Υπόδικοι στον καναπέ της γλίτσας

Στον κόσμο της τηλεόρασης, κάποτε έπαιξε το τρέιλερ μιας εκπομπής, η παρουσιάστρια της οποίας, έλεγε: «Είναι ωραίο να γυρνάς σπίτι. Να βλέπεις τους δικούς σου, τους φίλους. Να λες τα νέα της ημέρας. Να μοιράζεσαι τις ανησυχίες και τις χαρές σου».

Από τις οθόνες τότε, μάς απειλούσε (γιατί ακόμη και το γέλιο του μοιάζει απειλητικό), ένα πρόσωπο, σαν μάσκα του Θεάτρου Νο, με ένα κακέκτυπο συμπεριφοράς Μητέρας Τερέζας που …ανησυχούσε. Γιατί η μάσκα αυτού του προσώπου, πάντα ανησυχούσε. Γι αυτό και κανόνιζε αυτές τις ανησυχίες, να τις μοιράζεται με όλους μας, πασπαλισμένες με αίμα, σπέρμα κι άλλες εκκρίσεις. Συνειδητοποιήσαμε -οι πιο αργόστροφοι- το ποιόν της, όταν άρχισε να ψάχνει στα σκουπίδια της Ελένης Μενεγάκη για πάνες και σερβιέτες, όταν έδινε βήμα σε δολοφόνους, μαφιόζους, εκβιαστές, “νονούς”, όταν έβγαζε στον αέρα την ψεύτικη ιστορία ότι ο Απόστολος Γκλέτσος είναι … υιοθετημένος, στέλνοντας τη μητέρα του στο νοσοκομείο, όταν χειρίστηκε όπως χειρίστηκε το τροχαίο έξω από τη Βουλή, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της κ. Μπακογιάννη και τον νεκρό 23χρονο Ιάσονα και δεκάδες άλλα τηλεοπτικά έκτροπα.

Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία της, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την είδηση, αλλά και το ποιος είναι ο λόγος που επιλέγει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα κάθε φορά.

Κι όμως είναι πάντα εκεί. Στο πόστο της. Θρασύτατη κι ετοιμοπόλεμη. Παρά τα χαμηλότατα νούμερα τηλεθέασης, παρά την απέχθεια που προκαλεί στο ευρύ κοινό, παρά τη δυσοίωνη περσόνα της, είναι εκεί για να … βοηθάει.

Όποιος κι αν διοικεί τα κανάλια, τα χρειάζεται αυτά τα πρόσωπα-εργαλεία. Γιατί για εργαλεία πρόκειται. Transformers είναι. Φιγούρες δράσης, λέγονται στο εμπόριο και βγαίνουν και σε εκδοχή πλυντηρίου. Τις αγοράζεις απλώς και κάνεις τη δουλειά σου.
Αναρωτιέσαι αν μπορούν να τα κάνουν όλα;

Φυσικά μπορούν. Το λέει και το συμβόλαιό τους, η εγγύησή τους. Αλίμονο, επαγγελματίες είναι.

Αναρωτιέστε αν μπορούν να καλέσουν στον καναπέ της γλίτσας, μέχρι και υπόδικο για σωρεία κακουργημάτων και ύποπτο για συμβόλαια θανάτου ;

Αν γίνεται να παραβιάσουν και περιοριστικούς όρους, όπως πχ απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεών του;

Ε βέβαια, αυτό δε λέμε τόση ώρα; Πρώτη φορά θα επιχειρήσει να μας εξαπατήσει;

Ας σκεφτούμε τουλάχιστον μια σοφή ρήση: “Αυτός που έχει εξαπατηθεί δύο φορές από τον ίδιο άνθρωπο, είναι συνεργός του στην απάτη”