Ομόφωνα αθώος ο εκδότης της Εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης και ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, Στάθης Γκουβόπουλος, μετά από μήνυση που τους είχε κάνει το άλλοτε χρυσό παιδί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μένιος Φουρθιώτης. Η έδρα συμφωνώντας πλήρως με το σκεπτικό της πρότασης της Εισαγγελέως Δήμητρας Μερκούρη, αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους για τη «διαρροή» μέσω του τύπου της αναφοράς που είχε συγγράψει ο εξωτερικός φρουρός κ. Γκουβόπουλος κατά της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφης, όταν εκείνη τον πίεζε να αφήσει να εισέλθει ο πρώην αστέρας της trash TV, ημέρα Σάββατο, εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Μετά από την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη και του υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού, με αίτημά τους και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έκαναν αίτημα να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες από πλευράς της μέχρι πρότινος Διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις.
Σημειωτέoν, ο πρώην τηλεπαρουσιαστής εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Γκουβόπουλος του απαγόρευσε την είσοδο, κινήθηκε νομικά απέναντί του μηνύοντας τον, λέγοντας πως του ζήτησε 150.000 ευρώ για να τον αφήσει να εισέλθει. Η εν λόγω μήνυση είχε τεθεί στο αρχείο από την εισαγγελία Πειραιά, παρά ταύτα ποτέ δεν έγινε αυτεπάγγελτη έρευνα κατά της ψευδούς καταμήνυσης σε βάρος ενός έντιμου δημοσίου υπαλλήλου.
Πρόταση ύμνος για την ελεύθερη δημοσιογραφία
Το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έρχεται να προστεθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο – νομολογία- υπέρ της μάχιμης ερευνητικής δημοσιογραφίας. Με την αθωωτική για τον Κώστα Βαξεβάνη πρότασή της υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δημοσίευση κρίσιμων στοιχείων για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα κατά την ανάπτυξη του σκεπτικού της είπε πως , «αναφορικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο (σ.σ. Κώστα Βαξεβάνη), συνεκτιμώντας τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και το συνεχόμενο με αυτή καθήκον ενημέρωσης των πολιτών, προς εκπλήρωση του δικαιώματος αυτών σε πληροφόρηση, όπως αυτά προβλέπονται και τυποποιούνται σε υπέρτερες τυπικής ισχύος διατάξεις και δη στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, στο άρθρο 19 της οικουμενικής διακήρυξης του ΟΗΕ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στα άρθρα 4 και 5 παράγραφος 1 της διακήρυξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Και σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχείο Γ του νόμου 4624 του 2019, σύμφωνα με το οποίο στο βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης συμπεριλαμβανομένης και της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής έκφρασης.
Είναι επιτρεπτή η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης, έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων.
Ως δημόσια πρόσωπα νοούνται τα πρόσωπα που ασκούν δημόσια εξουσία καθώς κι εκείνα που διαδραματίζουν ρόλο σε οποιοδήποτε τομέα της δημόσιας ζωής όπως στην πολιτική, ή την πολιτιστική, επιστημονική, θρησκευτική, οικονομική, καλλιτεχνική και αθλητική ζωή. Καθώς και διασταλτική ερμηνεία εναρμονισμένη προς το Σύνταγμα και τα λεγόμενα πρόσωπα επικαιρότητας.
Επισκοπώντας το περιεχόμενο της επίδικης δημοσιευθείσας αναφοράς το οποίο προδήλως αφορούσε σε δημόσια πρόσωπα υπό την ανωτέρω έννοια και δη στην υπηρεσιακή δράση διευθύντριας σωφρονιστικού καταστήματος και σε πρόσωπο της επικαιρότητας σχετικά με ζητήματα που άπτονται της δημόσιας εμπιστοσύνης και την ακεραιότητα των δημοσίων λειτουργημάτων, προέκυψε ότι συντρέχει ο κατ άρθρο 20 του ποινικού κώδικα λόγος άρσης του αδίκου χαρακτήρα των αξιόποινων πράξεων που του αποδίδονται και θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος».
