Υπό παρακολούθηση δύο αντιφρονούντες Αιγύπτιοι με ισραηλινό λογισμικό κατασκοπίας

Ο εξόριστος Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ και ένας δημοσιογράφος και παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεοπτικού ενημερωτικού προγράμματος που διατηρεί την ανωνυμία του υπήρξαν θύματα χάκινγκ πιθανότατα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και το λογισμικό κατασκοπείας Predator της εταιρείας Cytrox καθώς επίσης και από το Pegasus της ισραηλινής NSO Group, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του καναδικού ερευνητικού ινστιτούτου Citizen’s Lab.

Το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν το iPhone του Νουρ άρχισε να υπερθερμαίνεται. Ο ίδιος απευθύνθηκε στο Citizen Lab και έπειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε πως οι δύο στόχοι είχαν «κολλήσει» το Predator από τον Ιούνιο του 2021 και το Pegasus στις 3 Μαρτίου του 2021.

Ποιος είναι ο Αϊμάν Νουρ

Ο Αϊμάν Νουρ είναι ο πρόεδρος του αντιπολιτευτικού αιγυπτιακού κόμματος «Ένωση των Αιγυπτιακών Εθνικών Δυνάμεων». Είχε διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ το 2005 και μετά από τις εκλογές καταδικάσθηκε σε κάθειρξη τεσσάρων ετών για πλαστογραφία όταν κατέθεσε αίτηση για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα. Το 2009 ο Νουρ αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και το 2012 υπήρξε υποψήφιος για την αιγυπτιακή προεδρία με το κόμμα Ghad Al-Thawra. Το 2013 εναντιώθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με αποτέλεσμα την διαφυγή του στο Λίβανο ενώ το 2015 κατέφυγε στην Τουρκία όπου μέχρι και σήμερα κατοικεί.

Η Cytrox και η εμπλοκή του Ντίλιαν

Η ισραηλινή εταιρεία Cytrox είναι μια εταιρεία συλλογής ψηφιακών πληροφοριών μέσω χάκινγκ. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου ξεπήδησε ως νεοφυής επιχείρηση ενώ ο CEO της είναι ο Ίβο Μαλινκόβσκι. Πλέον υπάρχει εταιρική παρουσία της εταιρείας τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού Forbes η Cytrox «διασώθηκε» από τον γνωστό ισραηλινό επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει διατελέσει πρώην στέλεχος του ισραηλινού στρατού και διοικητής της περιβόητης μονάδας ψηφιακού πολέμου Unit 81. Ταυτόχρονα ο Ντίλιαν είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας, WiSpear, με έδρα τη Λεμεσό Κύπρου, της Circles και της Intellexa. Οι παραπάνω εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών ή ιδιωτικής κατασκοπείας.

Παρουσία σε Ιρλανδία και Κύπρο

Η έρευνα του Citizen’s Lab αποκάλυψε πως το λογισμικό κατασκοπείας Predator χρησιμοποιείται από πελάτες της Cytrox σε πολλές χώρες, μέχρι και στην Κύπρο. Συγχρόνως, αναφέρεται πως η Cytrox είναι μέλος του κονσόρτσιουμ εταιρειών Intellexa του Ντίλιαν. Το κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει την Nexa Technologies (πρώην Amesys), WiSpear/Passitora Ltd., Cytrox, και Senpai. Το Citezen Lab υπογραμμίζει πως η Intellexa πλέον δραστηριοποιείται από την Κύπρο όπως καταδεικνύει η τοποθεσία του λογαριασμού του Ντίλιαν στο LinkedIn ενώ φαίνεται πως η δεύτερη σύζυγος του Ντίλιαν, Σάρα-Αλεξάνδρα Φαϊσσαλ Χάμου (ή Σάρα Χάμου) είναι κεντρικό πρόσωπο και στις δύο εταιρείες.

Ετικέτες