Υπό το βλέμμα των Βρυξελλών η Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο

Υπό το βλέμμα των Βρυξελλών η Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός πραγματοποιεί το πολυσυζητημένο της ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η ίδια ελπίζει στη συγκατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ-ΕΕ. Τουλάχιστον είναι αυτό που θα ήθελε να ελπίζει η Ε.Ε.

Την επίσκεψη αυτή βέβαια την παρακολουθούν στενά Βρυξέλλες καθώς η Τζόρτιζα Μελόνι φαίνεται πως είναι από τα λίγα βατά «ευρωπαϊκά» χαρτιά για τυχόν προσέγγιση με τον Τραμπ με στόχο να χαλαρώσουν οι εντάσεις. Εννοείται ούτε λόγος να θεωρηθεί κάτι τέτοιο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίτορ Όρμπαν.

Προερχόμενη από τον ακροδεξιά χώρο, συνεργάζεται ως ένα βαθμό με τον κεντρώο ευρωπαϊκό χώρο αλλά έχει πλάι της έναν «πιο ακραιφνή» ακροδεξιό, τον αντιπρόεδρο Ματέο Σαλβίνι που προκαλεί προβληματισμό με τις ακροδεξιές θέσεις του.

«Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με το τι προσπαθεί να κάνει η Μελόνι», δήλωσε ο Τζέρεμι Σαπίρο, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Αλλά είναι αρκετά απελπισμένοι, δεν προσπαθούν να τη σταματήσουν», αναφέρει όπως σημειώνει το politico.eu.

Η αλήθεια είναι πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, αν η Μελόνι πράξει ό,τι πράξει για τη χώρα της ή είναι μια προσέγγιση πιο ευρωπαϊκή. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν σε αυτό το παιχνίδι.

Αυτό που ελπίζουν στις Βρυξέλλες είναι μια διαφορετική προσέγγιση στους δασμούς και να επηρεάσει στην προσέγγιση για την Ουκρανία. Δύσκολα και τα δύο. Το ερώτημα είναι τι μήνυμα θα μεταφέρει η Μελόνι στον Τραμπ και εάν είναι «ευρωπαϊκό» ή απλά ιταλικό με ακροδεξιά παρέκκλιση!

Ο Τραμπ, ο οποίος προσκάλεσε τη Μελόνι στην ορκωμοσία του και την εξήρε ως «υπέροχο άτομο», έχει θέσει εδώ και καιρό τις προσωπικές σχέσεις στο επίκεντρο της διπλωματίας του. Αν και οι βοηθοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ο πρόεδρος βλέπει την ίδια τη συνάντηση ως επιβεβαίωση του ισχυρισμού του ότι οι δασμοί του έχουν οδηγήσει άλλους ηγέτες να έρθουν σε αυτόν, δήλωσε ανώνυμα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε»

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχω επίγνωση του τί εκπροσωπώ και του τί υπερασπίζομαι», είχε δηλώσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μερικά εικοσιτετράωρα πριν, αναφερόμενη στη συνάντησή στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή, θα δούμε τί θα γίνει τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε η Μελόνι. Με πνευματώδη διάθεση, δε, ολοκλήρωσε: «όπως καταλαβαίνετε, για τις επόμενες δύο ημέρες δεν νιώθω καμία απολύτως πίεση…».

Όπως έγινε γνωστό, έχει προηγηθεί η συζήτηση της ατζέντας της ιταλίδας πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησής της.

Με την επίσκεψή της αυτή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ελπίζει να φέρει πιο κοντά Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον οικονομικό σεισμό των δασμών. «Η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ» τόνισε πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σε ομάδα επιχειρηματιών.

Αρχικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να δείξει ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά και είχε δηλώσει ότι «οι δασμοί δεν είναι μια τραγωδία». Μετά όμως από τις τεράστιες απώλειες των χρηματιστηρίων, άλλαξε γνώμη. Τι θα συζητήσει με τον Τραμπ; Σύμφωνα με πληροφορίες, θα του προτείνει να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι όμως, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε και πρόσφατα. Η επικεφαλής της κυβερνητικής συμμαχίας των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια, ποντάρει -σε έναν βαθμό- και στις καλές προσωπικές της σχέσεις με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, και ιδίως με τον Ίλον Μασκ.

Ενήμερη η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το ταξίδι της Μελόνι και έχει προηγηθεί διάλογος επί του περιεχομένου του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είναι σαφές όμως ότι οι συμφωνίες και αποφάσεις που αφορούν την εμπορική πολιτική αποτελούν αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Τραμπ, από τη μεριά του, πρόκειται να επαναλάβει ότι ζητά από τα κράτη μέλη της Ένωσης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά όπλα, όπως και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ιταλία, δε, το αμερικανικό αίτημα για άρση των ευρωπαϊκών απαγορεύσεων σε ό,τι αφορά την αγορά κρέατος με ορμόνες βρίσκει κάθετα αντίθετη την κοινή γνώμη.

Αυτό, βέβαια, είναι που ανησυχεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η οπτική ενός Ευρωπαίου ηγέτη που ταξιδεύει για να δει τον Τραμπ μόλις μια εβδομάδα αφότου δήλωσε, καθώς έβαλε παύση στο ευρύτερο δασμολογικό του καθεστώς, ότι «οι χώρες μας τηλεφωνούν και μου φιλούν τον κ@@».

Οι προτεραιότητες της Μελόνι

Στις βασικές προτεραιότητες της Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, συμπεριλαμβάνεται το να μπορέσει να πείσει τον πλανητάρχη να πάρει μέρος σε μια σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα καυτά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας. Όπως, παράλληλα, να καταφέρει να οργανώσει η Ιταλία τη Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στην σημερινή συνάντηση, τέλος, είναι πολύ πιθανό να τεθεί και πάλι επί τάπητος η δυνατότητα αγοράς από την Ιταλία του υπερσύγχρονου συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών Starlink, το οποίο, ως γνωστόν, παράγεται από εταιρεία του Ίλον Μασκ.

Πηγές: politico.eu, Deutsche Welle, ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ μπλοκάρει τα bots – Τέλος οι ΑΙ βοηθοί από τις διαδικτυακές συνεδριάσεις

Τραμπ vs Χάρβαρντ: Κλιμακώνει την επίθεση ο Λευκός Οίκος με νέες απειλές – Τι απαντά το πανεπιστήμιο

Πέτρος Ανδρεάκος: Με κακούργημα στην πλάτη ο βασιλόφρων δήμαρχος – Η απάντησή του στο Documento

Champions League: Η Άρσεναλ αποκαθήλωσε τη Ρεάλ, πρόκριση θρίλερ για Ίντερ – Τα ζευγάρια στα ημιτελικά

Νέες ταινίες: Το Κακό που κρύβεται στα σκοτάδια του Μισισιπή

Documento Newsletter