Υπόθεση Αθανασίου: «Θα σε αποφυλακίσουν οι στενοί συνεργάτες του υπουργού»

Υπό έρευνα οι δύο πιο έμπιστοι άνθρωποι του Χαράλαμπου Αθανασίου. Κατηγορούμενος σε υπόθεση εξοπλιστικών κατέθεσε ότι του ζήτησαν 800.000 ευρώ μέσω του δικηγόρου του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης

Το 2012, ο εν ενεργεία Αρεοπαγίτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μεταπήδησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αποδεικνύοντας τη «ζωντανή» σχέση μεταξύ δικαστηρίων και πολιτικής εξουσίας. Στην πρώτη τροπολογία της καριέρας του ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, επιχείρησε να απαλλάξει τις ναυτιλιακές (και τις offshore φυσικά) από τη δήλωση Πόθεν έσχες. Διεφθαρμένοι δηλαδή πολιτικοί, εφοριακοί, εκδότες, δικαστές θα μπορούσαν να κρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία μέσα σε μια offshore αφού δεν χρειαζόταν να τη δηλώσουν. Η φωτογραφική τροπολογία αποσύρθηκε μέσα σε διακομματική κατακραυγή. Τον Απρίλιο του 2014, πάλι ως υπουργός Δικαιοσύνης, με το Νόμο 4254, αφαίρεσε λέξεις από τον Ποινικό Κώδικα και έτσι οδηγούσε σε αμνηστία πολλούς καταχραστές του Δημοσίου και εγκληματίες του λευκού κολάρου. Μετά από 13 ημέρες ο Αθανασίου απέσυρε τη ρύθμιση λέγοντας πως οι λέξεις διεγράφησαν εκ παραδρομής, αλλά η ισχύς του για το διάστημα των 13 ημερών, αμνήστευε έτσι και αλλιώς όσους ήταν υπόδικοι. Τα δικαστήρια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την ευνοϊκή ρύθμιση χαρακτηρίζοντάς της «συγκαλυμμένη αμνηστία», ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Άρειος Πάγος απεφάνθη για την αντισυνταγματικότητα. Στο τρίτο μεγάλο του νομικό έργο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, μετέτρεψε την ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ο ίδιος ο Αθανασίου, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, είχε αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, από τη δήλωση Πόθεν Έσχες. Η ρύθμιση αυτή έριξε στα μαλακά τον Γιάννο Παπαντωνίου και δεν τον οδήγησε τελικώς στη φυλακή.

Σήμερα το Documento προχωρά τις αποκαλύψεις.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, υπέγραψε να δοθεί χάρη σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών ο οποίος μάλιστα είχε αποδράσει. Έχει χρησιμοποιήσει την ευνοϊκή πρόβλεψη της Χάριτος που προβλέπετε σε ειδικές περιπτώσεις, σε πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολιτευτής της ΝΔ.

Μία όμως ακόμη πιο σοβαρή εξέλιξη, αγγίζει τον πρώην Υπουργό. Οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του γραφείου του, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του, δικαστικοί με εξέχουσα θέση στο δικαστικό σώμα, ερευνώνται από την Εισαγγελία για πιθανό χρηματισμό, προκειμένου να αποφυλακίσουν κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Την καταγγελία έχει κάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος με επίσημη κατάθεση, κατονομάζοντας ως ενδιάμεσο δικηγόρο, στου οποίου το γραφείο εργαζόταν ο γιός του Διευθυντή του Αθανασίου.

Στις 16 Ιανουαρίου 2014, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος ήταν υπόδικος για την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων από το ελληνικό ΥΕΘΑ, εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου, όπως όριζαν οι περιοριστικοί όροι που του είχε επιβάλει ο Ανακριτής. Οι Αστυνομικοί του γνωστοποίησαν πως έπρεπε να τον συλλάβουν γιατί είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης στης 20 Δεκεμβρίου του 2013. Ο Αβατάγγελος επέμενε πως έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά τελικώς συνελήφθη, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και από εκεί στη φυλακή , γιατί όπως του γνωστοποίησε ο Εισαγγελέας, δεν είχε καταβάλει την εγγύηση των 500.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί, προκειμένου να μην προφυλακιστεί. Ο επιχειρηματίας επέμενε πως είχε στείλει τα χρήματα στο δικηγόρο του και έχουν κατατεθεί, αλλά ο Εισαγγελέας επέμενε πως δεν υπάρχει τέτοια καταβολή.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος έμεινε 4,5 μήνες προφυλακισμένος επιμένοντας πως τα χρήματα της εγγύησης, τα είχε καταβάλει κανονικά στον δικηγόρο του Ασημάκη Ασημακόπουλο, ο οποίος φέρεται να τα καταχράστηκε. Ο Αβατάγγελος του έκανε μήνυσε για κατάχρηση 500.000 ευρώ και ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, καταδικάστηκε πριν από 15 ημέρες, από το Εφετείο Κακουργημάτων σε εννιά χρόνια φυλακή για την κατάχρηση των 500.000 ευρώ αλλά και το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου. Πίσω όμως από την φαινομενική αντιδικία ενός κατηγορούμενη που ήταν σε δύσκολη θέση και ενός δικηγόρου που τον εκμεταλλεύτηκε, εξελίσσεται μια υπόθεση με καταθέσεις για χρηματισμό, με έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και εμπλοκή του κύκλου των πιο έμπιστων ανθρώπων του πρώην Υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου

«800.000 για τους ανθρώπους του Υπουργού»

