Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Απόφαση-χαστούκι για τη Λίνα Στουρνάρα

Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: Απόφαση-χαστούκι για τη Λίνα Στουρνάρα

Ηχηρό «χαστούκι» προς τη Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα και απόλυτη δικαίωση για τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το Β΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σχετικά με την κατηγορία της δυσφήμησης διά του Τύπου, η οποία καθαρογραφήθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για δικαίωση για τον Κ. Βαξεβάνη, καθώς το δικαστήριο (με πρόεδρο την Κωνσταντίνα Παναγούλη και εισαγγελέα τον Περικλή Δράκο) αναγνώρισε ότι ο δημοσιογράφος επιχείρησε να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού για την επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την επίδειξη εύνοιας από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα, που είναι και οικογένεια του κεντρικού τραπεζίτη Ιωάννη Στουρνάρα, λόγω των αναλυτικών διαπιστώσεων του πορίσματος που είχε στα χέρια του. Αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε τα πραγματικά περιστατικά ως μη ψευδή, στη συνέχεια διερεύνησε εάν υπήρχε ή όχι δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου και σκοπός εξύβρισης της κ. Στουρνάρα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Κ. Βαξεβάνης «για να αποδώσει τη σκέψη του για την επίδειξη εύνοιας του ΚΕΕΛΠΝΟ» προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα «περιορίστηκε να αναφέρει μόνο εκείνες τις φράσεις που ήταν αναγκαίες προς τούτο, χωρίς να προβαίνει σε κανέναν χαρακτηρισμό που κατατείνει στην εξύβριση ή δυσφήμηση» της κ. Στουρνάρα, καθώς «ουδόλως χρησιμοποιεί λέξεις που έχουν στην καθομιλουμένη αρνητική χροιά». Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι το σχόλιο της λεζάντας κάτω από τη φωτογραφία του εξωφύλλου «δεν προσθέτει κάποια δυσμενή αξιολογική κρίση όταν αναφέρεται σε αυτό περί μερικών εκατομμυρίων ευρώ και όχι περί του ημίσεος του ποσού των 1,6 εκατομμυρίων, αφού η εταιρεία της κ. Στουρνάρα είχε συμπράξει ως κοινοπραξία με την εταιρεία AGENDA AE, και η διανομή της αμοιβής του έργου αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα μεταξύ των δύο εταιρειών».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι με βάση το επίδικο δημοσίευμα σκοπός του εκδότη της εφημερίδας Documento ήταν να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του διαγωνισμού για την επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την κατ’ αποτέλεσμα επίδειξη εύνοιας προς την κ. Στουρνάρα, αφού παρόλο που δεν είχε ψηφιστεί εσωτερικός κανονισμός και μολονότι γι’ αυτή την επικοινωνιακή εκστρατεία προβλέπονταν σε κάθε περίπτωση δωρεάν διαφημιστικά μηνύματα, εντούτοις το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ επέλεξε την ως άνω προκήρυξη και εντέλει κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην ίδια.

Δικαίωση για τον εκδότη του Documento

Δηλαδή, συνεχίζει η υπ’ αρ. 1414/2018 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ο δημοσιογράφος κατά τη σύνταξη του δημοσιεύματός του έλαβε υπόψη «τον μη αποκλεισμό της από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό λόγω της προηγούμενης ποινικής καταδίκης της, σε συνδυασμό με την παράτυπη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, την υποβολή υποψηφιοτήτων για πρώτη φορά κατά την παράταση από τέσσερις εταιρείες και την ανάδειξη της ένωσης – κοινοπραξίας της εταιρείας της κ. Στουρνάρα με την Agenda AE, χωρίς την επίδειξη ενδιαφέροντος από τις άλλες τρεις υποψήφιες κατά το άνοιγμα των προσφορών, και τέλος τη μη προσκόμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ των στοιχείων παράδοσης του έργου».

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο Κ. Βαξεβάνης είχε κριθεί αθώος για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και είχε καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της απλής δυσφήμησης. Δηλαδή, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, «κρίθηκαν τα πραγματικά περιστατικά του δημοσιεύματος ως μη ψευδή από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο», καθώς επίσης και ότι ο Κ. Βαξεβάνης είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον να απευθύνει κατά δημόσιων προσώπων, όπως η κ. Στουρνάρα και ο σύζυγός της, «σκληρές και υπερβολικά δυσμενείς αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς, προς τον σκοπό ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού», πλην όμως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έσφαλε με το να καταδικάσει τον δημοσιογράφο για απλή δυσφήμηση, εφευρίσκοντας ειδικό σκοπό εξυβρίσεως της εγκαλούσας.

«Αδιανόητο να καθυστερούν οι έρευνες των αρχών»

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Γιάννης Απατσίδης, που τον εκπροσώπησε στο δικαστήριο από κοινού με τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη, μας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική κοινωνία δικαίου να εκκρεμούν τουλάχιστον από το 2015 πολύ σοβαρά ευρήματα που συνηγορούν στην πιθανότητα τέλεσης πράξεων διαφθοράς στο αμαρτωλό ίδρυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και αντί οι έρευνες των αρχών για αδικήματα που επισείουν μέχρι και την ποινή της ισοβίου καθείρξεως να έχουν προχωρήσει ταχύτατα και με ειδικές ανακριτικές πράξεις, να παρατηρείται καθυστέρηση και κωλυσιεργία, και την ίδια στιγμή ο δημοσιογράφος να παραπέμπεται σε δίκες και να κινδυνεύει να καταδικαστεί, λόγω έλλειψης ευαισθησίας, προκατάληψης ή ανικανότητας συγκεκριμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται και δικαστικοί λειτουργοί με ήθος, πυγμή και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να διατάξει την ένωση όλων των συναφών δικογραφιών που αφορούν το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και να χαρακτηρίσει την υπόθεση ως ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, επισπεύδοντας τον κατ’ απόλυτη προτεραιότητα χειρισμό της υπόθεσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter