Υπό την απειλή απόλυσης χιλιάδες στις τράπεζες

Υπό την απειλή απόλυσης χιλιάδες στις τράπεζες

Από 2.000 σε 800 συρρικνώνεται το δίκτυο των καταστημάτων.

Καζάνι που βράζει είναι ο τραπεζικός κλάδος των 47.000 υπαλλήλων. Ο φόβος των απολύσεων πλανάται και πάλι ύστερα από πολλές δεκαετίες, μόνο που τώρα επισήμως ορίζεται ως «μείωση λειτουργικών δαπανών». Με τους ξένους μετόχους να ασκούν πιέσεις για περικοπές, με τα «κόκκινα» δάνεια να ξεπερνούν τα 96 δισ. ευρώ, την υποχώρηση των κερδών προ προβλέψεων για το σύνολο του κλάδου να φτάνει έως 25% (στοιχεία β΄ τριμήνου 2018), την πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους από 1,5% έως 8% (που σημαίνει ότι δεν δίνουν νέα δάνεια και τα παλιά δεν πληρώνονται) και την κατάρρευση των μετοχών σε ιστορικά χαμηλά στο χρηματιστήριο, η ανησυχία για το άμεσο μέλλον επιτείνεται.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, που δίνουν πλέον στους πελάτες των τραπεζών τη δυνατότητα να κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι, ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου τους. Γεγονός που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η άμεση σχέση με τον ταμία, ο οποίος θα αποκτήσει πλέον ρόλο συμβούλου. Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει από τη λειτουργία δύο καταστημάτων χωρίς προσωπικό από συστημική τράπεζα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

ΟΤΟΕ – Φλαμπουράρης

Εντός των επόμενων ημερών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του Documento, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης πρόκειται να συναντηθεί με την ΟΤΟΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ελλοχεύων κίνδυνος. Πηγές από την πλευρά των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι μεθοδεύεται η παράκαμψη της πάγιας τις δύο τελευταίες δεκαετίες μεθόδου της εθελούσιας εξόδου. Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών αποχώρησε κάνοντας χρήση της εθελουσίας, από τις ηγεσίες των τραπεζών κρίνεται πλέον μη αποτελεσματική. Ηδη σε μεγάλη συστημική τράπεζα μόλις προσφάτως αντικαταστάθηκε ο διευθυντής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με την πρόσληψη διευθύντριας από την αγορά και με αντικείμενο τη συμβολή σε σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών.

Κλαδική σύμβαση

Την ίδια ώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων με τις διοικήσεις προκειμένου να υπογραφεί η κλαδική σύμβαση εργασίας. Αυτό θα έχει συμβεί, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές τόσο από την ΟΤΟΕ όσο και από τις διοικήσεις των τραπεζών, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι η νέα κλαδική σύμβαση να περιλαμβάνει ρήτρα στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον κλάδο. Οπως αναφέρει στο Documento ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος:«Προς το παρόν υπάρχει ανακωχή και οι διοικήσεις των τραπεζών φαίνεται να δέχονται τον συγκεκριμένο όρο, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Η υποχώρηση που δημιουργείται στα έσοδα επειδή οι τράπεζες δεν έχουν νέες πηγές να εισπράττουν τις υποχρεώνει να επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς, την πώληση πακέτων προβληματικών δανείων και βεβαίως να προχωρούν σε επιθετικές μειώσεις στο δίκτυο για να περικόψουν σημαντικά τα έξοδά τους.

Συνεχώς κλείνουν υποκαταστήματα και ταυτόχρονα μειώνεται το προσωπικό τους μέσω των αλλεπάλληλων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Το 2018 η Αlpha και η Πειραιώς ολοκλήρωσαν προγράμματα εθελουσίας, ενώ τρέχει «σιωπηλά» το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο επισήμως έληξε στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Συρρίκνωση καταστημάτων

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των καταστημάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υπολογίζεται περί τις 2.000, δηλαδή 500 καταστήματα ανά τράπεζα. Εχει προταθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις τράπεζες και συγκεκριμένα από χρηματοοικονομικούς συμβούλους που κατά καιρούς προσλαμβάνουν, ο αριθμός καταστημάτων ανά τράπεζα να μειωθεί στα 200! Δηλαδή να πέσουν ακόμη και κάτω από το μισό! Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα καταστήματα αυτά.

Μια πρόταση η οποία πήγε να υλοποιηθεί πέρυσι σε συστημική τράπεζα και προέβλεπε οι εργαζόμενοι να μετατάσσονται στις νέες εταιρείες που δημιουργούνται σε συνεργασία με τα funds για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα σωματεία εργαζομένων των τραπεζών, με αποτέλεσμα η τότε διοίκηση να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο.

Τα δε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν αποδίδουν πάντα τα αναμενόμενα κι αυτό γιατί η ηλικιακή δεξαμενή αυτών που είναι πάνω από τα 55 έτη στερεύει. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000 με 1.500 εργαζόμενοι, ενώ από την εθελουσία που έληξε προσφάτως αποχώρησαν περίπου 800.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτίθεται να ανακοινώσει ένα ακόμη πρόγραμμα, με σκοπό να αποχωρήσουν 2.000 άτομα φέτος και 5.000 μέχρι το 2021. Μικρότερες θεωρείται ότι είναι οι ανάγκες για μείωση του προσωπικού στις τράπεζες Alpha και Eurobank, όπως και για το κλείσιμο καταστημάτων.

Documento Newsletter