Υποκριτικό κάλεσμα για ενότητα με κατηγορίες για εθνική μειοδοσία από τον Μητσοτάκη

Ως ένα ακόμα πεδίο αντιπολίτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με όρους «εθνικής μειοδοσίας» αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και την έγκριση δαπανών άνω των 6 δισ. ευρώ, μετατρέποντάς την παράλληλα σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Στη σφυρηλάτηση ενός αφηγήματος που θέτει εν αμφιβόλω την εθνική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμετωπίζοντας ως πεδίο αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης: Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για «επωφελείς αγορές» εξοπλισμών και ενωτικές κορώνες 

Μετά από μία πρώτη τοποθέτηση που στο μεγαλύτερο μέρος της περιελάμβανε «διαφήμιση» των τεχνικών χαρακτηριστικών των εξοπλισμών των φρεγατών, των μαχητικών αεροσκαφών και άλλων όπλων που οι δαπάνες τους θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός επανήλθε σηκώνοντας τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως παρά τις ενστάσεις της, «δεν υπάρχει παρόν, το παρόν είναι απών».

Ο Κ. Μητσοτάκης, κατά τις υπόλοιπες τοποθετήσεις του, αφού παρέθεσε τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις συμφωνίες της χώρας, όπως αυτές με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κατέληξε με σφοδρές επιθέσεις για τη συζήτηση της «σουδοποίησης» της Αλεξανδρούπολης, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τις επικρίσεις της.

«Ναι είμαστε συνοριοφύλακες της Ευρώπης, είμαστε και συνοριοφύλακας της Ελλάδας» ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του, τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει σύνορα, προστατεύονται, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και έχουμε τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο». Κατά την τριτολογία του δε, υπεραμύνθηκε της «στροφής» του στο Μακεδονικό και στην υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως την είχε προαναγγείλει όταν αυτή ψηφιζόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την πενταετή συμφωνία με επιλογή αυτόματης ανανέωσης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την να απαντήσει εάν στην πενταετία προτίθεται να καταγγείλει τη σύμβαση. Ακόμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι «απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης», ενώ νωρίτερα ανέφερε «μετά μην απορείτε που σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».

Καταλήγοντας, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για ταύτιση με τον Βελόπουλο, επειδή αναφέρθηκε σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ πρόσθεσε και τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως «εμείς ανήκομεν εις τη Δύση».