Υπό το καθεστώς φόβου και ανεπάρκειας το Μαξίμου

Υπό το καθεστώς φόβου και ανεπάρκειας το Μαξίμου

Η πρωτοφανής ακύρωση της πρωθυπουργικής εμφάνισης του Σαββατοκύριακου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την έτερη της επίσκεψης στα καμένα του Έβρου συνθέτουν ένα έτσι κι αλλιώς σκηνικό αποσύνθεσης του κυβερνητικού αφηγήματος της ετοιμότητας και της πρόληψης απέναντι στα καταστροφικά φαινόμενα, παρά την περιοδεία στις κατεστραμμένες περιοχές. Εάν κανείς προσθέσει και την κριτική που έχει αρχίσει να διασπείρεται «εντός των τειχών», τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκύπτει στη γωνία, στο παρά ένα της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα.

«Με εντολή του Μητσοτάκη» ξαναθυμήθηκαν το… μότο της ηγεσίας του πρωθυπουργού που άκμαζε κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια κατασκευής ενός αφηγήματος που να τον εμφανίζει -έστω κατά τι- ως έχων την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στον καταστροφικό αντίκτυπο των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και των πυρκαγιών τις προηγούμενες εβδομάδες. Η «εντολή» αφορούσε βέβαια μία υπηρεσιακή απόφαση για την οποία αρκούσε μία ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης απλώς αποφάσισε τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα, Μαξίμου και μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης έπαιζαν «χαμηλά» την είδηση της ακύρωσης της ομιλίας και της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, όπως και την ακύρωση της επίσκεψης στον Έβρο. Και οι δύο αποφάσεις, υπό το καθεστώς φόβου των πλημμυρικών φαινομένων των ημερών, που ακόμα και σήμερα είναι άγνωστο το κόστος τους, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε περιουσίες και υποδομές.

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ήδη εξαιρετικά στριμωγμένοι, δεδομένου πως από τη στιγμή της εκλογής της μέχρι την τελική ευθεία για την ΔΕΘ, ο δρόμος έμοιαζε περισσότερο με έναν τρελό κατήγορο. Λίγες μέρες πριν τις σημερινές πλημμύρες, οι πολυήμερες πυρκαγιές του Έβρου και άλλων περιοχών της χώρας, που με τη σειρά τους πήραν τη σκυτάλη από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο και τις εκρήξεις στο στρατόπεδο της 112 Πτέρυγας Μάχης. Η κάθοδος των φασιστών Κροατών -και άλλων- και η σφαγή του Μιχάλη Κατσούρη με την εκκωφαντική ανεπάρκεια της αστυνομίας, το αλαλούμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, τα αποκαλυπτικά «απόνερα» των Τεμπών και του φεστιβάλ κυβερνητικού ψεύδους και απόσεισης ευθυνών, και πριν λίγα 24ωρα η τραγωδία του Blue Horizon στον Πειραιά, στο κάδρο του οποίου μπήκε με την αναλγησία του ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Υπό αυτή την έννοια, η εμφάνιση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ήταν εξαρχής δυσοίωνη, εξού και οι συνεχείς κυβερνητικές διαρροές κατεβάσματος του πήχη των απαιτήσεων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Κάπως έτσι, η ακύρωση ήρθε ως… αναλγητικό της δημόσιας εικόνας του Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθεια να εμφανίσει εαυτόν με σηκωμένα μανίκια επάνω από τα ζοφερά προβλήματα της χώρας.

Ο σημαντικότερος λόγος βέβαια της επιχείρησης αναδίπλωσης του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ο τρόμος που φέρνει η κριτική που έχει αρχίσει να έρχεται από τους μιντιακούς συμμάχους. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ανασυγκρότηση του κράτους. Δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης έχει κάπου αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον του, π.χ. στα Ελληνοτουρκικά; Nα έρθει άλλος από την κυβέρνηση να μαζέψει αυτό το χάλι που βλέπουμε γύρω μας», οι δηλώσεις ενός εκ των φανατικότερων υποστηρικτών της κυβέρνησης είναι απλώς προπομπός του τι ακολουθεί, ενώ προ δέκα ημερών ήταν ο διευθυντής της Καθημερινής που έριξε ομοβροντίες.

Προφανώς, και τέτοιου είδους παρεμβάσεις όπως οι παραπάνω έχουν τους σκοπούς τους, παρότι εκφράζουν ένα μέρος της δυσφορίας που έρχεται και μέσα από το γαλάζιο στρατόπεδο.

Τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλία και σε άλλες πληγείσες περιοχές της χώρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα μετρήσουν -εκτός από τις πληγές της πολιτικής του- τον βαθμό στον οποίο το προφίλ του επιτελικού κράτους και της ίδιας της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Είτε εμφανιστεί τελικά στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα, είτε όχι, στο τέλος της τον περιμένει το ταξίδι στις ΗΠΑ για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το «ραντεβού» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υποκρύπτει υποχωρήσεις.  Οι υποχωρήσεις αυτές ειναι και η αιτία που οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για το περιεχόμενο της συνάντησης και, κυρίως, τον απόηχό της βασίζονταν σε ένα -τουλάχιστον- ουδέτερο επικοινωνιακά κλίμα. Αυτό πλέον έχει καεί, και οι κάλπικες υποσχέσεις επί της οικονομίας δεν αρκούν, όση πλάτη και να βάλουν τα ΜΜΕ. Αυτό θα το καταλάβει ο πρωθυπουργός από σήμερα, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, στη Λάρισα. 

Documento Newsletter