Κανένα SMS με το παράνομο λογισμικό predator δεν απεστάλη από το πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ούτε πολιτικού προσώπου αλλά ούτε και άλλου κρατικού αξιωματούχου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2023.
Το σύστημα predator, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή, μπορούσε και το έκανε, να εμφανίζεται ότι αποστέλλει από όποιο τηλεφωνικό αριθμό προεπέλεγε το λογισμικό. Με τον τρόπο αυτό, υποδυόταν έναν αποστολέα ούτως ώστε να είναι σίγουρο ότι ο «στόχος» θα άνοιγε το link με το λογισμικό. Πολλώ δε μάλλον εάν ως αποστολέας εμφανιζόταν πολιτικό πρόσωπο σε υψηλόβαθμη θέση. Ας δούμε όμως τι ανέφερε η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής τον περασμένο Ιούλιο.
Επρόκειτο για την ανακοίνωση «σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού predator στην Ελλάδα». Η Αρχή περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκαν με το predator περί τα 92 τηλέφωνα στην Ελλάδα.
Όπως αναφερόταν, «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Μια τέτοια απόπειρα πραγματοποιείται μέσω αποστολής μηνύματος SMS προς τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ενός αποδέκτη-στόχου. Τα μηνύματα SMS αυτού του είδους περιέχουν σύντομο κείμενο και σύνδεσμο σε ιστοσελίδα, ο οποίος είναι παραπλανητικός, καθώς έχει μεγάλη ομοιότητα με μια πραγματική ιστοσελίδα».
Σύμφωνα με όσα περιέγραφε στην ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή, «τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (Web to SMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών. Επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».
Επομένως ακόμη και εάν εμφανιζόταν ως αποστολέας των «μολυσμένων» SMS το κινητό τηλέφωνο πολιτικού προσώπου, δεν σημαίνει ότι ήταν και ο πραγματικός αποστολέας των μηνυμάτων.
Στην ίδια ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξηγούσε τι είχε συμβεί με τα «μολυσμένα» με predator SMS που εμφανιζόταν να έχουν αποσταλεί από την «ηλεκτρονική εφαρμογή του εμβολίου».
Όπως αναφερόταν, «η ομάδα ελέγχου της Αρχής διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην εν λόγω εφαρμογή, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα παραπλανητικά αυτά μηνύματα δεν εστάλησαν εν τέλει από αυτή την εφαρμογή».
«Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αρχή έκρινε ότι δεν προκύπτει περιστατικό παραβίασης (διαρροής) δεδομένων από τους επίσημους φορείς της διαδικασίας εμβολιασμού» σημείωνε ακόμη.
Η ανακοίνωση: