Υπόσχονται πολλά, θα δώσουν ψίχουλα

Είναι κάποιες φράσεις που δείχνουν το μέλλον, έστω και αν δεν φωτίζονται επαρκώς στο παρόν. Στη 13η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη αναγράφεται ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά πως οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, οι αξιολογητές αναγράφουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι παγώνουν και οι συζητήσεις για την αύξηση στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

Η μόνιμη καραμέλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι θα «αυξήσουμε τον Μάιο τον κατώτατο μισθό» ως αντίμετρο στην κρίση. Κανείς όμως δεν αναφέρει το ποσοστό της αύξησης. Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι πρόκειται για γενναία αύξηση, χαρακτηρίζοντας συμβολική αυτήν του 2% που δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Τα ΜΜΕ, μπουκωμένα από το κρατικό χρήμα, καλλιεργούν την αισιοδοξία για αυξήσεις πάνω από 6%. Μάλιστα, μιλούν για αύξηση 8-9% συνδέοντας αυτή την απόφαση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ (οι αξιολογητές το τοποθετούν στο 8,5%).

Χαίρεται ο λύκος

Κάποιοι όμως στον ΣΕΒ τρίβουν τα χέρια τους. Γνωρίζουν ότι πίσω από την αόριστη κυβερνητική δέσμευση κρύβεται και η δέσμευση του ποσοστού της αύξησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση δεν θα κυμανθεί πάνω από 3%! Αυτή είναι η πραγματική δέσμευση της κυβέρνησης. Τι είναι αυτό που φρενάρει τα σχέδια επί χάρτου για γενναίες αυξήσεις μισθών; Η απάντηση είναι μία: η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι παταγώδεις αποτυχίες της. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει ακόμη περισσότερο τα εσωτερικά προβλήματα. Βρήκε έτσι χώρο ο λύκος (βλέπε, ΣΕΒ) να απαιτεί να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα προς χάριν της ελάχιστης, με ευθύνη των βιομηχάνων, εξωστρέφειας (μια ματιά στις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου καταδεικνύει γιατί διογκώνεται διαρκώς το εμπορικό έλλειμμα).

Ολέθρια πολιτική

Στη 13η αξιολόγηση αναγράφεται ότι η οικονομία πλήττεται από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή ακρίβεια και τη διαχείριση της πανδημίας. Οι αξιολογητές κάνουν λόγο για αβεβαιότητες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν αρνητικά την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οταν καταγράφεις 50 έως 100 θανάτους ημερησίως και έχεις αφήσει στον αυτόματο τη διαχείριση της πανδημίας. Οταν επειδή εξυπηρετείς αλλότρια συμφέροντα σταμάτησες τις λιγνιτικές μονάδες, την ίδια περίοδο που η Γερμανία έχτιζε καινούργιες. Οταν δανειζόσουν αλόγιστα για να μεταφέρεις το χρήμα με απευθείας αναθέσεις σε φίλους, κολλητούς και συνέταιρους της Μαξίμου ΑΕ. Τώρα με τον παράγοντα του πολέμου στην Ουκρανία και την πεποίθηση όλων ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο θα γιγαντωθούν και θα παραμείνουν υψηλές και τον χειμώνα του 2023, η οικονομία είναι γυμνή και η βιομηχανία σου ενεργοβόρος. Ολα αυτά αντανακλώνται στις τιμές των προϊόντων που παράγεις και μεταφέρεις. Ολα αυτά πλήττουν την ανταγωνιστικότητα. Ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση; Στον ΣΕΒ ξέρουν, για όλα φταίει το μοναδιαίο κόστος εργασίας!

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκ του νόμου διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Προετοιμάζονται εκθέσεις από ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, επιστημονικά ινστιτούτα, Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ. Μέσω αυτών θα καταρτίσει, έπειτα από διαβούλευση, πόρισμα το ΚΕΠΕ ώστε ακολούθως να αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας. Καλό θα είναι λοιπόν οι 800.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό να κρατήσουν μικρό καλάθι όσον αφορά τις αποδοχές τους.

Ετικέτες