Με «επιστράτευση» εκατό… συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της έκδοσης συντάξεων καθώς στο «περίμενε» βρίσκονται χιλιάδες αιτούντες απόμαχοι της δουλειάς που είναι στα όρια της επιβίωσης αφού παραμένουν χωρίς σύνταξη.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «ενεργοποιείται η ειδική ομάδα των 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν τον Φορέα στο έργο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που προβλέφθηκε στον νόμο 4764/2020».
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών «οι 100 συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά το χρόνο της ενεργής υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει –μεταξύ άλλων- στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων».
Αντί για μόνιμες προσλήψεις συνταξιούχοι ξανά πίσω
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό όπως είναι το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, αρκείται σε μπαλώματα και στο να γυρίζει πίσω στη δουλειά συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους με… δέλεαρ ένα ποσό 700 ευρώ μηνιαίως αλλά και με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή θα μειώνεται αναλογικά!
Πρόσφατα η ΠΟΠΟΚΠ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση σημειώνοντας:
«Καθημερινά, οργανικές μονάδες διαλύονται, αρμοδιότητες μεταφέρονται χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, δίχως την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό, αφού μετά το 2010 δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Κοινωνική Ασφάλιση που να αντισταθμίζουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, δίχως την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Η καθημερινή πια πρακτική των βίαιων μετακινήσεων εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και το άγχος. Η απουσία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου, ενιαίου πληροφοριακού συστήματος -με κραυγαλέο παράδειγμα τη λειτουργία χειρόγραφου πρωτοκόλλου σε αρκετές υπηρεσίες-, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε μηχανογραφικό εξοπλισμό και την πολυνομία, ταλαιπωρεί εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους πολίτες από τον Φορέα».
Αλλά όλα αυτά ούτε που τα ακούνε στο υπουργείο….