Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, με τις χώρες μία μία να οχυρώνονται με αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μετά την εορταστική περίοδο. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν χώρες που επιβάλλουν ακόμα και καθολικό lockdown – όπως η Ολλανδία – η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα υπό σκέψη για το αν πρέπει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και ποια θα είναι αυτά.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση για το πώς θα οχυρωθεί η χώρα από την μετάλλαξη Όμικρον. Οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει και νέα έξαρση της πανδημίας και το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόμα περισσότερο. Αλλά η κυβέρνηση προς το παρόν ακόμα το σκέφτεται για το πώς θα αποκοπεί ένα ακόμα κύμα. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Κυριακή δεν αρκούν από μόνοι του ως μέτρο προειδοποιούν οι ειδικοί ενώ όσο περισσότερο καθυστερεί η αναχαίτιση της Όμικρον τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωσή της.
Οι αποφάσεις για τη λήψη ή όχι νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως την Τετάρτη. Οι ειδικοί, έχουν ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση μια σειρά αυστηρών μέτρων που αφορούν και στους εμβολιασμένους ωστόσο, όπως έχει κάνει γνωστό η ίδια η κυβέρνηση, τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η ίδια αγνοώντας τις ανησυχίες των ειδικών.
Όσον αφορά ορισμένες προτάσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση υπάρχει αρχικά η πρόταση για αυξημένο testing την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα προτείνουν ακόμη και τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τους εμβολιασμένους για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12).
Επίσης, εισηγούνται αυξημένο testing και μετά τις γιορτές για την επιστροφή στην εργασία, στα σχολεία κ.α..