Υπόθεση Φουρθιώτη: Εξέτασαν τους κάλυκες και το DNA με δέκα μέρες καθυστέρηση;

Ένα σοβαρό θέμα προκύπτει από τη μέχρι τώρα σχηματισθείσα δικογραφία για την υπόθεση των πυροβολισμών εναντίον της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και του σπιτιού του Μένιου Φουρθιώτη στον Διόνυσο.

Όπως προκύπτει η Αστυνομία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) εξέτασε τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς εναντίον της ομάδας ΔΙ.ΑΣ (ξημερώματα 16ης Απριλίου) με τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη (βράδυ της 16ης Απριλίου) βγάζοντας το συμπέρασμα πως πρόκειται για το ίδιο όπλο.

Η εξέταση των καλύκων είναι μια απλή για την τεχνολογία που διαθέτει η ΔΕΕ, διαδικασία που συνίσταται στο να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ο επικρουστήρας έχει χτυπήσει πάνω στο καψύλλιο της σφαίρας. Πρόκειται για μοναδικό για κάθε όπλο αποτύπωμα, είναι δηλαδή κάτι σαν δακτυλικό αποτύπωμα του όπλου.

Η εξέταση αυτή είναι υπόθεση ρουτίνας για τα εγκληματολογικά εργαστήρια και χρειάζεται μόλις μερικά λεπτά. Συνήθως προκύπτει από την εναπόθεση δύο φωτογραφιών από δύο διαφορετικούς κάλυκες ώστε να δουν αν τα «χτυπήματα» στον κάλυκα ταυτίζονται. Η εξέταση γίνεται από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι τουλάχιστον από τις 17 Απριλίου 2021 η Αστυνομία γνωρίζει ότι τα δύο περιστατικά με τη χρήση Καλάσνικοφ αφορούσαν το ίδιο όπλο. Όπως προκύπτει όμως από τα έγγραφα της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, η ενημέρωση από τη ΔΕΕ ότι πρόκειται για το ίδιο όπλο έγινε με δέκα μέρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 27 Απριλίου 2021. Δηλαδή αφού είχαν γίνει οι δημόσιες καταγγελίες του Βαξεβάνη και αφού είχε καταθέσει στην Ασφάλεια στις 26 Απριλίου 2021.

Στις 27 Απριλίου στέλνεται παράλληλα και το αποτέλεσμα από τον έλεγχο του βιολογικού υλικού που πραγματοποίησε το τμήμα βιολογικού ελέγχου της ΔΕΕ, ενώ η ανάλυση αυτή, ειδικά για τέτοιες κρίσιμες υποθέσεις που αφορούν πυροβολισμούς, θέλει λιγότερο από 48 ώρες. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι όλες οι ενέργειες γίνονται από την πλευρά της Αστυνομίας, μετά τη δημόσια καταγγελία του Βαξεβάνη και μετά την κατάθεσή του.

Το ερώτημα είναι τι οδήγησε στην καθυστέρηση η οποία ήταν καθοριστική για να ξεκινήσουν έρευνες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ποιος δηλαδή στερούσε και γιατί την πληροφορία ότι πρόκειται για το ίδιο όπλο, που χτύπησε τόσο το φυλάκιο έξω από το σπίτι του Φουρθιώτη, όσο και τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Πηγές της Αστυνομίας πάντως, σχολιάζοντας την καθυστέρηση των δέκα και πλέων ημερών με την οποία εμφανίζονται να έγιναν οι σχετικές με τα συμβάντα εκθέσεις, δήλωσαν πως ουσιαστικά τα αποτελέσματα από τις έρευνες, υπήρχαν έγκαιρα αλλά εστάλησαν επισήμως την τελευταία στιγμή για να μην υπάρξουν διαρροές. Είτε πρόκειται για πραγματική καθυστέρηση, είτε για τεχνητή καθυστέρηση προκειμένου πράγματι να μην υπάρξουν διαρροές, τίποτα απ’ αυτά δεν είναι τιμητικό για την Ελληνική Αστυνομία.