Ο διάβολος, λένε, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και μ’ αυτές χτίζεται σιγά σιγά το προφίλ της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Είχαμε πάρει μια πρόγευση για τις απόψεις της κ. Κεραμέως στις προγραμματικές δηλώσεις της, όπου μας έλεγε πως «στόχος μας είναι τα θρησκευτικά να γίνουν ελκυστικά» και καλούσε σε συνεργασία όλους τους ιεράρχες και ιεροδιδάσκαλους. Φυσικά δεν εννοούσε τους ιμάμηδες και μάλλον δεν είχε υπόψη της το άρθρο 13 του συντάγματος που κατοχυρώνει ρητά και κατηγορηματικά την ανεξιθρησκία.
Στο πλαίσιο της υπακοής στο αφήγημα της αριστείας που προβάλλει το κόμμα της, βράβευσε τη δήθεν ερευνήτρια της NASA που όντως πήρε άριστα στην εξαπάτηση όλων. Τη δικαιολογήσαμε τότε ότι μπορεί να έπεσε θύμα των συμβούλων της που δεν έψαξαν το θέμα και την άφησαν εκτεθειμένη. Το γραπτό μήνυμα όμως για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου φέρει την υπογραφή της και επομένως έχει και την πλήρη ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τι καινούργιο μάθαμε από το γλαφυρό της αποκύημα;
;Oτι «τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι αντίξοες συνθήκες δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό». Στα τέλη Οκτωβρίου του ’40 η Γερμανία είχε καταλάβει ήδη τη μισή κεντρική Ευρώπη, αλλά ο Χίτλερ θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι του έναν χρόνο και δύο μήνες μπροστά για να τη δικαιώσει. Μάθαμε επίσης ότι στον πόλεμο του ’40 «οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας».
Μην ήταν αρχέγονες και κακοποιές δυνάμεις μιας μεταφυσικής απροσδιοριστίας, οι οποίες ξεπήδησαν από βαλπούργεια νύχτα καταιγίδων και παραισθήσεων;
Ίσως η κ. Κεραμέως να μην ήξερε πού να βρει τις λέξεις φασισμός και ναζισμός. Αγνοεί προφανώς ακόμη και τα κείμενα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και της Ιωάννας Τσάτσου που λένε τα πράγματα με το όνομά τους και προτίμησε να το ρίξει στην αοριστολογική μυθολογία.
Και συνεχίζει: «Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν». Εδώ η άποψή της αγγίζει τα όρια της φυλετικής θεωρίας. Σαν να θέλει να μας πει ότι είναι γραμμένο στο DNA του καθενός αν θα γεννηθεί ήρωας ή προδότης και δεν τον διαμορφώνουν οι κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες.
Συμπερασματικά, το μήνυμα ήταν μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στον χοντροκομμένο πατριωτισμό και τον μεταμοντέρνο αναθεωρητισμό. Αλλά με όποια Μπίλντερμπεργκ καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.
Τις προάλλες όμως σημειώθηκε άλλο ένα κρούσμα συντηρητισμού. Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη ακύρωσε μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Ουπς, αλλάζω φύλο για μια μέρα» (παρόλο που είχε εγκριθεί από το ΙΕΠ) χωρίς καμία εξήγηση. Τι φοβήθηκε; Τους ακραίους ιεράρχες που θα της αντέτειναν ότι ο Θεός έπλασε μόνο τον Αδάμ και την Εύα ή μήπως τον Βορίδη και τον Μπογδάνο που θα της έβαζαν πιπέρι στο στόμα;
Ας δώσει ο Ράμφος, με τον οποίο η κ. Κεραμέως φωτογραφίζεται αυτάρεσκα, κανένα σκονάκι για την αριστοκρατία του πνεύματος κατά Πλάτωνα, ο οποίος ορίζει σαφώς ότι άριστοι είναι εκείνοι που έχουν βγει από την άγνοια και την πλάνη και αναζητούν την αλήθεια.