Στις 18 Ιανουαρίου του 2016, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, εμφανίστηκε ενώπιων των Εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Γεωργίου Καλούδη και κατέθεσε ενόρκως για μια παράλληλη υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο και τον δικηγόρο Ασημάκη Ασημακόπουλο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο δικηγόρος , κατά τη διάρκεια που ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή του πρότεινε να τον αποφυλακίσει με αντάλλαγμα 800.000 ευρώ. Η αποφυλάκιση θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του υπουργού Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Θεοχάρη Μπίρμπου που ήταν διευθυντής τους γραφείου του Υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου και του συμβούλου του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου. Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος είναι σήμερα Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος είχε καταθέσει στο λογαριασμό του Ασημακόπουλου με αριθμό 490024024028588161-U, στη UBS, 575.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθεί η εγγύησή του. Ο Ασημακόπουλος δεν κατέθεσε τα χρήματα της εγγύησης με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί. Στη συνέχεια τον επισκέφθηκε τουλάχιστον 10 φορές στη φυλακή και τον διαβεβαίωνε πως θα του επιστραφούν τα χρήματα. Σε μία από τις επισκέψεις, συνοδευόταν από τον δικηγόρο Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη. Τοποθετεί χρονικά αυτή την επίσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Παρουσία του Χαραλαμπάκη, ο Ασημακόπουλος του πρότεινε, προκειμένου να έχει αίσιο τέλος η υπόθεσή του, να του δώσει 800.000 ευρώ για να τον απελευθερώσει με τη βοήθεια των συνεργατών του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου.

Λέει συγκεκριμένα στην κατάθεσή του «Συγκεκριμένα μου είπε πως αν αποδεχθώ αυτή την οικονομική συμφωνία δεν θα φτάσει η υπόθεση ενώπιον του κ. Ανακριτή. Μου είπε ότι αυτός (Ασημάκης Ασημακόπουλος) και ο Αρ. Χαραλαμπάκης, ήταν οι μόνοι ικανοί να φέρουν σε πέρας την υπόθεση της αποφυλάκισής μου. Όταν τους ρώτησα το ύψος της αμοιβής ο Ασημακόπουλος μου ανέφερε το ποσό των 800.000 ευρώ και το επιβεβαίωσε με κίνηση του κεφαλιού ο Χαραλαμπάκης. ¨όταν ρώτησα γιατί η αμοιβή ήταν τόσο υψηλή μου απάντησε ότι «θα έχεις την υποστήριξη του κ Μπίρμπου, του οποίου ο υιός εργάζεται στο γραφείο μου εδώ και 4 χρόνια και του Τάκη Λυμπερόπουλου.» Τότε τον ρώτησα ποιοι είναι αυτοί και μου απάντησε ότι ο κ. Μπίρμπος ήταν ο τότε Διευθυντής του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και ο κ Λυμπερόπουλος ήταν σύμβουλος του Υπουργού»

Σε ερώτηση των Εισαγγελέων αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα γνώριζαν την επίκληση του ονόματός του από τον Ασημακόπουλο ο Αβατάγγελος απαντά «το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο προαναφερόμενος κ Μπίρμπος είχε σχέση με τον Ασημακόπουλο εκ της παρουσίας του υιού του στο γραφείο του .Εγώ ρώτησα τον κ Χαραλαμπάκη αν το ποσό ισχύει και έγνεψε με το κεφάλι του καταφατικά λέγοντας ό,τι ζητάει ο Ασημάκης ισχύει»

Τα παράξενα της ανάκρισης

Η Εισαγγελείς φαίνεται πως έμειναν στην κατάθεση Αβατάγγελλου, αλλά έχουν προχωρήσει σε έρευνα των λογαριασμών των ατόμων που αναφέρονται. Ως σήμερα είναι πιστοποιημένο πως ο λογαριασμός του Ασημάκη Ασημακόπουλου στη UBS , έχει δεχθεί ποσά από offshore εταιρείες που συνδέονται με τον Αβατάγγελο. Παρά το γεγονός όμως ότι αυτό είναι γνωστό από το 2014 που το κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη, κατά την Ανάκριση στην υπόθεση δεν ανοίχτηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός για να εντοπιστεί πώς διακινήθηκε χρήμα που τελικώς αποδείχθηκε πως ήταν μαύρο. Το άνοιγμα θα μπορούσε να γίνει γιατί υπήρχαν ήδη διώξεις για κακουργήματα.

Υπήρχαν επίσης δημοσιεύματα από το παρελθόν τα οποία συνέδεαν τον Ασημακόπουλο με τον Διευθυντή του Υπουργού Αθανασίου, λόγω της συνεργασίας του υιού Μπίρμπου με το γραφείο του Ασημακόπουλου.

Ο Ασ. Ασημακόπουλος αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος με εγγύηση 70.000 ευρώ από την ανακρίτρια Ευγενία Ζωχιού και η υπόθεση δεν ερευνήθηκε περαιτέρω μέχρι την κατάθεση του Αβατάγγελου στους Εισαγγελείς τον Ιανουάριο του 2016. Την ερευνητική ομάδα στην Ευελπίδων, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί το αν ισχύει η πληροφορία ότι η ανακρίτρια είχε στενές σχέσεις με ένα από τα άτομα που ο Ασημακόπουλος φέρεται να έχει κατονομάσει ως εισπράκτορα του ποσού των 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, πριν από τη δίκη του, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να ταξιδέψει, να παραβιάσει δηλαδή του περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Η υπόθεση αποσιωπήθηκε και τελικώς κουκουλώθηκε.