Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πρόστιμο – χάδι 40.000 ευρώ στη ΝΔ – Πάει στο ΣτΕ την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Πρόστιμο – κοροϊδία 40.000 ευρώ επέβαλε στη Νέα Δημοκρατία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς ολοκληρώθηκε η έρευνα για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία είχε οδηγήσει την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εκτός του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με την αρχή το κυβερνών κόμμα δεν έχει επαρκή μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων, για αυτό και επιβλήθηκε το ποσό των 30.000 ευρώ, ενώ ζητείται να ληφθούν μέτρα προστασίας, ώστε να μην υπάρξουν και πάλι διαρροές. Επίσης, στη ΝΔ επιβλήθηκε και το πρόστιμο 10.000 ευρώ, επειδή από δικό της μέλος διέρρευσε η σχετική λίστα των emails των αποδήμων.

Πανικός στη ΝΔ μετά το πρόστιμο

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της ΝΔ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής θεωρώντας ότι αυτά που προτείνονται ως βελτιώσεις, είναι είτε πράγματα που η ΝΔ ήδη αποδεικνύει ότι τηρεί επιμελώς είτε προδήλως ανεφάρμοστα, ακόμη και παράνομα, όπως για παράδειγμα η άποψη της Αρχής ότι η ΝΔ θα όφειλε να ελέγξει τις προσωπικές συσκευές των στελεχών της. Για τους λόγους αυτούς προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης».

Παράλληλα, πηγές της ΝΔ επιμένουν ότι «δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας» παρότι η Αρχή επέβαλε πρόστιμο στο κυβερνών κόμμα. «Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Αρχής, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, δεν είναι ομόφωνη, αλλά διατυπώνονται και οι απόψεις των μελών που μειοψήφησαν, προτείνοντας απαλλαγή» αναφέρουν κύκλοι του κόμματος της ΝΔ.

Πριν λίγες εβδομάδες σε ερώτηση του documentonews στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχα αναφέρει ότι «ας περιμένουμε την απόφαση. Μη μιλάμε υποθετικά. Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές. Και όταν έχουμε την απόφαση θα τοποθετηθούμε και προφανώς πρώτα και πάνω από όλα, οι φερόμενοι ότι έχουν μία ευθύνη, να δούμε ένα θα ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, ένδικα μέσα που τους δίνει ο νόμος. Αλλά ας μη μιλάμε για κάτι που δεν έχουμε δει».

Καμία απάντηση για τον αρχικό αποστολέα

Επίσης, απαλλάχθηκε πλήρως ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Κατά την Αρχή, δεν ήταν εκείνος που έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο, όμως ο πραγματικός υπαίτιος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί, ενώ η συσκευή του κ. Κορομηλά που είχε τον αποστολέα δεν υπάρχει πια.

40.000 ευρώ στην Ασημακοπούλου και 400.000 στο υπουργείο Εσωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η ΑΠΔΠΧ είχε επιβάλει πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν μπόρεσε να προστατέψει προσωπικά δεδομένα πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη γαλάζια παράταξη τη ρίχνει στα μαλακά, καθώς οι πολιτικές ευθύνες για ένα τέτοιο σκάνδαλο είναι πολύ μεγάλες για το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, από ένα σύστημα στελεχών του γαλάζιου κόμματος φτάσαμε στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, αλλά κατά την αρχή οι ευθύνες προσωποποιούνται, ενώ το κομματικό σύστημα, δηλαδή το ότι εμπλέκονταν σε αυτή την υπόθεση μόνο κομματικά στελέχη, δεν θεωρήθηκε κρίσιμο στοιχείο για την λήψη των τελικών αποφάσεων.

Αναμένονται νέες εσωκομματικές συγκρούσεις

Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής θα προκαλέσει νέες εσωκομματικές συγκρούσεις, καθώς ουσιαστικά η μεγάλη ευθύνη μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο γαλάζιο κόμμα. Τέλος, δύο μέλη της Αρχής έκριναν πως έπρεπε να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, λόγω αμφιβολιών, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για το ποιοι προχώρησαν στις παραβιάσεις. Όπως έχουμε γράψει στο Documentonews.gr για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την περίφημη «έρευνα του Μαξίμου» την έκανε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Μαρτίου ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος για «να προστατέψει» την πρώην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που διεκδικούσε τη θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν, πέταξε την καυτή πατάτα του σκανδάλου στο γαλάζιο κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο όμως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργού ήθελε να κοντύνει τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γραμματέας στο κυβερνών κόμμα και όπως ακούγεται στα γαλάζια πηγαδάκια, θα κατέβει στις επόμενες εκλογές στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, που είναι βουλευτής και η κ. Κεραμέως. Με τη σημερινή απόφαση, όπου το πρόστιμο στη Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στις 40.000 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβληθεί το πρόστιμο των 400.000 ευρώ, το βάρος της ευθύνης στρέφεται στο αρμόδιο υπουργείο, άρα και στη Νίκη Κεραμέως που είναι πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Μισέλ – Gate: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για την πρωτοφανή διαρροή προσωπικών δεδομένων

«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

«Μάσκες» στο… κενό για το Μαξίμου – Άκαρπες οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» και τα «γαλάζια» τραπεζώματα σε βουλευτές

Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Μέση Ανατολή: «Νεκρός ο επικεφαλής της μονάδας 4.400» – Διαχειριστής των οικονομικών της Χεζμπολάχ