Υποψήφιος ευρωβουλευτής του Μητσοτάκη χαρακτηρίζει σημαντικότερα τα «παρατημένα σκουπίδια» από τον Μέγα Αλέξανδρο

Υποψήφιος ευρωβουλευτής του Μητσοτάκη χαρακτηρίζει σημαντικότερα τα «παρατημένα σκουπίδια» από τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος «Κ.Καραμανλής», Δημήτρης Καιρίδης, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ως εδώ καλά», θα πείτε, «και που είναι το πρόβλημα;». Αν εξαιρέσουμε ότι στο βιογραφικό του που έδωσε η ΝΔ στη δημοσιότητα αντικατέστησε τη δεκαετή προϋπηρεσία του στο ίδρυμα Κόκκαλη (από το1997 έως το 2007) με μια αόριστη αναφορά «έχω δουλέψει και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα» ο κ. Καιρίδης εμπλέκεται και σε μια εξόχως ενδιαφέρουσα υπόθεση με αιχμή το ονοματολογικό (Μακεδόνας γαρ). Μια υπόθεση που έφτασε μέχρι και τη βουλή (με επερώτηση) και που ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πλέον, διέψευσε όχι με μεγάλη επιτυχία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 2011 η ιστοσελίδα στα Σκόπια Bechuk δημοσιεύει το πλήρες κείμενο συνέντευξής του στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας της τότε πΓΔΜ «UTRINSKI VESNIK», Μρικίτσα Πόποβιτς (η οποία σήμερα εργάζεται στο portal daily.mk) στην οποία υποστηρίζει ότι «Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός από τα παρατημένα σκουπίδια έξω από τα κτίρια και του προβλήματος του ονόματος, καθώς, επίσης, η Ιστορία δεν πρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές σχέσεις, τις οικονομικές ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας».


Η Θεσ/νίκη δεν είναι ο Ψωμιάδης είναι ο Μπουτάρης

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καιρίδης χαρακτηρίσει τον Γιάννη Μπουτάρη, «ευχάριστη αλλαγή στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη», και ένα «από τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία των Βαλκανίων, ίσως, πιο φιλελεύθερος από τον Παπανδρέου», όπου η πολιτική του «θα βοηθήσει στην αποφυγή διαμαρτυριών και επαναστατικών αντιδράσεων όταν φθάσουμε στο σημείο να ανακοινωθεί το νέο όνομα των Σκοπίων».

Ο υποψήφιος σήμερα με τη ΝΔ δεν σταματά εδώ, συνεχίζει λέγοντας ότι «Ο λαός είναι ώριμος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης (που εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα και οδηγεί δυναμικά τη εθνικιστική πολιτική). Η Θεσσαλονίκη είναι ο Μπουτάρης».

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το σημείο εκείνο στο οποίο αναρωτιέται αν «Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε θέματα ιστορίας; Άλλωστε, η Ελλάδα συμφωνεί με την Τουρκία σε όλες τις ιστορικές περιόδους; Αλλά, άλλο είναι η ιστορία, άλλο είναι η πολιτική, άλλο η οικονομία, η συναλλαγή και η συνεργασία. Θα ήταν καλό, αλλά, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα…».

Κι επειδή δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα με τους γείτονές μας ο εκλεκτός του «Μακεδονομάχου» Κυριάκου, καταλήγει πως «η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι λογική, διότι επιδιώκει να κλείσει μια τρύπα στα Βαλκάνια, ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»!

«Οι πολιτικοί, όπως ο Γκρούεφσκι ή ο Ψωμιάδης με τις εθνικιστικές πολιτικές τους το μόνο που κάνουν είναι να εντυπωσιάζουν τους οπαδούς τους», κατέληγε στη συνέντευξή του το 2011 ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης.

Η συνέντευξή του αυτή έφτασε γρήγορα και στα αυτιά των γνωστών «Μακεδονομάχων» όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος,(βουλευτής Β΄Θεσ/νίκης τότε με το ΛΑΟΣ πριν πάει στη ΝΔ το 2012) ο οποίος τον ίδιο μήνα κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο παιδείας στη Βουλή με τίτλο «καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υβρίζει σκαιότατα τον Μακεδόνα στρατηλάτη!» και στην οποία ρωτά τι θα πράξει το υπουργείο για να συνετίσει τον κ. καθηγητή.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/04/04/5ca62869825e6359ef2e8053.pdf

Ο πρώην καθηγητής στην Έδρα Καραμανλή στο Fletcher School στη Βοστόνη και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος», Πατάκης, 2014, αντιδρά ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν έδωσε ποτέ παρόμοια συνέντευξη και το ανώνυμο, όπως λέει, ιστολόγιο γράφει ψέματα!

Στέλνει μάλιστα και επιστολή στο zougla.gr όπου ισχυρίζεται επί λέξει: «Για να μην καταλείπεται αμφιβολία, ουδέποτε προέβην στις συγκεκριμένες δηλώσεις σε δημοσιογράφο εκ Σκοπίων, ούτε γνωρίζω περί οιασδήποτε δημοσίευσης στον τύπο της γειτονικής χώρας, τη γλώσσα της οποίας πλήρως αγνοώ. Κατά το έτος 2011, ένα ανώνυμο ιστολόγιο, πρωτοδημοσίευσε ακριβώς το αυτό δημοσίευμα το οποίο και εγγράφως διέψευσα, ζητώντας παράλληλα την επίμαχη δημοσίευση της εφημερίδας των Σκοπίων με τη μετάφρασή της, τα οποία ασφαλώς ουδέποτε μου παραδόθηκαν. Η δε διάψευσή μου καταγράφηκε ακόμη και εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Βέβαια κανένα άρθρο του διαδικτύου δεν αποσύρεται οριστικά καθώς αρχειοθετούνται στον Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «internet archive» (https://archive.org/about/) και εύκολα μπορεί κάποιος να ανακτήσει τη συνέντευξη στον σύνδεσμο: https://web.archive.org/web/20110205230536/http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8389E7C44AB5A048A4D488D493EABEFF.

Documento Newsletter