Υπόθεση Κουφοντίνα: Το αίμα στα χέρια τους

Υπόθεση Κουφοντίνα: Το αίμα στα χέρια τους

Αποφάσεις-όνειδος για ευνομούμενο κράτος από τη Σοφία Νικολάου και την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Το κράτος δικαίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα εκπροσωπείται από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χάσει τη ζωή του ένας απεργός πείνας.

Με ένα σκεπτικό που καταδεικνύει αφενός την αναλγησία των αρμοδίων, αφετέρου την απολύτως υποκριτική στάση τους απέναντι στο δίκαιο αίτημα του ισοβίτη, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), στην οποία προεδρεύει η Σ. Νικολάου και έχει μέλη τον διορισθέντα από την ίδια κουμπάρο της αλλά και μία εισαγγελική λειτουργό, ένιψε τας χείρας της για τη ζωή του απεργού πείνας.

Την ίδια ώρα, όσο κι αν το σκεπτικό αυτών των δύο αποφάσεων φαντάζει αδιανόητο, βγάζει «στον τάκο» την ίδια την πρόεδρο της ΚΕΜ για τα ψεύδη που έχει επικαλεστεί σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της για τον Δ. Κουφοντίνα και τα οποία από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ο ίδιος ο απεργός πείνας.

Σε περίπτωση θανάτου δικό του το κρίμα

Την ημέρα που ο Δ. Κουφοντίνας συμπλήρωνε 63 ημέρες απεργίας πείνας η ΚΕΜ εδέησε να συνεδριάσει για να απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες τα δύο σχετικά αιτήματά του για την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ο νόμος ορίζει.

Στο σκεπτικό της δεύτερης κατά σειρά απόφασης υπάρχει και μία φράση που κανείς δημοκρατικός πολίτης δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα περιλαμβανόταν ποτέ σε επίσημο έγγραφο της πολιτείας σχετικά με τη ζωή ενός κρατουμένου σε ευνομούμενη πολιτεία. Η ΚΕΜ έκρινε την πρώτη μεταγωγή σύννομη και απέρριψε τη δεύτερη αίτηση με επίκληση μεταξύ των άλλων του αδιανόητου επιχειρήματος ότι δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής για λόγους υγείας, αφού ο ίδιος είναι υπαίτιος για την κατάστασή του και οφείλει να σταματήσει την απεργία πείνας για να σωθεί η ζωή του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οπως προκύπτει από την εξέταση του από 28-02-2021 δεύτερου αιτήματος του κρατουμένου, περί μεταγωγής του, επικαλείται (επιπροσθέτως) λόγους υγείας. Ο λόγος αυτός θα πρέπει να κριθεί απορριπτέος, με το δεδομένο ότι η βλάβη της υγείας του έχει προκληθεί από απόφαση του ίδιου του αιτούντος να καταφύγει σε απεργία πείνας και δίψας. Τυχόν απόφαση μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο της επανόρθωσης της βλάβης του, παρά μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας. Κρίνεται, δε, ότι όντας νοσηλευόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, του παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα, σύμφωνα και με το διατακτικό της υπ’ αριθμόν 69/2701-2021 Διάταξης της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι μεταγωγής του, ώστε να αποτραπεί η βλάβη της υγείας που επικαλείται». Σε ελεύθερη μετάφραση, σε περίπτωση θανάτου δικό του το κρίμα.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει, με δεδομένο ότι κανείς δεν περίμενε διαφορετική συμπεριφορά από τη Σ. Νικολάου και τον κουμπάρο της, είναι τι γίνεται με την επόπτρια των φυλακών Κορυδαλλού και αντεισαγγελέα εφετών Πειραιά Καλλιόπη Νταγιάντα, τρίτο μέλος της ΚΕΜ. Γιατί η εισαγγελέας, την οποία νομικοί της χώρας καλούσαν να αναλάβει τις ευθύνες της επικαλούμενοι την εμπεριστατωμένη ενασχόλησή της με το αντικείμενο του Σωφρονιστικού Δικαίου, δεν μειοψήφησε σε μια απόφαση που οδηγεί έναν κρατούμενο στον θάνατο;

Ωστόσο η σύνθεση της επιτροπής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, επομένως υπάρχει περίπτωση στην ψηφοφορία αντί για τα τακτικά μέλη να συμμετείχαν και αναπληρωματικά. Αναπληρωτής της Σ. Νικολάου είναι ο Ι. Σταλίας, της Καλλ. Νταγιάντα η εισαγγελέας Αικατερίνη Μπαρτζάκλη και του Θεόδωρου Παναγιώτου ο δικηγόρος Γρηγόριος Κάτσιος, ο οποίος έχει καταθέσει την παραίτησή του.

Τα σημεία των αποφάσεων που εκθέτουν τη Νικολάου

Η Σ. Νικολάου όλο αυτό τον καιρό έχει αλλάξει το αφήγημά της σχετικά με την υπόθεση Κουφοντίνα ουκ ολίγες φορές, χωρίς μάλιστα να την ενδιαφέρει το γεγονός ότι η ίδια καταφέρνει με περίσσια τέχνη να διαψεύδει τον ίδιο της τον εαυτό.

Με την απόφαση της ΚΕΜ, στην οποία προεδρεύει, διαψεύδει την ίδια της την τοποθέτηση σε επίσημο έγγραφο από τις 18.02.2021 το οποίο γνωστοποιήθηκε (με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση) στη δικηγόρο του Δ. Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ και στο οποίο λέει πως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε μεταγωγή του κρατουμένου από τον Βόλο στον Κορυδαλλό για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του.

Ωστόσο στις σχετικές αποφάσεις καταφέρνει να εκτεθεί ακόμη μία φορά ισχυριζόμενη και πάλι πως ο απεργός πείνας μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού και μετέπειτα στις φυλακές Δομοκού έπειτα από δική της προσωπική παρέμβαση την ίδια κιόλας ημέρα (21.12.2020).

Η εκλεκτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αποφάσεις της επιτροπής επικαλείται από την αρχή όλους τους υποκριτικούς λόγους που έχει κατά καιρούς αναφέρει σχετικά με τη μεταγωγή του κρατουμένου, όπως την πανδημία, αν και σε αντίθεση με τον Δομοκό δεν είχαν τότε σημειωθεί κρούσματα στον Κορυδαλλό.

Ακόμη, στις αποφάσεις της ΚΕΜ που φέρουν την υπογραφή της:

• Επαναλαμβάνεται και το σαθρό επιχείρημα ότι η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό είναι αδύνατη καθώς είναι φυλακή υποδίκων, την ώρα που στο συγκεκριμένο κατάστημα κρατούνται πέντε από τους καταδικασμένους ως μέλη της 17Ν και πολλοί άλλοι ποινικοί ισοβίτες. Μάλιστα εκεί βρίσκεται και η ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που χτίστηκε μόνο για τους συλληφθέντες τότε ως μέλη της 17Ν, όπου ο Δ. Κουφοντίνας εξέτισε 16 χρόνια από την ποινή του.

• Παρερμηνεύοντας και τη σαφή διάταξη του νόμου, αναφέρεται ότι «η πρόβλεψη όμως, για επιστροφή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα του κρατουμένου να παραμείνει ή να μεταχθεί σε συγκεκριμένο Σωφρονιστικό Κατάστημα».

Η αδιάλλακτη αυτή στάση της κυβέρνησης και στο θέμα Κουφοντίνα επιβεβαιώνει ότι στην εντατική δεν μπήκε μόνο ο απεργός πείνας. Στην εντατική βρίσκονται εδώ και καιρό δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Documento Newsletter