Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, με την ατζέντα που είχε βάλει η ίδια να επικεντρώνεται γύρω από το κράτος δικαίου και την πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση, αλλά και πιο συγκεκριμένα, την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, την ελευθεροτυπία και το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Λακωνικό και γενικόλογο το Μέγαρο Μαξίμου. Συνάντηση κατά μόνας και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.
«Δεν έχω διαπιστώσει ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αντιλαμβάνονται τη χώρα προβληματική, σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου. Όποιος ανατρέξει στην ανάγνωση της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, θα έχει τελείως διαφορετικά συμπεράσματα από αυτό. Καταγράφει πολύ σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς. Έχει συστάσεις, όπως έχει συστάσεις για όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη. Δεν υπάρχει Κράτος που να μην έχει καμία σύσταση» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση του documentonews.gr το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός υποδεχθεί την Βέρα Γιούροβα, με μία ατζέντα συζήτησης εξαιρετικά βαριά για την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ευρωπαία Επίτροπος προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία ενημέρωνε πως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν για τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του Κράτους Δικαίου, και κυρίως, για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις παράνομες παρακολουθήσεις, και πως «θα συνεχίσω τη συζήτηση με την κυβέρνηση αύριο».
«Και έχουμε μια πάρα πολύ αρμονική και δημιουργική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για όλα αυτά τα ζητήματα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αντιληφθεί ή δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αντιλαμβάνονται πως η χώρα είναι ένα προβληματικό Κράτος, σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου» συμπλήρωσε ο Γ. Οικονόμου, και παραμένει ερώτημα εάν αυτή παραμένει η ανάγνωση της κυβέρνησης και μετά τη συνάντηση.
Mέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης η Βέρα Γιούροβα δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα διειμήφθησαν μεταξύ της ίδιας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μεταξύ τους συνάντηση, γεγονός που αφήνει ελεύθερο γήπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποστηρίξει το δικό του αφήγημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η επίτροπος συνηθίζει να είναι λαλίστατη μετά το πέρας των συναντήσεών της, ενώ σύντομα αναμένεται και η τοποθέτηση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα.
Στη λιτή ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκε στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στο πιο λεπτομερές περιεχόμενο της συζήτησης. Κατά την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός «τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Κατά το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλείδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.
Μάλιστα, στο κυβερνητικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα πως ο πρωθυπουργός «χαιρέτισε επίσης την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος μέλος».
Έφτασε δε στο σημείο να υποστηρίξει προς τη Β. Γιούροβα πως «πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».
Εκτός πραγματικότητας ήταν επίσης και το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επισήμανε: «Τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και του Κράτους Δικαίου εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντησή του σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα. Ειδικότερα, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, την προσαρμογή της νομοθεσίας ενόψει ευρωεκλογών, την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act) και γενικότερα τα θέματα Κράτους Δικαίου».
Νωρίτερα, η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος προχώρησε σε ανάρτηση και για τη συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Στην ανάρτησή της, αναφέρει πως «συζητήσαμε τις συστάσεις με βάση την έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και των λογισμικών παρακολούθησης και των παρακολουθήσεων». Πρόσθεσε δε πως «βασίζομαι στην υποστήριξή του σχετικά με την πρότασή μας για να σταματήσουν οι εκδικητικές αγωγές (SLAPPs)».
Ακόμα νωρίτερα, μετά τη συνάντησή της με δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, ανάφερε πως «η συνάντηση στην Αθήνα με δημοσιογραφικές ενώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσω την επίσκεψή μου στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας πως «άκουσα θετικές και αρνητικές εξελίξεις στον χώρο των media. Περιέγραψα τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη των δημοσιογράφων: #StopSLAPPs #MediaFreedomAct».