Υπουργείο Πολιτισμού: «Γραφικοί» οι επιστήμονες όταν διαφωνούν με κλειστούς διαγωνισμούς

Υπουργείο Πολιτισμού: «Γραφικοί» οι επιστήμονες όταν διαφωνούν με κλειστούς διαγωνισμούς
Συνέντευξη τύπου από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ανδρέα Κούρκουλα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του αρχιτεκτονικού γραφείου για τη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης Ανδρέα Κούρκουλα.

Να θυμίσουμε ότι η δωρεά προς το ελληνικό δημόσιο έγινε από την οικογένεια Λαιμού και κόστισε 650.000.

Αυτό που μάθαμε από την υπουργό είναι καταρχάς ότι το μεγαλεπήβολο και εντυπωσιακό σχέδιο για υπόγεια σύνδεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Ακροπόλ ναυάγησε, καθώς κανένα από τα ξένα αρχιτεκτονικά γραφεία δεν εκτίμησε με την πρότασή του ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή απαραίτητο.

Κριτήρια συμμετοχής στον, τελικά κλειστό, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που εκπόνησε το υπουργείο, ήταν η διεθνής αναγνώριση και βράβευση των γραφείων που θα συμμετείχαν, και μάλιστα βράβευση για σχεδιασμό μουσείου. Για τα εννέα κριτήρια αξιολόγησης θα μας ενημέρωνε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος όμως… ξέχασε να φέρει μαζί του τα σχετικά έγγραφα. Τι πιο λογικό να ξεχάσεις απαραίτητη τεκμηρίωση για συνέντευξη Τύπου… Ανάμενουμε να τα παρουσιάσει στις 15 Φεβρουαρίου που θα γίνει η δημόσια παρουσίαση της αρχιτεκτονικής πρότασης των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη.

Δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον αρχιτέκτονα κ. Κούρκουλα να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια για τον κλειστό διαγωνισμό, που στην ουσία απέκλεισε τη συμμετοχή ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων (να θυμίσουμε ότι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς –ΣΑΔΑΣ και ΣΕΑ– έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

Η απάντηση του ήταν να χαρακτηρίσει τις αντιδράσεις «γραφικές»! Για τον κ. Κούρκουλα δηλαδή είναι γραφικοί όσοι επιστήμονες (αρχαιολόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, κτλ) αντιδρούν στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ενώ οι Έλληνες αρχιτέκτονες περιορίζονται σε «βοηθητικό» ρόλο εφόσον συμμετείχαν στον διαγωνισμό μόνο ως συνεργάτες με ξένο γραφείο. Σχολίασε επίσης ότι στην περίπτωση ανοιχτού διαγωνισμού θα λάμβαναν περίπου 1.000 αιτήσεις, κάτι δίχως νόημα ενώ τώρα επικεντρώθηκαν μόνο σε δέκα.

Το έργο για την «Αναβάθμιση, ανάδειξη και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», προϋπολογισμού που θα κυμαίνεται στα 300 εκατ. ευρώ όπως ενημερωθήκαμε, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί το έργο είναι η επόμενη πενταετία. Πολύ αισιόδοξο σενάριο, θα λέγαμε, λαμβάνοντας υπόψη πώς προχωρούν αυτές οι διαδικασίες στη χώρα μας. Για την Εθνική Πινακοθήκη χρειάστηκαν δέκα…

Στην ερώτηση του Documento τι απέγινε η «Προμελέτη Σκοπιμότητας ανάπλασης του Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου» που υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και ποτέ δεν προχώρησε χωρίς το υπουργείο να εξηγήσει τους λόγους, η υπουργός πολύ λιτά και περιεκτικά απάντησε: «Βεβαίως έγινε η μελέτη σκοπιμότητας, όλα τα δεδομένα της αξιοποιούνται και είναι αναρτημένη ακόμη και στο σάιτ της Βουλής».

Για άλλη μια φορά η υπουργός προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται την ερώτηση.

Πάγια τακτική…

Documento Newsletter