Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Μητσοτάκης πρώτα κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και μετά ζητάει αλληλεγγύη

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Μητσοτάκης πρώτα κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και μετά ζητάει αλληλεγγύη

Χρέη… συνταγματολόγου ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να απαντήσει σε όλους εκείνους που αντιδρούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση αντί να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα.

Κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου  ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία να κουνήσει το δάχτυλο στους πολίτες, να αποποιηθεί για μια ακόμη φορά την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση του για τους 12.800 θανάτους από την πανδημία και να τους ζητήσει αλληλεγγύη.

Βλέποντας το τείχος ανοσίας που υποσχέθηκε να χτίσει, να γκρεμίζεται πριν καλά καλά δημιουργηθεί, επικαλέστηκε την παράγραφο 4 του άρθρου 25 το οποίο αναφέρει ότι: «Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης»

«Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας, θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί επίσης στον υγειονομικό προσωπικό που κάποτε χειροκροτούσε για την υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα σε ένα υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι η διάταξη για την υποχρεωτικότητα «είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. «Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει το Άρθρο 25: (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων)

1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

2. H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.

3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.

4. Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

Documento Newsletter