Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις – Ποιους κλάδους αφορά

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μετά την θετική εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτικότητα θα αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και θα χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως και τη Δευτέρα να ανακοινωθεί πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, τις κλινικές αλλά και τα κέντρα υγείας, τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας αλλά και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Δείτε επίσης: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – Τσουχτερά πρόστιμα στα καταστήματα

Ωστόσο, από Σεπτέμβρη είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Εστίαση

Την Πέμπτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης. Όπως ανέφερε: «Η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση, θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα ανακοινωθούν οι αναγκαίες προσαρμογές την επόμενη εβδομάδα». Εν τω μεταξύ όμως θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Συνολικότερα για την εξέλιξη της πανδημίας πάντως τα στοιχεία δεν είναι ευοίωνα καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών -όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα- το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη: «Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται -όπως προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις – από χώρους διασκέδασης. Υψηλό -πάνω από 30%- είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

 Μέτρα και έλεγχοι για την διασκέδαση

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν -και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα – αυστηρά μέτρα και εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης, bar,  club και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες.  Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Επιδείνωση λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός, είπε ακόμη η κ. Πελώνη και πρόσθεσε: « Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, είπε ακόμη η κ. Πελώνη και πρόσθεσε ότι «…Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.  Με στόχο  την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Συστάσεις για self test και χρήση μάσκας

Νέο «καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού η οποία καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, γνωστοποιήθηκε ότι συζητήθηκε η εφαρμογή του μέτρου για rapid test σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά, ωστόσο το θέμα παραμένει υπό συζήτηση.

«Έγινε μία συζήτηση για τη χρήση rapid test με την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση σχετικά με το εάν υπάρχει η δυνατότητα στα νησιά αυτά για τη διενέργεια των τεστ», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας ότι το εν λόγω μέτρο συζητήθηκε στη σύσκεψη με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, προχώρησε σε σύσταση για τη διενέργεια self test από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά.

Δείτε επίσης: Έντονη ανησυχία για την «έκρηξη» κρουσμάτων – Συστάσεις για self test και χρήση μάσκας