δημοσιευμάτων φέρνουν ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα των υποκλοπών και το ενιαίο κέντρο που προκύπτει για ΕΥΠ και Predator, με τις βαριές σκιές που πέφτουν ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά την αφαίρεση της δικογραφίας από τον Άρειο Πάγο και τις μεθοδεύσεις καθυστέρησης της έρευνας, ο κλοιός στενεύει και οι αποκαλύψεις επανέρχονται, ακόμα και μέσα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ομοίως και αποκαλύψεις που πλήττουν εκ νέου προσωπικά τον πρωθυπουργό, όπως η υπόθεση του «επενδυτή Σασούν» που βράβευσε προ ολίγων εβδομάδων τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «φίλο του Ισραήλ».

Η σωρεία προβλημάτων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε συνδυασμό με την διπλή εσωκομματική αντιπολίτευση, που ξεκινά από την κριτική Κακλαμάνη και των συν αυτώ για την «πασοκοποίηση» της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, και καταλήγει στην οξεία κριτική της εξωτερικής πολιτικής από τον Κώστα Καραμανλή, για τη στάση στο Παλαιστινιακό και τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις.

Η «γιατρειά» που ετοιμάζει η κυβέρνηση εστιάζει στην πανάκεια της «στροφής στην καθημερινότητα» και στην παρουσίαση του ίδιου του πρωθυπουργού ως «γνωρίζοντα των προβλημάτων», με νέες εμβαλωματικές λύσεις για την ακρίβεια και την ενέργεια, τύπου pass. Όμως τίποτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι ίδιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που επιδόθηκε σε αντίστοιχες παραστάσεις, με το… χειροκρότημα όχι μόνο να μην συγκεντρώνει πιθανότητες, αλλά να αντικαθίσταται από την αποδοκιμασία που ήδη καταγράφουν οι μετρήσεις, φανερές και κυλιόμενες.

Documento Newsletter