Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά σήμερα πως οι συντονισμένες απελάσεις ρώσων διπλωματών από μια εικοσαριά χώρες μετά τη δηλητηρίαση ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα βυθίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς σε μια νέα «περίοδο Ψυχρού Πολέμου».
Πρόκειται για ένα «ρωσοφοβικό flashmob», είναι ο τίτλος της Ιζβέστια, όπου flashmob είναι η ξαφνική συγκέντρωση κόσμου σ’ ένα σημείο, συνήθως με ραντεβού που ορίζεται στο Ίντερνετ. Η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα υπενθυμίζει πως «ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν υπάρξει συντονισμένες απελάσεις».
«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εισέρχεται σε μια περίοδο πλήρους Ψυχρού Πολέμου», συνοψίζει ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ στις σελίδες της εφημερίδας «Βεντομόστι» εκτιμώντας πως οι απελάσεις «είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».
«Αυτό δεν είναι το τέλος της κλιμάκωσης, είναι σαφές ότι θα επιδεινωθεί, περιμένουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι πριν, οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, αυτά «τα μέτρα χωρίς προηγούμενο αυστηρότητας (…) δεν είναι παρά μια νέα επιδέινωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς».
Για τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, «όλη η πολιτική της Ρωσίας από το 2014 επικεντρώνει την ενέργειά της στην αυτοκαταστροφή». Ο ραδιοσταθμός αναφέρεται στη χρονιά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, την οποία ακολούθησε σειρά δυτικών κυρώσεων.
«Όσο περισσότερο κακή είναι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, τόσο καλύτερα είναι ο πρόεδρος» Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνει η Ηχώ της Μόσχας. «Αν βρίσκεσαι μέσα σε μια πολιορκημένη ακρόπολη, οφείλεις να προκαλείς διαρκώς επιθέσεις (…) διαφορετικά η νομιμότητά σου έχει χαθεί».
Είκοσι τρεις χώρες, εκ των οποίων 16 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να απελάσουν τουλάχιστον 116 ρώσους διπλωμάτες, στο πλαίσιο αντιποίνων από το δυτικό στρατόπεδο μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου στο βρετανικό έδαφος, η οποία διαπράχθηκε σύμφωνα με το Λονδίνο από τη Μόσχα.
Η Ουάσινγκτον ηγείται της κίνησης αυτής καθώς έχει απελάσει 60 ρώσους διπλωμάτες που θεωρούνται «πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» (48 σε διάφορες αποστολές στις ΗΠΑ και 12 στη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ) και έχει κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στο Σηάτλ, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.
Η Μόσχα κατήγγειλε αμέσως μια «προκλητική κίνηση» και υποσχέθηκε να απαντήσει με τη σειρά της. «Η Ρωσία ουδέποτε είχε και δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτή την υπόθεση», επανέλαβε το Κρεμλίνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