Υπόθεση Κουφοντίνα: Δικαστικές ερμηνείες κατά το δοκούν

Υπόθεση Κουφοντίνα: Δικαστικές  ερμηνείες κατά το δοκούν

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι καινοφανείς απόψεις που διατυπώνει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο σκεπτικό της πειθαρχικής αγωγής που άσκησε σε βάρος εισαγγελέα ο οποίος άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση διήμερων αδειών στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Ξένη Δημητρίου ζητάει από τους εισαγγελείς να τον αξιολογούν ακόμη και ως πατέρα!

Αυτό προκύπτει από το σκεπτικό της πειθαρχικής αγωγής που άσκησε η κ. Δημητρίου σε βάρος εισαγγελέα ο οποίος ως αναπληρωτής επόπτης στις φυλακές Κορυδαλλού είχε ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση διήμερων αδειών στον Δ. Κουφοντίνα.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας εγκαλεί τον υφιστάμενό της είναι –όπως επί λέξει αναφέρει– το γεγονός ότι: «Ουδόλως ερευνάται εάν το τέκνο, χάριν του οποίου αιτείται πρωτίστως την άδεια, είναι ενήλικο ή ανήλικο, και με ποιον τρόπο πρόκειται να επιδράσει θετικώς η εκ του σύνεγγυς παρουσία του στην προσωπικότητα του τέκνου ενόψει της προσωπικότητας του αιτούντος».

Για να καταδείξει δε τι εννοεί με τη φράση «ενόψει της προσωπικότητας του κρατουμένου», η κ. Δημητρίου παραπέμπει στο σκεπτικό δύο βουλευμάτων του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο απέρριψε δύο φορές προσφυγές του Κουφοντίνα κατά των αρνητικών αποφάσεων στα αιτήματά του για χορήγηση άδειας.

Δήλωση φρονήματος

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίμαχα βουλεύματα, μια δήλωση του Δ. Κουφοντίνα «αποτελεί ευθεία και αναμφισβήτητη προαναγγελία τέλεσης νέων εγκλημάτων και μάλιστα όμοιων με αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί».

Ποια είναι η δήλωση από την οποία προκύπτει ότι σε περίπτωση άδειάς του ο Δ. Κουφοντίνας θα προλάβει μέσα σε δύο ημέρες όχι μόνο να… συγκροτήσει μια νέα 17Ν αλλά και να οργανώσει και να εκτελέσει ενέργειες;

Το δικαστικό συμβούλιο όταν εμφανίστηκε ενώπιόν του ο Δ. Κουφοντίνας τον ρώτησε εάν θα προέβαινε στο μέλλον στην τέλεση των ίδιων εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε… Εν ολίγοις του ζήτησε να κάνει φρονηματική δήλωση.

Και εκείνος απάντησε:

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω στο όνομα της ιδεολογίας μου και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη χορήγησης της άδειας είναι ότι θα τηρήσω τους όρους που θα μου τεθούν. Είμαι κομμουνιστής και οραματίζομαι έναν διαφορετικό κόσμο, αλλά τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί ο σκοπός αυτός δεν θα τα συζητήσουμε αυτήν τη στιγμή. Δεν θα μπω σε μια συζήτηση φρονηματικού χαρακτήρα μαζί σας και έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν αφορά την άδεια».

Η διαβεβαίωσή του, όμως, ότι θα ήταν τύπος και υπογραμμός στην άδεια για να μην την πληρώσουν άδικα αυτοί που θα αναλάβουν την ευθύνη και η άρνησή του να συζητήσει για τις πράξεις για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί και δεν παίζουν κανένα ρόλο στις προϋποθέσεις, τυπικές και ουσιαστικές, που θέτει ο σωφρονιστικός κώδικας για τη χορήγηση της άδειας ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν από τους δικαστές.

Και χρησιμοποιήθηκαν και ως επιχείρημα για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του εισαγγελέα ο οποίος έκρινε ότι τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νόμου δεν καταπατώνται από το δικό του «ναι» στο αίτημα του συγκεκριμένου κρατούμενου για άδεια. Κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δ. Κουφοντίνας έδειξε και εμπράκτως ότι η διαβεβαίωσή του πως θα τηρήσει στο έπακρο τους όρους της δεν ήταν κενό γράμμα.

Η απόπειρα απόδρασης των… άλλων

Ο εισαγγελέας, όμως, δεν εγκαλείται από την κ. Δημητρίου μόνο για το ζήτημα του τέκνου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω λέγεται Εκτορας, κοντεύει τα τριάντα και έχει φοιτήσει σε δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η κ. Δημητρίου αναφέρει ακόμη τρεις λόγους για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η συμπεριφορά του εισαγγελέα αποτελεί υπαίτια και καταλογιστή ενέργεια που θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης και του εισαγγελικού λειτουργήματος».

Τον μέμφεται λοιπόν ακόμη γιατί, λέει, δεν έλαβε υπόψη ότι ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε να τοποθετηθεί σε χώρο όπου μπορεί να «…συγχρωτίζεται καθημερινά με κρατούμενους – μέλη νέων τρομοκρατικών οργανώσεων…» (ενώ προφανώς θα έπρεπε να ζητήσει να κρατείται στη VIP πτέρυγα των μεγαλόσχημων οικονομικών εγκληματιών), όπου μάλιστα σημειώθηκε «αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης κρατουμένων» (με την οποία καμία σχέση δεν είχε ο Κουφοντίνας).

Ερμηνεύει ακόμη ως αρνητικές για την προσωπικότητα του Δ. Κουφοντίνα τις θετικές εκθέσεις της κοινωνικού λειτουργού της φυλακής, στις οποίες πάντα αναφέρεται ότι «η εν γένει στάση και συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνέπεια τω πράξεων και των λεγομένων του».

«Ποια έννοια προσδίδουν» αναρωτιέται η κ. Δημητρίου «ενόψει της προσωπικότητας του κρατουμένου;».

Λοιδορεί, τέλος, τον εισαγγελέα και για τον λόγο ότι «δεν εξετάζει γιατί η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού δεν αναφέρει εάν ο κρατούμενος επέδειξε έστω και την απειροελάχιστη μεταμέλεια τουλάχιστον ως προς την οδύνη που προκάλεσε στους συγγενείς των θυμάτων των οποίων τη ζωή αφαίρεσε».

Προφανώς, και εν κατακλείδι, κατά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλοι οι κρατούμενοι που μέχρι σήμερα έχουν λάβει άδειες όχι μόνο έχουν κάνει δήλωση μετανοίας, αλλά την… εννοούν κιόλας.

Documento Newsletter