Υπόθεση Energa – HellasPower: Για «ποινές – χάδι» κάνουν λόγο νομικοί και δικαστικοί κύκλοι (Επικαιροποίηση-Αθωώθηκε)

“Η απόφαση του Δικαστηρίου συνιστά μεγαλύτερο σκάνδαλο από το ίδιο το σκάνδαλο”.

Αυτή είναι η άποψη νομικών αλλά και δικαστικών κύκλων και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, για την πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο αναγνώρισε σε βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης ελαφρυντικά, όπως αυτό του πρότερου έντιμου βίου, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ποινές που επέβαλε στην συνέχεια, να χαρακτηρίζονται ως «ποινές -χάδι» .

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που παραλληλίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση με την επίσης σκανδαλωδώς επιεική απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για την οποία όμως είχε ασκηθεί αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει ξανά το δρόμο της δικαστικής κρίσης.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε σχετικά με την ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στο εν λόγω σκάνδαλο, ότι σύμφωνα με την κατηγορία,  «εκπρόσωποι των δύο εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. H ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο εκτιμάται στα 152 εκατ. ευρώ».

Ο ένας μάλιστα εκ των δύο και συγκεκριμένα ο Βασίλης Μηλιώνης, που έτυχε του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου, είναι αυτός ο οποίος, τον Ιούλιο του 2014, είχε προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, όταν μετά την αποφυλάκιση του με περιοριστικούς όρους, γιόρτασε τα γενέθλια του στην Μύκονο, με ένα ξέφρενο πάρτι, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, για φορτηγά με σαμπάνιες και άλλες χλιδάτες περιποιήσεις στους καλεσμένους του.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το δικαστήριο με την απόφαση του έδωσε δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής σε εννέα κατηγορούμενους, διατάσσοντας την φυλάκιση τριών και επιβάλλοντας χρηματικές ποινές που φθάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμάνθηκαν από 4 – 21 χρόνια.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι καταδικασθέντες Αριστείδης Φλώρος και το ζευγάρι Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης, που πριν από λίγο καιρό είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν στο εξωτερικό, με τη γυναίκα να αφαιρεί το βραχιολάκι που φορούσε.

Ειδικότερα, για τους υπευθύνους των Εnerga – HellasPower, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ στους τρεις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Η απόφαση επί των ελαφρυντικών ήλθε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία μόνο για την επίμαχη αξιόποινη πράξη. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει πως …συναινούσαν να αποδεσμευθούν από δεσμευμένα χρήματα, περίπου 83 εκατ. ευρώ, τόσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αποσβεστεί η συνολική ζημία, η οποία υπολογίζεται από το κατηγορητήριο στα 256 εκατομμύρια ευρώ..

Οι ποινές

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:

1. Αριστείδης Φλώρος, κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας, ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.

2. Αχιλλέας Φλώρος, κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ ευρώ.

3. Νικόλαος Δεκόλης, κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήματα, ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

4. Στέφανος Σιαφάκας, κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.

6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ.

7. Χρήστος Σιαφάκας, κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ.

8. Κ. Κωνστάντος, ποινή τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του, καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

9. Μαρία Σκλαβάκη, ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.

10. Βασίλης Δημήτρακας, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής, του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

11. Πέτρος Νικολοθανάσης, κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.

Επικαιροποίηση

Κατόπιν αίτησης του επιχειρηματία, Αριστείδη Φλώρου, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, και αποστολής των επικαλούμενων απ’ αυτόν αθωωτικών αποφάσεων, η παρούσα ανάρτηση επικαιροποιείται, σύμφωνα με τις Αρχές της ακρίβειας και της αναλογικότητας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος, ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερα προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο, ως εξής:

  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 575/11-04-2024 αποφάσεως του Β΄ Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου, υπό την σύνθεση των Χρήστου Νάστα (Προεδρεύοντος Αρεοπαγίτη και παράλληλα Εισηγητή), Τριανταφύλλης Δρακοπούλου και Σταύρου Μάλαινου, και εκπροσωπούμενος από τους Δικηγόρους, Ανδρέα Γαβαλά και Ευσταθία Σαλμά, κρίθηκε αθώος των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τις οποίες είχε καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, απορριφθείσης αιτήσεως για αναίρεσή της. Το Β΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, προέβη σε επανάληψη της ποινικής διαδικασίας υπέρ του αμετάκλητα καταδικασθέντος, και έκρινε ότι αναδύθηκαν νέα γεγονότα που δεν ήταν γνωστά στους δικαστές που τον είχαν καταδικάσει αμετάκλητα, και συγκεκριμένα ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τόσο δε ουσιώδη και συντριπτικά που έκρινε ότι δεν απαιτείται καν η αποστολή της δικογραφίας στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για νεότερη κρίση, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας.
  • Ο Αριστείδης Φλώρος, διά της υπ’ αριθμ. 124, 177/02-05-2024 αποφάσεως του Α΄ Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε αθώος της αξιόποινης πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε βάρος του Δικηγόρου, Γεώργιου Αντωνόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι ο αθωωθείς κατηγορούμενος δεν είχε καμία σχέση με την τέλεση του σε βάρος του εγκλήματος και ότι είχε παραπλανηθεί από αναφορές συγκατηγορουμένων του.

Το αίτημα του Αριστείδη Φλώρου, για διαγραφή των επικαλούμενων απ’ αυτών αναρτήσεων των ιστοσελίδων www.documentonews.gr και www.koutipandoras.gr, παρά την κατάθεση αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, δεν γίνεται δεκτό για τους εξής λόγους:

  • Η υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί αμετάκλητα ο κατηγορούμενος, γνωστή ως Energa-Hellas, αποτελεί μία υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, που απασχολεί ακόμη το αναγνωστικό κοινό, όπως άμα και κάθε έτερη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη.
  • Ο εν λόγω αθωωθείς κατηγορούμενος, για τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, εν συνεχεία καταδικάστηκε τελεσίδικα για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, τις οποίες εξασφάλισε για την αποφυλάκισή του.
  • Οι πληροφορίες που αφορούν στον αιτούντα, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, είναι πλέον απολύτως ακριβείς και είναι αναγκαίες, καθόσον αφορούν στον επαγγελματικό του βίο και διαγωγή.
  • Η επικαιροποίηση των αναρτήσεων είναι απολύτως αναλογική και πληροί τα κριτήρια του GDPR2016 και του Ν. 4624/2019.
  • Τυχόν διαγραφή των αναρτήσεων παραβιάζει υπέρμετρα την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως όταν στην παρούσα υπόθεση έγινε επανάληψη της ποινικής δίκης υπέρ του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, και κρίθηκε ότι ήταν εξαρχής αθώος πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, για τις οποίες είχε κρατηθεί προσωρινά, είχε καταδικαστεί αμετάκλητα, και πλέον δικαιούται ακόμη και αποζημίωσης από το Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τυχόν ευθύνες δικαστικών λειτουργών.