«Μηνύομαι γιατί πρέπει να τιμωρηθώ»
Κατά την απολογία του ο κ. Βαξεβάνης είχε τονίσει πως «δημοσιογράφος είναι αυτός που πρέπει να αποκαλύπτει ότι οι άλλοι πάνε να κρύψουν, οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις». Ενώ συνέχισε υπερασπιζόμενος αυτή του τη θέση λέγοντας πως «εδώ έχουμε ένα κατηγορητήριο όπου ο Εισαγγελέας δεν αποδεικνύει κάτι, ούτε ο μηνυτής αποδεικνύει, ποιος έδωσε το χαρτί. Μηνύομαι όμως για ένα και μόνο λόγο, γιατί πρέπει να τιμωρηθώ. Πρέπει να τιμωρηθεί αυτός που τόλμησε να ανορθώσει ανάστημα και να διαταράξει το σύστημα διαπλοκής μεταξύ ενός τύπου που είναι εκπρόσωπος της trash TV και κομματιών της εξουσίας».
«Δύο άνθρωποι κατηγορούνται επειδή έκαναν σωστά τη δουλειά τους»
Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν κατά την αγόρευσή και ο δικηγόρος κύριος Καννελόπουλος του κατηγορούμενου Στάθη Γκουβόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και στο ρόλο της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού λέγοντας πως, «εδώ οδηγούνται δύο άνθρωποι κατηγορούμενοι επειδή και οι δύο έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ο κύριος Φουρθιώτης τι κάνει, πηγαίνει ένας άσχετος άνθρωπος , ημέρα Σαββάτου που είναι κλειστή η φυλακή και απαιτεί να μπει μες τη φυλακή. Όταν βλέπει ότι δεν μπαίνει, τι κάνει; Παρεμβαίνει η διευθύντρια των φυλακών και παίρνει τηλέφωνο των υπάλληλο και του λέει άνοιξε την πύλη. Κι αυτός έχει το σθένος να μην παρανομήσει και λέει όχι γιατί βάση νόμου δεν επιτρέπεται να μπει και κάνει σωστά τη δουλειά του, εκβιάζεται από τον άλλον και λέει ότι μου ζητάει 150 χιλιάδες ευρώ.
Η συγκεκριμένη αναφορά καταλήγει στο δημοσιογράφο το μαχητικό, ο οποίος δεν εμπλέκεται με κάποια συμφέροντα. Ο οποίος ορθά και σύμφωνα με τη γνώμη της κυρίας εισαγγελέως, έπραξε όπως θα έπρεπε γιατί αυτό είναι το λειτούργημά του, δημοσιεύει μια αναφορά που αναφέρεται σε παραβίαση πλήθος νόμων κανόνων και τα λοιπά από τη διευθύντρια των φυλακών» κι εν τέλει καταλήγει ο ίδιος κατηγορούμενος. Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του αναφερόμενος προς την έδρα και τον πρόεδρο αυτής, κύριο Κατσαλούλη διερωτήθηκε πως «εν τέλει μπορεί να προστατευθεί ένας δημόσιος υπάλληλος και οποιοσδήποτε υπάλληλος που κάνει σωστά τη δουλειά του».
«Ομερτά στις φυλακές Κορυδαλλού»
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Απατσίδης συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, έριξε το βάρος της αγόρευσής του στην αποκάλυψη ενός συστήματος μαφίας που έχει διαφθείρει το μεγαλύτερο Σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας. Ο έμπειρος δικηγόρος αναφέρθηκε στην «ομερτά» που έχει επιβληθεί, γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό, στις Φυλακές Κορυδαλλού και είπε πως, «βάση αυτής της αναφοράς που συντάχθηκε από τον κύριο Γκουβόπουλο, δεν κλήθηκε ποτέ η κυρία Στέφη για να δώσει εξηγήσεις. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι υπήρχε μία ομερτά εντός των φυλακών Κορυδαλλού.
Όταν κάποιος πάει ως εισαγγελέας εντός των φυλακών Κορυδαλλού πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του ότι εγκληματικές οργανώσεις δεν είναι μόνο οι κρατούμενοι. Είναι σαφώς και αυτοί τους οποίους προσεταιρίζονται ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί, μπορεί να είναι διεφθαρμένοι άνθρωποι και εκτελούν πράξεις που ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις».
Διαβάστε επίσης:
Τι θα συμβεί όταν ο Τραμπ πιάσει στο στόμα του το Αιγαίο
ΠΑΣΟΚ: Οργανωτικές ανακατατάξεις στον κομματικό μηχανισμό
Επιμένει η Λατινοπούλου ότι συζήτηση στην Ευρωβουλή για τα Τέμπη είναι «σκύλευση» της Ελλάδας
Πολάκης προς Γεωργιάδη: «Η χώρα θα σωθεί χωρίς εσάς, όχι με το παρακράτος σας»